Travel AdvisorTravel Advisor

Plešivica ili hrvatska Champagne regija

Planinarenje, šetnje u prirodi, doza povijesti ili dobra kapljica, na Plešivici ćete pronaći sve to. Svatko tko se jednom uputi u ovaj kraj, poznat i kao hrvatska Champagne regija, zasigurno će mu se vraćati još godinama.

Plešivica kolokvijalno označava kraj između stare karlovačke ceste i istoimene planine. Kraj je to koji je poznat još iz doba Ilira i starih Rimljana koji su već tada ovo područje prepoznali kao vinorodnu regiju. Također, ovo je bilo i omiljeno mjesto svjetskog jet seta s početka 20. stoljeća. I nas je zaintrigiralo što je to Charliea Chaplina te Isadoru Duncan vuklo u ove krajeve pa smo si složili plan i zaputili se na Plešivicu. Kako je nemoguće posjetiti sve u jednom danu, za ovaj izlet isplanirali smo posjet Etno kući pod Okićem, restoranima Karlo i Ivančić, vinariji Korak, vinogradarskoj kući Braje te vinariji Šember. Za malo odmora od ića i pića posjetiti ćemo Gradski muzej i galeriju Jastrebarsko.

by Josip Škof

Ako bismo ovo putovanje morali nazvati po aktivnostima (čitaj: što smo gdje jeli, pili, vidjeli) raspored bi otprilike izgledao ovako: razgibavanje, predjelo, glavno jelo, vinska kapljica, povijest i kultura, pa red slatkog i za kraj malo mjehurića. Krenimo redom:

Etno kuća pod Okićem

Za jutarnje razbuđivanje odlučili smo obići zavičajnu zbirku Etno kuće pod Okićem, naravno, uz domaćina i čuti priču o legendi Okića. Nakon toga uputili smo se na laganu šetnju do starog grada Okića i vidikovca što je trajalo otprilike pola sata. Iz daljine se doima kao osamljeni vrh uz rub Plešivice. Prije zadnjeg uspona se nalazi planinarski dom. Od njega je potrebno petnaestak minuta do ruševina na vrhu. Otvoren je vikendom. Inače, Etno kuća pod Okićem odlično je i mjesto za ručak, ali s obzirom na sve što još imamo u planu, nakon šetnje smo se uputili prema sljedećem odredištu.

Restoran Karlo

Čuli smo da u restoranu Karlo možemo očekivati pravu domaću hranu pripremljenu kao u Michelinovom restoranu. Upravo to smo i dobili – odlično sir i vrhnje, dimljenu šunku, slaninu i kobasicu i sve to jako rustikalno servirano. Oduševila nas je i pašteta od pačjih i kokošjih jetrica, a domaćini su nam preporučili najbolja plešivička vina koja možemo degustirati uz ovaj „lagani“ obrok. Taman nam se apetit dovoljno otvorio za sljedeću lokaciju.

Restoran Ivančić

by Josip Škof

Na manje od 5 minuta udaljenosti smjestio se restoran u centru Plešivice na 405 m nadmorske visine s najboljim pogledom na Jaskansku panoramu. Restoran Ivančić može se pohvaliti i vlastitim vinima, a sve više je poznat po svojim neobičnim pjenušcima pa smo tražili savjet domaćina što kušati. Gastronomska kombinacija tradicionalnog i modernog stvarno nas nije razočarala.

Vinarija Korak

Svjesni smo da smo se na prethodnim lokacijama već donekle upoznali s plešivičkim vinima (i oduševili!), ali kažu da je Velimir Korak proglašen je najboljim hrvatskim vinarom a to stvarno ne smijemo propustiti. Obitelj Korak može se pohvaliti dugom obiteljskom tradicijom vinarstva i vinogradarstva. Zbog ograničene površine vinogradarskih nasada proizvode vrlo male količine vina, ali iznimne kvalitete. Očekivali smo puno, ali stvarno nisu razočarali. Gastro ponuda je sezonska, tako da kada god dođete možete biti sigurni da su namirnice svježe i domaće.

Gradski muzej i galerija Jastrebarsko

by Julio Frangen FOTO

Kao što smo i planirali, nakon što smo okusne pupoljke u potpunosti izmorili ipak je bilo vrijeme za lagani predah. Možda najbolji način da stvarno upoznamo Plešivicu je obilazak muzeja u Jastrebarskom. Osmišljen je na način da vas provede kronološki kroz sve faze razvoja i života u Jastrebarskom, dati će najbolji uvid u sve ono što Plešivica danas predstavlja. Nalaze se tamo brojni predmeti vezani za stare zanate po kojima je ovaj kraj bio poznat. Također, zanimljivo je i vidjeti kako su se predmeti iz seoskog života mijenjali pod sve većim utjecajem grada. Možda najznačajniji dio muzeja je zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy koji su uvelike obilježili ovaj kraj. A u muzeju su i predmeti povezani s već spomenutim pripadnicima svjetskog jet seta iz prve polovice 20. stoljeća.

Vinogradarska kuća Braje

Autohtoni plešivički copanjek – slani prhki kolač

Došao je i trenutak za nešto slatko pa smo se zaputili na sljedeću destinaciju. Jedni od vinara koji su svoja vina uspješno uklopili i u svoja jela je obitelj Braje. Kako smo ih već smo ranije posjetili znali smo da se ovdje nalaze prave gastro i eno delicije. Kušajte vetlinac crveni od kojega se, vjerovali ili ne, proizvodi bijelo vino. Nadaleko je poznata njihova patka u umaku od portugisca i kruške. I ostale domaće specijalitete s modernim štihom ponuditi će vam u kombinaciji s vrhunskim vinima.

Ovog puta smo se ipak odlučili za desert i autohtoni plešivički copanjek – slani prhki kolač od domaćih sastojaka. Moramo pohvaliti i fantastične domaće štrudle te neobične palačinke.

Vinarija Šember

I za kraj smo došli provjeriti kakav je taj rose pjenušac o kojemu toliko slušamo na sve strane. Naime, obitelj Šember koja se već generacijama bavi vinarstvom i vinogradarstvom veliki uspjeh je postigla rose pjenušcem koji je stvarno lagan i osvježavajući. Nakon ovog „napornog“ i iznimno toplog dana upravo nam je ovakvo nešto trebalo. Obitelj Šember objasnila sam je i različite metode proizvodnje pjenušca i zašto su se odlučili upravo na klasičnu metodu. Kažu da su na Plešivici slični klimatski uvjeti kao u toj poznatoj francuskoj regiji Champagne.

by Julio Frangen FOTO

Bolje od ovog sigurno ne može, a to samo znači da je vrijeme da se uputimo doma. Ohrabruje nas činjenica da je ova hrvatska Champagne regija na svega 45 minuta vožnje od Zagreba pa joj se često možemo vraćati.

Travel Advisor – Hrvatska

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articlePrvo internetsko hodočašće u Lourdesu
Next articleJesu li ovo najljepše pješčane plaže u Hrvatskoj?