Novi Sad: lijepi grad na obali Dunava

Autor članka:
Podijeli:

Novi Sad je glavni grad Vojvodine i drugi najveći grad u Srbiji.

Nalazi se na Dunavu koji ga definira kao način života. Nekada je pripadao Austro-Ugarskoj monarhiji o čemu svjedoče mnoge palače i zgrade. Vojvodina je poznata kao žitnica i ima razvijenu poljoprivredu pa tako i jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u regiji. I ja sam ga došao posjetiti u organizaciji ITA, talijanske trgovačke komore pri ambasadi u Zagrebu i Beogradu.
Smješteni smo bili u hotelu Pupin na početku pješačke zone kod velike moderne zgrade pozorišta.

Trg Slobode i katedrala

Novi Sad

Glavni gradski trg je Trg slobode na kojem se nalazi gradska kuća i nasuprot njoj katolička crkva. Podignuta je 1894. godine Na mjestu još starije crkve. Zbog svoje grandioznosti i 72 metra visokog zvonika zovu je Katedrala iako to nije. Sagrađena je od žute cigle u neogotičkom stilu. Unutra se posebno ističu vitraži.

Gradska kuća

Gradska kuća

Gradska kuća ili uprava grada je izgrađena godinu dana nakon katedrale. Okolo trga je još nekoliko prekrasnih palača s početka 20. stoljeća. Jedino je hotel Vojvodina Izgrađen 1854. godine.  Zanimljivo je da je imao električno osvjetljenje mnogo prije ostatka grada.

Ulica glumca Laze Telečkog je sa mnogobrojnim kafićima i restoranima sa živom muzikom od roka, starogradskih pjesama do narodnjaka.

Vladičin dvor

Novi Sad

Zmaj Jovina Ulica je glavna pješačka zona grada sa bezbroj trgovina ali i restorana i kafića sa terasama. Na broju 28 je najstarija kuća grada izgrađena u baroknom stilu 1720. u njoj je bila i prva tiskara. U ulici je i Vladičin dvor iz 1901. sa elementima na fasadi srpskih manastira i srednjovjekovnih i vizantijskih motiva. U blizini je i pravoslavna saborna crkva. U gradu ima i crkvi drugih konfesija poput ruske, grčke itd.

Dunavski kej

Novi Sad
Na početku Dunavski ulice nalazi se biblioteka iz 1885. godine. I ona je pješačka zona. Prolazi pored velikog Dunavskog parka, koji ustvari nije na samom Dunavu. U njoj je muzej Vojvodine i Muzej suvremene umjetnosti. Završava na obali Dunava.

Petrovaradinska kula

Novi Sad
Odatle najbolji pogled na Petrovaradinsku tvrđavu. Nju su gradili Austrijanci za obranu od Turaka od 1692. do 1780. Nekoliko je paralelnih bedema sa ulaznim vratima s tunelima. Njen veliki sat zovu pijani sat jer velika kazaljka pokazuje sate kako bi brodovi bolje vidjeli iz daljine. Danas je mjesto okupljanja poznato o dobrom restoranu Karlo u kome smo imali svečanu večeru. Ljeti se tu održava festival Exit.

Kuća Đorđa Balaševića

Novi Sad

Ljubitelji šetnje neće propustiti prošetati dunavskim kejom a ljeti možda i do plaže Štrand. Na kraju smo prošetali do kuće Đorđa Balaševiša.

Posjetio sam Frankfurt na Majni

Baden Baden je kupalište od doba Rimljana

Travel Advisor – business

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave