Mističan otok oko kojeg se prepiru Kina i Amerika.

Autor članka:
Podijeli:

Taiwan je otok u istočnoj Aziji, smješten uz obalu Kine. Službeno se naziva Republika Kina (ROC).

Ovu, mnogima, mističnu zemlju sam posjetio prije dosta vremena, no ostala mi je u pamćenju po očuvnoj prirodi, ljubaznim ljudima i ukusnoj hrani. poželio sam se vratiti, no put me više nije odveo na otok koji je trn u oku Kine. Vječni je predmet prijepora između NR Kine i Amerike.

Kako je nastao Tajvan?

Tajvan

Nakon Drugog svjetskog rata, došlo je do kineskog građanskog rata između komunističke Narodne oslobodilačke vojske (NOV) pod vodstvom Komunističke partije Kine (KP Kine) i Nacionalističke vojske pod vodstvom Kuomintanga (KMT). Kineski nacionalisti pod vodstvom Chiang Kai-sheka izgubili su rat protiv komunista, što je dovelo do njihovog povlačenja na otok Tajvan 1949. godine. Na Tajvanu su proglasili Republiku Kinu (ROC) kao protuteže komunističkoj vladi na kontinentu.
ROC (Tajvan) i PRC (Kina) nisu uspostavile formalne diplomatske odnose, iako su održavale različite razine neformalne suradnje u gospodarstvu, trgovini i drugim područjima.

Većina zemalja priznaje PRC (Kinu) kao jedinu legitimnu vladu Kine. Tajvan nije članica UN-a niti većine međunarodnih organizacija, uglavnom zbog pritisaka Kine koja tvrdi da ima suverenitet nad Tajvanom. Ipak ova zemlja ima svoj sustav vlade, vojske, i gospodarstva. Tajvan ima snažno gospodarstvo i razvijenu industriju, a politički odnosi između Tajvana i Kine i dalje su osjetljivo pitanje na međunarodnoj razini.

Što vidjeti na Tajvanu?

Taipei 101

Jedan od najpoznatijih simbola Taipeija, Taipei 101 bio je najviši neboder na svijetu do 2010. godine. S vrha se pruža pogled na grad i sve njegove četvrti.

Smješten na istočnom dijelu otoka, Taroko Nacionalni park oduzima dah svojim spektakularnim stijenama, kanjonima, vodopadima i šumama. Tu se nalazi i poznati Shakadang Trail.

Sun Moon Lake je prekrasno jezero na središnjem dijelu otoka, okruženo planinama i šumama.

Kenting National Park je najjužniji nacionalni park na otoku s prekrasnim plažama, netaknutom prirodom, i bogatim podvodnim svijetom. Ovdje se nalazi i Eluanbi Park, najjužniji rt na Tajvanu.

Pitoreskni gradić Jiufen poznat je po svojim uskim ulicama, tradicionalnoj arhitekturi, trgovinama čaja i bogatoj povijesti.

Yangmingshan Nacionalni park sjeveroistočno od Taipeija popularan je među turistima po termalnim izvorima, planinskim stazama, i prekrasnim pogledima.

Glavni grad Taipei

Taipei, Tajvan
Glavni grad Tajvana, živahna je metropola s mješavinom modernih nebodera, tradicionalnih hramova, živopisnih tržnica i bogate kulturne baštine. Najpoznatiji hramovi su Longshan, Baoan Templea i Confucius. Četvrti poput Dihua Street i Wanhua District čuvaju povijesnu arhitekturu i tradicionalne trgovine, pružajući uvid u prošla vremena.

Taipei je raj za ljubitelje hrane. Mnoge ulične tržnice, poput Shilin Night Marketa i Raohe Night Marketa, nude širok izbor tradicionalnih tajvanskih jela. Popularne četvrti među noćnim pticama su Ximending, Gongguan i Distrikt Zhongxiao. U njima se mogu naći brojni barovi i klubovi koji rade do duboko u noć.

Kineska hrana

Taipei ima odlično organiziran javni prijevoz, pogotovo metro te autobuse i taksi, što olakšava kretanje po gradu. Većina stanovnika govori mandarinski kineski, ali mnogi mladi ljudi i radnici u turističkoj industriji govore engleski.

Kako stići na ovaj udaljeni otok?

Na Taiwan se leti avionom. Pošto je otok nema kopnenih granica. Glavna međunarodna zračna luka je Taipei Taoyuan International Airport (TPE). Osim toga, postoji i Taipei Songshan Airport, koji se koristi za unutarnje i neke međunarodne letove. EVA Air je nacionalna aviokompanija Tajvana koja ima široku mrežu međunarodnih letova te je poznata po visokom standardu usluge. Druga domaća kompanija je China Airlines. Osim njih na otok lete i mnoge druge poput Singapore Airlines, Cathay Pacific, Korean, Air Asia, Emirates i druge.

Tajvan

Proljeće je idealno vrijeme za posjet Tajvanu. Temperature su ugodne, cvjetaju trešnje, a priroda je svježa i zelena. Ožujak i travanj obično su suhi i sunčani. Ljeto može biti toplo i vlažno, s više kiše, posebno u srpnju i kolovozu. Zima je suha, hladnija i svježa, osobito u sjevernim dijelovima otoka.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Upoznajte 10 najboljih atrakcija u Singapuru

 

8 korisnih savjeta za duge letove i putovanja

Nove objave