Travel AdvisorTravel Advisor

Novi Zeland: Što trebate vidjeti tijekom putovanja u zemlju Kiwija

Novi Zeland je otočna država koja se nalazi u Tihom oceanu jugoistočno od Australije. Dijeli se na Sjeverni i Južni otok. Na maorskom jeziku Novi Zeland naziva se Aotearoa što u prijevodu znači “zemlja dugog bijelog oblaka”. Novi Zeland je prvi otkrio Abel Tasman 1642. godine, ali se tek od 1769. godine, zahvaljujući Jamesu Cooku, zna za ovu državu.

Kiwi

Stanovnike Novog Zelanda nazivaju Kiwi po istoimenoj ptici koja je nacionalni simbol ove države. Danju je zakopana u zemlji a noću izlazi u potrazi za hranom. Vidjeli smo je u rezervatu gdje živi u posebnim za nju prilagođenim uvjetima.

Na ovom području česti su razorni potresi i neprestana vulkanska aktivnost. Na Novom Zelandu živi oko 4,5 milijuna stanovnika i ovo područje je jedno od najslabije naseljenih područja na svijetu. Uz prekrasnu prirodu na Novom Zelandu za turiste posebnu atrakciju predstavljaju adrenalinski sportovi posebno Bungee jumping.

Na kraju svijeta

Kada prevališ toliki put , naše putovanje išlo je preko Londona, Dubaija, Singapura i Sydneya, imaš dojam da si došao na kraj svijeta. Iako je Novi Zeland zemlja poželjna za život, zemlja prekrasne prirode , nacionalnih parkova i visokog standarda. Ovdašnji mladi ljudi pate od kompleksa “kraja svijeta” pa im je želja naći posao u Australiji i Velikoj Britaniji.

Ako vas zanima kako doći na kraj svijeta, pogledajte ovdje.

Auckland – grad jedara

Prvi grad na našem putovanju bio je Auckland koji je ujedno i najveći grad Novog Zelanda. Naziva se još i grad jedara, zbog velikog broja jedrilica usidrenih u marini. Maori nazivaju ovaj grad Waitemata ili svjetlucava voda.

To je moderan grad u kojem se osjeća britanski utjecaj što ne čudi kada se zna da su bili Britanska kolonija. Posebno se ističe telekomunikacijski toranj Sky Tower, koji je s 328 m visine najviša građevina južne Zemljine polutke. S tornja se pruža prekrasan pogled na čitav grad. Most Harbour Bridge preko zaljeva Waitemata je jedan od najpoznatijih simbola grada.

Kad ste već tu preporučujemo posjet akvariju Kelly Tarltons, pomorskom muzeju te memorialu Michael Joseph Savage.

Sjeverni otok

Na sjevernom otoku posjetili smo Rotoruu , termalno selo Wai-O-Tapu , gejzir Lady Knox, park prirode Rainbow Springs i maorsko selo Tamaki. Gejzir Lady Knox dobio je ime po Constance Knox, kćeri 15. guvernera Novog Zelanda. Gejzir izbacuje vodu na 20 metara visine, u točno određeno vrijeme dana ali nakon što se u otvor ulije malo sapunice, čija kemijska reakcija to pospješuje.

Južni otok

Na južnom otoku posjetili smo grad Queenstown, s veličanstvenim planinama i kristalno čistim jezerom Wakatipu. Brodom smo plovili po Milford Soundu, fjordu s bezbroj vodopada, koje mnogi nazivaju osmim čudom svijeta. Put nas je dalje vodio pored rudarskog mjesta Arrowtowna, Mirror Lakesa , Fox Glacier i Franz Josefa do najvećeg grada Južnog otoka Christchurcha. koji je 2010.godine stradao u razornom potresu od kojeg se još i danas oporavlja.

Hobbiton

Nalazi se nedaleko grada Matamata koji se smjestio u regiji Hamilton Waikato, na Sjevernom otoku Novog Zelanda. Hobitton je bio farma ovaca. Postao je poznat nakon što ga je režiser trilogije Gospodar prstenova odabrao za svoj film.

Nakon završetka filma ovom mjestu je trebao biti vraćen prvotni izgled, ali se od toga odustalo jer su vlasnici shvatili da će im se ovo mjesto itekako isplatiti. Na tom području izgrađene su 44 hobitske kućice. Kućice su životopisne, svaka ima drvenu ogradu i prekrasno dvorište puno cvijeća. Ovdje možete vidjeti kako doći do tamo.

S nadstrešnice krova visi ljekovito bilje, na užetu se suši rublje, u uglu dvorišta stoje nacijepana drva, a u košarama tikvice i drugi plodovi. Očekuješ svakog trenutka da će se vrata otvoriti i na pragu u pojaviti mali hobbit. Posjetili smo i njihove vrtove na kojima se uzgaja povrće, bilo je tu rajčice, tikvica, krastavaca, i različitih papričica.

Puteljak nas je vodio uz brdo od jedne do druge kućice. Dvije kućice su uređene i namještene pa se mogu pogledati. Pred Bilbovom kućicom koja mi se čini najljepšom zadržali smo se najduže. Na vrhu brda je drvo zabave koje na prvi pogled izgleda prirodno a napravljeno je upravo za film. Svaki list se posebno izrađivao i bojao.

Polako se spuštamo prema jezeru i uživamo u prekrasnoj gotovo nestvarnoj zelenoj boji trave. Put nas vodi kamenim mostom pokraj mlina do puba koji se zove Green Dragon. U rustikalnom ambijentu puba osvježenje smo našli u njihovom bezalkoholnom pivu.

U shopu uz parking mogli su se po relativno povoljnoj cijeni jer je Novi Zeland za hrvatske prilike izuzetno skup ,kupiti suveniri vezani uz film te druge rukotvorine izrađene od vune te krzna oposuma.

Novi Zeland je jedno od najboljih putovanja na svijetu.

Tekst i fotke Irena Lukenić

Previous articleRouen: Što trebate vidjeti u ovom francuskom biseru
Next articleVirtualni muzeji koje možete bez straha posjetiti dok sjedite na kauču