Ovaj grad nudi dobru zabavu, odličnu hranu i još bolja vina

Autor članka:
Podijeli:

Skopje nije mali grad, veličine je Zagreba, a I približno ima isti broj stanovnika. Najviše je Makedonaca I Albanaca I u nekoj se mjeri osjeća ta podijeljenost po dijelovima grada. Rijeka Vardar bi mogla biti rijeka podjele, no ipak nisam dobio takav dojam mada se vidi drugačiji način odijevanja žena s južne I sjeverne strane rijeke.

Što vidjeti u Skopju

što vidjeti u Skopju

Vizure glavnog grada Sjeverne Makedonije je odredio katastrofalni potre koji se dogodio 1963. Godine. Tada je porušeno više od 65% građevina pa danas središte Skopja izgleda moderno. Glavni Trg Makedonije obilježava kip ratnika na konju. Kažu da je to Aleksandar Makedonski, no tako se službeno ne zove. Trg I okolica su posebno dojmljivi noću kada su vrlo efektno osvijetljeni.


Stari dio grada je turistima najzanimljiviji. Utvrda Kale se nalazi na brdu iznad grada I dominira vizurom. Dobro je popeti se na zidine jer je pogled na grad najbolji s tog mjesta.
Stari dio Skopja je autohtoni I sačuvani primjer turske mahale. Čine ga čaršija, džamije I pazar. Iz središta grada prema čaršiji preko rijeke Vardar vodi stari kameni most iz 15.stoljeća. U čaršiji je zanimljiva ponuda bureka, raznih baklava I ćevapa pa je dobro pronaći stol u sjeni drveta I probati specijalitete.

što vidjeti u Skopju

Od dućana ima filigrana, zlatara, butika s večernjim haljinama kao da je sezona balova na bečkom dvoru te ponešto suvenirnica.
Crkve koje je dobro pogledati su manastir Svetog Pantelejmona u Nerezima, crkve Svetog Spasa I Svetog Dimitrija te bizantska crkva. Sjedište makedonske pravoslavne crkve je vrlo lijepa katedrala Sveti Kliment Ohridski. U samom se središtu nalazi spomen kuća Majke Tereze. Pravim imenom Gonxha Agnes Bojaxhiu, rođena je u Skopju 1910.godine. Živjela je I radila u Kalkuti, a dobila je Nobelovu nagradu za mir.

što vidjeti u Skopju
U gradu ima nekoliko zanimljivih muzeja :Arheološki muzej, Muzej grada, Etnički muzej, Povijesni muzej, Muzej moderne umjetnosti te Muzej prirodnih znanosti Makedonije.
Kazališta je također nekoliko: Makedonsko nacionalno kazalište, Makedonsku opera i balet, Tursko kazalište, Dramsko kazalište te Kazalište za djecu i mlade.
Nova klasična arhitektura je vrlo atraktivna I omiljena kod turista. Neke su zgrade, poput one vodovoda, toliko spektakularne da ih svi vole slikati. Mostovina kojima su antički kipovi izgledaju kao da su kulise za neki povijesni film iz stare Grčke ili Rima.

što vidjeti u Skopju
Epiteti koje će svi navesti kao prednost I razlog dolaska u Skopje su prvenstveno dobra hrana, odlična crna vina I prijazni I prijateljski stanovnici. Kafići I klubovi u centru su smješteni uz obalu Vardara. Uređenjem I ponudom izgledaju kao da su u bilo kojoj zapadnoj metropoli. Restorani s miješanom orijentalno balkanskom ponudom bi mogao dugo nabrajati. Imam sreću da znam Ivana koji uvijek zna izabrati bolji od boljega. Kao da uvijek ima asa u rukavu I zna sve što treba znati u gradu.

Što vidjeti u Skopju

Iznad grada se uzdiže planina Vodno na koju vozi žičara. Nešto kao Sljeme pored Zagreba. Na vrhu se nalazi Mileniumski Krst koji je noću vidljiv iz daleka jer je dobro osvijetljen. Prilikom večernjeg leta prema Skopju se vidi iz daleka I poput je svjetionika za avione.
Skopje je idealno mjesto za vikend. Odlična I jeftina avionska veza s našim nacionalnim prijevoznikom približava ovaj grad na samo sat I petnaest minuta leta. Aerodrom je vrlo efikasan i ugodan za boravak.

što vidjeti u Skopju

Preporuka za smještaj je hotel Park koji se nalazi na lijepoj lokaciji uz Vardar i pored stadiona. Do centra je desetak minuta šetnje uz rijeku.

Skopje je udaljeno kao Minhen od Zagreba. Nije “tamo negdje” na kraju svijeta. Blizu je, dobro je svakako ga treba posjetiti u proljeće ili jesen kad nije pretjerano vruće. Iz Skopja se lako dođe do Ohrida, zimi su skijališta Mavrovo I Popova Šapka blizu stoga što prije na avion I put Skopja.

Travel AdvisorEuropa

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Makedonija na dlanu

Balkanska odiseja

Upoznajte Balkan

 

Nove objave