Po čemu je Argentina najbolja?

Autor članka:
Podijeli:

Argentina je zemlja tanga, dobrog vina i Lea Messija

Iako je Lionel Messi jedno od najpoznatijih imena na svijetu, u njegovom rodnom Rosariju u Argentini zabranjeno je imenovati djecu po njegovom prezimenu.

Argentina se prostire na 2.766.890 kvadratnih kilometara u Južnoj Americi između Anda i Atlantskog oceana. Smatra se drugom zemljom po površini u Južnoj Americi (poslije Brazila), a u njoj živi oko 45 milijuna ljudi.

Najviši vrh i najniža točka južne hemisfere

Aconcagua
© Nicolas Perez from Unsplash

Najviši vrh Južne Amerike i južne hemisfere općenito, krije se u argentinskoj provinciji Mendoza. Riječ je o Aconcagui u Andama, koja se nalazi na visini od 6.962 metra. Matthias Zurbriggen je prva osoba koja je službeno osvojila ovaj vrh 14. siječnja 1897. godine. Slano jezero Laguna del Carbon nalazi se 105 metara ispod razine mora u argentinskoj provinciji Santa Cruz i smatra se najnižom točkom na južnoj hemisferi i sedmom najnižom točkom na Zemlji.

Prvi dugometražni animirani film na svetu

Prvi dugometražni animirani film potječe iz Argentine. Riječ je o 70-minutnoj političkoj satiri “El Apostol”, koja se sastojala od 58.000 slika, a svjetsku premijeru imala je 9. studenog 1917. godine. Glavni lik filma bio je tadašnji argentinski predsjednik, koji je u crtanom filmu upotrijebio sve svoje ovlasti da očisti Buenos Aires od korupcije. Film je imao veliki uspjeh kod kritičara i publike, ali je njegova jedina kopija uništena u požaru u filmskom studiju 1928. godine.

Zabranjeno je dijete nazvati Messi

Lionel Messi
© Zesan H. from Unsplash

Kapetan argentinske nogometne reprezentacije Lionel Messi jedan je od najpopularnijih i najuspješnijih sportaša na svijetu, a svojim je dostignućima inspirirao brojne ljude širom svijeta. Također, inspirirao je mnoge roditelje u ovoj latinoameričkoj zemlji da svoju djecu imenuju upravo po njemu. Potražnja za imenom Messi bila je tolika u rodnom gradu nogometne zvijezde, Rosariju, da su lokalne vlasti 2018. donijele zakon kojim se u najvećem gradu argentinske provincije Santa Fe zabranjuje davanje ovog imena djeci. Ovaj zakon je donesen kako bi se kasnije spriječila masovna zabuna među stanovnicima.

“Košarka” na konjima

Vjerovali ili ne, nogomet nije nacionalni sport u Argentini. Ovu titulu nosi juego del pato ili skraćeno pato još od 1953. godine. Riječ je o neobičnom sportu koji uključuje jedinstvene elemente argentinske kulture i povijesti, a ovaj sport sliči polo utakmici s košarkaškom loptom. Čuvari stada na konjima, prvobitno su igrali pato sa živom patkom u košu, po čemu je ovaj sport i dobio ime.

Prvi slučaj riješen uz pomoć otisaka prstiju

Ivan Vučetić, Argentinac hrvatskog porijekla, prva je osoba na svijetu koja je pomoću otisaka prstiju identificirala počinitelja teškog krivičnog djela. Kao službenik policije u La Plati, zadužen za kriminalističku identifikaciju, Vučetić je 1892. riješio slučaj Francisce Rojas, koja je svog ljubavnika optužila da joj je ubio dvoje djece. Upoređujući krvavi otisak pronađen na mjestu zločina s počiniteljem, kriminalist je zaključio da ubojstvo nije počinio ljubavnik, već sama Francisca.

Najšira ulica na svijetu

Avenida 9 de Julio, Buenos Aires, Argentina
© Nestor Barbitta from Unsplash

Avenida 9 de Julio u Buenos Airesu je najšira ulica u Argentini i svijetu. Ova prometna arterija glavnog argentinskog grada dobila je ime zbog 9. srpnja 1816. godine, datuma koji se u Argentini obilježava kao Dan nezavisnosti. Pojedini dijelovi ulice imaju čak sedam traka u oba smjera i široki su i do 140 metara.

50 kg junetine po glavi stanovnika

Argentinsku kuhinju nemoguće je zamisliti bez sočne govedine koja se najčešće priprema na roštilju. Da su stanovnici ove zemlje veliki ljubitelji mesa, potvrđuje i podatak iz 2020. godine koji govori da se godišnje pojede 49,7 kilograma goveđeg mesa po glavi stanovnika. Iako se ova brojka čini ogromnom, dramatično je pala u posljednjih 50-ak godina.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave