Ne slikajte se s drogiranim životinjama

Autor članka:
Podijeli:

Od jahanja slonova, selfija s tigrovima, do posjeta zatočenim medvjedima i farmama krokodila, borci za prava životinja identificirali su 10 najokrutnijih atrakcija s divljim životinjama koje nikada ne biste trebali posjetiti!

Tri od četiri turističke atrakcije s divljim životinjama uključuju neki oblik zlostavljanja prema novoj studiji koju su napisali stručnjaci iz Istraživačke jedinice za očuvanje divljih životinja Sveučilišta Oxford (WildCRU) koju je naručio World Animal Protection.

Studija WildCRU-a uključivala je analizu izvješća ostavili turisti – od 50.000 ljudi koji su posjetili atrakciju s divljim životinjama, 80 posto ostavilo je pozitivne kritike za mjesta koja s životinjama u zatočeništvu postupaju okrutno.

Selfiji s tigrovima

Tigrovi su u ranoj dobi odvojeni od majki, a turisti ih diraju ili grle. Na Tajlandu je pronađeno 10 objekata u kojima je smješteno 614 tigrova, a slične su atrakcije nađene i u drugim dijelovima Azije, Australije, Meksika i Argentine.

Šetnja s lavovima

Najokrutnije životinjske atrakcije

Nakon što su zarobljeni lavovi postali preveliki da bi turisti mogli pozirati za fotografije s njima, iskorišteni su za relativno novu ponudu u turizmu. Šetnja s lavovima. Ova vrsta atrakcije uglavnom se može naći u Južnoj Africi.

Parkovi medvjeda

Najokrutnije životinjske atrakcije

Medvjedi se drže u sterilnim kavezima ili umjetnim nastanbama koje su često pretrpane (medvjedi po prirodi vole osamu). U nekim parkovima medvjedi su prisiljeni oblačiti se kao klaunovi ili izvoditi cirkuske trikove. Stres kod medvjeda izloženih ovakvom životu izaziva i osjetljivost na bakterijske infekcije.

Plivanje s morskim kornjačama 

Najokrutnije životinjske atrakcije

Kada ih se dodiruje, morske kornjače panično i intenzivno lupaju perajama. Poznato je da turisti to uvijek rade i vrlo je atraktivno na fotki, ali uzrokuje ozljede koje lako mogu ubiti konjače.

Zatočeni dupini

Najokrutnije životinjske atrakcije

Zatvoreni dupini provode svoje živote u prostorima koji nisu mnogo veći od bazena i u vodi koja se često tretira klorom, što može uzrokovati iritacije kože i očiju. Mogu patiti od opeklina od sunca i bolesti povezanih sa stresom, srčanog udara i čira na želucu. Iako se neki od njih odgajaju u zatočeništvu, još uvijek se love i zavaraju i dupini iz divljine.

Ples majmuna

Najokrutnije životinjske atrakcije

Majmuni na Tajlandu obučeni su da se ponašaju i izgledaju više ljudski. Oni su prisiljeni plesati i izvoditi trikove za ljude, a kada nisu ispred gomile, držani su lancima u malim kavezima ili vani na kratkim lancima.

Obilazak plantaža kave s civetima

Najokrutnije životinjske atrakcije

Najskuplja kava na svijetu ima užasne posljedice za životinje koje ju proizvode! Proizvođači ove kave počeli su uzimati cibete u zarobljeništvo kako bi povećali prinose, što je rezultiralo bolestima, lošom prehranom i životinjama koje pokazuju znakove stresa i samoozljeđivanja. U Indoneziji, turisti mogu posjetiti ovakve planaže kako bi vidjeli kaveze i kušali kavu, povećavajući time broj životinja koje se uzimaju iz divljine. Smatra se kako je Indonezija centar ovakve proizvodnje ove kave, ali poznati su i proizvođači iz Tajlanda i Vijetnama. Na ovu temu bi se trebalo napraviti još popriličan broj istraživanja kako bi se istražili načini smanjenja potražnje za ovom kavom.

Poljubac s kobrom

Najokrutnije životinjske atrakcije

“Kissing cobras” je novost uz drevnu uličnu zabavu s zmijama koje zabavljaju tuiste. Kobre se uzimaju iz divljine, a zatim im se izvade očnjaci, a otrovni kanali se blokiraju ili uklanjaju, što često rezultira infekcijama koje ih mogu ubiti.

Farme krokodila 

Najokrutnije životinjske atrakcije

Krokodili su već godinama ubijaju i koža se koristi u  modnoj industriji, meso u restoranima, ali sada turisti mogu posjetiti mjesta gdje se drže i potom sjesti u restoran i jesti ih. Uvjeti na tim farmama strašni su za krokodile, a septicemija je osobito čest problem. U ograničenom prostoru, borbe između krokodila su česte, što rezultira ozbiljnim ozljedama i smrću.

Jahanje slonova

Najokrutnije životinjske atrakcije

Tajlandski slonovi oduvijek su imali bitnu ulogu u društvu te se smatrali simbolom mira, ali i moći. Kroz različito vremensko razdoblje slonovi su se iskorištavali na različite načine. U turističke svrhe danas se slonovi uzimaju od majke kada su bebe i prolaze kroz proces treninga koji uključuje nanošenje jake boli oštrim metalnim predmetima ili drvenim letvicama. Njihovo obuzdavanje u malim kavezima ili ograničavanje kretanja lancima i užadi vrlo je okrutno. Budući da divlji slon nema običaj ni potrebu igrati nogomet ili slikati  došlo je do nečega što Tajlanđani zovu “phajaang”, a u prijevodu znači treniranje slonova na vrlo okrutan način kako bi ih se prisililo da izvode upravo takve aktivnosti. Phajaang proces znači „odvajanje duha od tijela“.

Najmanje 550.000 divljih životinja pati zbog “neodgovornih turističkih atrakcija” koje svake godine posjećuje oko 110 milijuna ljudi.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Uganda – šetnja s gorilama

Safari u Tanzaniji je najljepše putovanje?

https://www.travel-advisor.eu/kako-najjeftinije-na-put-oko-svijeta/

Nove objave