Search
Close this search box.

Ova je uvala jedna od najljepših na Jadranu

Autor članka:
Podijeli:

Potpuno zaštićena od direktnih pogleda, ljetnikovac Kasandrić, vlasnika Ive plemenitog Kasandrića, zrcali se u tirkizno plavom moru i dominira cijelom uvalom Dubovica koja magično privlači svakog tko se uputi na južni dio otoka Hvara. Starosjedioci ljetnikovca iznimno ljubomorno čuvaju staze i strme prilaze oko dobro očuvanog zdanja, jer im smetaju mnogobrojni znatiželjnici koji u ljetnim mjesecima okupiraju neveliku plažu.

Dubovica

Kada se siđe niz makadam do same uvale nailazi se na sačuvanu crkvicu sv. Stjepana koju je početkom 17. st. sagradio hvarski kanonik don Andrija Bartučević, u kojoj su se nekoć održavale mise na hrvatskom jeziku za okolne stanovnike. Raskošna Dubovica s bajkovitim žalom jedna je od najljepših destinacija otoka Hvara, a njezina dobro očuvana ladanjska arhitektura čini ambijent ove uvale jedinstvenom. Cijela uvala odnedavno je pod posebnom kulturnom zaštitom.

Dubovica

Osim kristalno čiste tirkizne vode, koja je uvijek za nijansu hladnija nego na ostalim hvarskom plažama, žal u obliku polumjeseca prekriven je savršenim bijelim oblutcima koji iskričavo svijetle na suncu.

Dubovica

Oko samog zaljeva opasanog oštrim stijenama nalazi se još par manjih uvalica na kojim svoja obično potpuno gola tijela skrivaju ljubitelji nudističkog boravka na moru.

dubovica-4

 

Sredinom devedesetih godina uvedena električna struja u uvali omogućila je jedinom restoranu i beach baru u uvali da mogu gostima ponuditi i napitke poput omiljene espresso kave.

Dubovica

U uvali optočenoj stoljetnim tamarisima ističe se i predivna kamena kuća obitelji Kolumbić, Villa Benedeta koju se može iznajmiti. Na plaži se nalazi mala kamena kućica u kojoj su nekoć bile parkirane barke. U njoj se nalaze beach bar Dubovica i konceptualni dućan sa predivnim kupaćim kostimima i maramama s tiskom grada Hvara koje osvajaju ljubitelje lijepih odjevnih predmeta.

Dubovica

Naime, dizajnerica Diana Baketić djeluje i stvara već dugi niz godina u Milanu, a tijekom svog staža radila je za mnoge kreatorski kuće od čega ponajviše ističe rad za kuću Gottex u koju je uključila, još davnih devedesetih, oko pedesetak hrvatskih žena koje su izrađivale kupaće kostime prema posebnim patentima te slavne kuće. Izuzetno se cijenio rad djelatnica koje su heklale ručno savršene kupaće kostime čije su fotografije objavljene u legendarnom magazinu Vogue i nizu drugih svjetskih prestižnih izdanja.

Dubovica

Davnih godina Diana je dolazila u uvalu Dubovica, zaljubila se u njene prirodne ljepote i napokon uspjela realizirati jedan divan san kupnjom malene kamene kuće na plaži. U njoj uživa i njen poduzetni sin Ivan Levak koji je osmislio slikoviti i čarobno privlačan prostor beach bara koji je u ljetnim mjesecima prepun gostiju iz uvale koji uživaju u odličnoj glazbi, koktelima i ostalim osvježavajućim napitcima.

Dubovica

Gdje jesti

U jedinoj konobi Dubovica koju vodi Šime Lovrinčević i njegova gracilna kćer Tina koja s veliki osmjehom trči među gostima koji ovdje dolaze sa svih strana svijeta. Konoba u duhu iskonskog tradicionalnog izgleda nije promijenila baš ništa u svom interijeru još od vremena davnih pradjedova sadašnjih vlasnika. Nudi se hrana ulovljena to jutro na moru spravljena vrlo jednostavnim metodama, a pije se domaće vino od grožđa ubranog u vinogradu u uvali tik do Dubovice. Od sorti se uzgaja Mali Plavac, Bogdanuša, bijela Maraština i autohtona sorta Prć od koje se radi odličan Cuvée.

Dubovica

Dan proveden u ovom komadiću raja Dalmacije ostaje u sjećanju koje traži ponovni povratak.

Preneseno iz Wish.hr

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Boravili smo u najspektakularnijem hotelu u Hrvatskoj

https://www.travel-advisor.eu/viski-arhipelag/

Što kaže znanost od duljini godišnjeg odmora?

 

Nove objave