Search
Close this search box.

Odmor na jednom od najljepših austrijskih jezera

Autor članka:
Podijeli:
Jezero je poput plavog oka stisnutog među planinama. Te lijepe travanjske subote su se još vidjele bijele fleke snijega na vrhovima.

Nockberge, planina na sjeveru se spokojno i blago nadvisila nad jezero tamno modre boje. Nekoliko lijepih sela se smjestilo u krug. Jezero nije veliko. S biciklima smo prošli 28 km u krug za nešto više od dva sata. Plus pauza u odličnom lokalu Piramida. Odličan je zato što je u biti splav na jezeru, ali je na terasi pijesak ispod stolova. Poznat je i po odličnoj kuhinji pa vjerujem da je ljeti lutrija dobiti mjesto ako se ne rezervira.

 

Do jezera se lako dolazi. Cestom preko Ljubljane i pored Villacha je oko 230 km za što je potrebno dva i pol sata. Ovisi o gužvi kod tunela Karavanke. Dvije vinjete za Sloveniju I Austriju te tunelarina oko 40 E.

Odmor na jednom od najljepših austrijskih jezera

Kroz Austriju se može doći i okolnim putem, lokalnim cestama za što treba nekih sat vremena više, no okoliš je zanimljiv pa nije loš izbor.

 

Uvijek kažem da je put sam po sebi cilj, a ne samo što prije stići na cilj.

Odmor na jednom od najljepših austrijskih jezera

Mjesta oko jezera su uređena onako po austrijski što znači s puno cvijeća I lijepih kuća pa se doimaju bajkovito. Pogotovo Millstaett kojim dominira istoimena opatija u kojoj se nalazi muzej Verein Stiftsmuseum. Nešto turistički komercijalnije je mjesto Seeboden u kojem se može naći bogata ponuda smještaja. S druge strane jezera je Doebriach u kojem ima lijepih plaža, veliki autokamp i nekoliko obiteljskih hotela. Zanimljiv je hotel Zanker koji je all inclusive što je vrlo rijetka ponuda u Austriji.

Odmor na jednom od najljepših austrijskih jezera

Ljeti je jezero vrlo ugodno za kupanje. Prošlog je ljeta, kako su mi rekli domaćini, temperature vode bila visokih 28 stupnjeva. Na jezeru je mnogo brodova, pogotovo jedrilica pa je veliki promet. U sezoni su mjesta oko jezera povezana brodskom linijom.

Mi smo bili sudionici Feratel Austrian Travel Trade & Adventure Days te nam je organizator osigurao večeru na brodu uz motivacijsko predavanje Petera Hackmaiera. On je u Austriji prava zvijezda. Bio je velika nada austrijskog nogometa, bio u reprezentaciji, no zbog ozljeda je morao s 25 godina prekinuti igranje. Nakon toga je morao ponovo pronaći sebe. Kroz putovanja i pričajući s ljudima je pronašao novo zanimanje. Sada je motivacijski govornik, napisao je par knjiga i često nastupa na televizija. Vrlo zanimljiv mladi čovjek. Tek su mu 34 godine.

Odmor na jednom od najljepših austrijskih jezera

Austrija je uvijek “speglana i zrihtana” i bez obzira u koji dio te lijepe zemlje otišli, dobro ćete proći. Millstätter jezero je pravi pogodak za kraći odmor, ali i za duži boravak ljeti ili zimi. Mnogi turisti borave uz jezero i odlaze na obližnje skijalište Bad Kleinkirchheim na skijanje. Mjesto je udaljeno manje od pola sata. Bez obzira odabrali skijanje, jedrenje, kupanje ili bicikl, na ovom se jezeru uvijek ima što raditi i naprosto uživati u prirodi.

Odmor na jednom od najljepših austrijskih jezera

 

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Najbolji gradovi za život

https://www.travel-advisor.eu/austrijancima-je-za-odmor-najdrazi-hrvatski-jadran/

Beč na biciklu – Ring Strasse

Nove objave