Obiteljsko putovanje u Švicarsku

Autor članka:
Podijeli:

Oduvijek me je privlačila Švicarska i konačno smo je odlučili posjetiti.

Čuli smo kako je skupa ( što i jest ), ali smo našli neke načine kako je obići, a ne bankrotirati. Podijelit ću iskustva s našeg obiteljskog putovanja po Švicarskoj.
Stvarno je prekrasna priroda, svako malo možeš stati i diviti se vodopadima uz cestu, planinama, rijekama, uređenim i uredno pokošenim brežuljcima.
Parkirali smo uglavnom u javnim garažama i cijene su između 1 i 2 Chf po satu, a ako se parkirate vani, onda pazite da imate sitne kovanice, jer neki automati ne vraćaju novac, ali uglavnom se svuda može platiti karticom. Za Internet smo uzeli stari mobitel od doma i kupili prepaid karticu u njihovom centru Swisscom za 20 Chf s neograničenim internetom koji vrijedi sedam dana.

Jeftina vinjeta

Restorani su puno skuplji nego kod nas, npr. pizze nema ispod 20 Chf, a rijetko se može naći nešto ispod 25 . Uglavnom su cijene između 30 i 50 Chf. Njihovi hipermarketi kao što su Migros ili Coop imaju svoje restorane, pa su tamo cijene prihvatljivije. Kuglica sladoleda je 3.5 Chf. Aperol spritz između 10 i 12, kava oko 4, a sokovi oko 4.5 Chf
Na cestama ima jako puno biciklista, koji nemaju biciklističke staze, pa je malo problem ih zaobilaziti, pogotovo jer je na dosta mjesta ograničenje 30 km na sat
Vinjeta za autocestu je 40 Chf i vrijedi godinu dana.

Prvo Bergamo pa Zermatt

Bergamo

Krenuli smo iz Jadranova i krenuli prema Bergamu, našoj prvoj stanici gdje smo imali jedno noćenje. Usput smo stali u Portogruaru i malo prošetali po gradu.
U Bergamu smo prvo išli u restoran i zato smo zakasnili na žičaru do gornjeg grada, koja vozi do 20 sati, pa smo išli pješice. Nije strašno daleko,, ni naporno.
Drugi dan smo krenuli prema Švicarskoj. Iako smo mislili ići vlakom koji prevozi aute, trebali bi čekati više od sat vremena, a cijena je 35 €, pa smo nastavili dalje autom.

Obiteljsko putovanje u Švicarsku

Prvo smo išli u Zermatt, gradić iz kojeg se vidi vrh Matterhorn, vrh sa slike na čokoladi Toblerone. Autom se dođe do gradića Tasch i dalje se ide vlakom koji vozi svakih pola sata. Povratna karta za nas četvero je bila 65 Chf, odnosno 70 €. Zermatt je prekrasan i skup, kao uostalom sve u Švicarskoj. Jeli smo hamburgere i kebab u jednom fast food lokalu. Lako smo naručili jer tamo radi čovjek iz Tetova, pa smo malo s njim popričali. Gdje god dođeš nađeš nekoga s našeg govornog područja.

Ženevsko jezero

Obiteljsko putovanje u Švicarsku

Nastavili smo dalje do grada Thonon-les-Bains, uz Ženevsko jezero. Uzeli smo noćenje u Ibis hotelu u Francuskoj, jer je jeftinije nego u Švicarskoj, a od Geneve je udaljen 45 minuta.
Idući dan smo krenuli oko Ženevskog jezera. Dvorac Chillon (3 sata je besplatno parkiranje, samo u njihovoj suvenirnici kod dvorca tražite potvrdu). Montreux ima lijepu šetnicu i skulpturu Freddy Mercurya jer je tamo živio i snimio šest albuma. Kupanje kod Lausanne  na Plage de Lutryy, šetnja po Lausannei, koja mi je jako lijepa, ali restorani su im zatvoreni između 13 i 18 sati (većina njih), pa smo krenuli u Genevu. Tamo je dosta velika gužva na cestama i po gradu, ali je lijepa, pogotovo uz jezero. Sljedeći dan smo stali u Gstadtu, prošetali i popili kavu, pa smo krenuli u Thun, na jezeroThunersee, gdje smo uzeli dva noćenja. Na jezeru je zgodan bistro s pogledom na dvorac Oberhofen, u kojem imaju fine sendviče s mesom ili s povrćem, cijene su od 11 do 16 €. Kasnije smo otišli do Berna, koji je udaljen pola sata i tamo gledali ljude kako plutaju niz rijeku Aare i puštaju da ih struja nosi. S mosta Nydeggg smo gledali medvjede koji žive u nastambi uz rijeku.

Lauterbrunnen

Obiteljsko putovanje u Švicarsku

Ujutro smo krenuli u Lauterbrunnen, mjesto u kojem se vodopad visine oko 300 metara spušta niz liticu. Najbolje se parkirati uz crkvu gdje se plaća po satu 1 ili 2 Chf, a malo dalje je 10 Chf za cijeli dan. Možete se prošetati do ispod slapa i diviti se pogledu. Obavezno uzmite tenisice, jer je mokro. Uspon nije težak i traje oko 15 minuta.
Zatim smo otišli do Iseltwalda, na jezeru Brienzersee. Tamo možete kupiti domaći sir, koji samo uzmete iz hladnjaka, na njemu piše koliko košta i ostavite novce u sandučiću pored.
Na povratku uz Thunersee se nalazi St. Beatus vodopad, špilje i na vrhu je restoran. U špilju nismo išli, a pošto nas je uhvatila kiša otišli smo u restoran na sladoled. Navečer smo prošetali po Thunu i gledali dečke kako se surfaju na rijeci uz prekrasan most pun cvijeća.

Luzern

Luzern

Ujutro smo krenuli dalje, prema klancu Aareschlucht. Staza dužine 1500 m uz rijeku, za koju je besplatno parkiranje, ulaznica je 10 Chf, a u cijenu je uključen povratak vlakom do parkirališta. Kad smo ugledali jezero Lungerersee morali smo stati i slikati, jer je prekrasne svijetle boje, ne treba vam uopće nikakav filter za slikanje. Dalje smo stali u Luzernu i prošetali po drvenom mostu Chapel bridge. Nakon što smo došli do idućeg smještaja u malom mjestu Rothenthurm, otišli smo do 20 minuta udaljenog mjesta Rapperswil, gdje iznad grada imate lijep pogled na jezero Zürichsee.

Vaduz

Nakon zadnjeg dana u Švicarskoj krenuli smo prema Italiji. Stali smo u Vaduzu, u Lihtenštajnu, koji ima lijepu katedralu i dvorac na brdu, ali pošto je dvorac bio u skelama nismo išli do njega, pa smo krenuli dalje i došli u Heididorf – lokaciju snimanja filma Heidi. Ulaznica je 14 Chff, a obilazak uključuje 4 kućice. Ako ne želite ulaziti u te kućice možete i besplatno prošetati po brežuljcima, ući u jednu kućicu koja se ne naplaćuje, pogledati kravice, koze i kokoši.

Iduća stanica za slikanje je bilo jezero Carezza s pogledom na Dolomite. Parking se naplaćuje 2 €, zadržali smo se možda 15 minuta, ali eto ode 2 €.
Stigli smo već poslije 21 sat u hotel na jezeru Alleghe u Italiji, pa taj dan više nismo stigli obići grad, a ujutro je bilo ružno vrijeme, pa se nismo puno zadržavali i to mi je žao, jer je lijepo mjesto i ima žičaru koja vodi iznad grada i sigurno bi se isplatilo ići gore kad je lijepo vrijeme. Karta je 20 €.

Obiteljsko putovanje u Švicarsku

Zadnja stanica nam je bilo jezero Lago di Barcis, gdje smo išli na ručak i samo kratku šetnju i to je bilo to. Vratili smo ses puno lijepih uspomena, doživljaja i fotografija. Vidjeli smo krave, konje, zečeve, kokoši, srne, svinje i vjeverice, ali nismo svisca koji je zamotao čokoladu.

Tekst i fotke Irena MIhoci

Irena Mihoci

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Baden Baden je kupalište od doba Rimljana

7 europskih gradova za savršeni City Break

 

Nove objave