Što vidjeti u Portu?

Autor članka:
Podijeli:
Porto je veličinom drugi grad u Portugalu, veći je samo Lisabon. U najmoćnijem gradu sjevera ove zemlje živi oko 300 000 stanovnika.

Pijetao je simbol Portugala, pa tako i Porta. Prema legendi  pijetao je prvi donio vijest o oslobođenju grada od Mavara kukurikajujći u luci. Ime Porto znači luka, a s ponosom nosi i nadimak Invicta što znači nepobjediv.  U gramatici portugalskog jezika članovi se nikako ne stavljaju uz imena gradova, osim kod kad znače imenicu, zato stanovnici Porta svoj grad zovu Oporto. 

Porto je grad s pričom, grad s dušom. Zrači jednostavnošću i jedinstvenošću. Što vidjeti u Portu?

Riberia 

Što vidjeti u Portu

Ovaj je dio Porta zaštićen od  UNESCO-a. Vrlo autentičan i tipično portugalski dio grada koji morate obići. Odavde se iz Porta ide u Gajo, mjesto, s kojeg se pruža pogled koji ostavlja bez daha. 

Douro

Što vidjeti u Portu

Gradom teče rijeka Douro, što znači zlato. Ovo je jedna od najdužih rijeka Pirinejskog poluotoka, a duga je oko 900 km. Uz nju se odvija i veže veliki dio života grada, pa uživajte u šetnji. Jednako je lijepa i noću i danju. Obala je uvijek puna šetača, uličnih svirača i užurbanih lokalaca, a usidrene brodove zapljuskuju valovi i posjećuju galebovi.

Most Dom Luis 

Što vidjeti u Portu

Dug 385 metara i težak više od tri tone najpoznatiji je ovo most koji u Portu povezuje obale rijeke Douro. ima dvije razine. Donja je za promet automobila i drugih motornih vozila, a na gornjoj razini nalaze se pruge. Metalnom konstrukcijom i načinom gradnje podsjeća na Eiffelov toranj, a i izgradili su ga Eiffelovi suradnici.

Vinski podrumi

Što vidjeti u Portu

Vinski podrumi u Portu možda nisu znamenitosti, ali su definitivno dio baštine grada. Poseban šarm osigurala su im poznata portugalska vina. Ima ih po cijelom gradu, a najviše uz obale rijeke. Svakako prošetajte i uživajte u degustaciji izvrsnih portugalskih vina.

Željeznički kolodvor Sao Bento

Što vidjeti u Portu

Sao Bento je željeznička postaja koja plijeni ljepotom. Izgrađena je na mjestu negašnjeg benediktinskog samostana spaljenog u 18. stoljeću.

Knjižara Lello

Što vidjeti u Portu

Ova neogotička zgrada nastale je u 12. stoljeću, interijer je ispunjen tradicijom, luksuzom i umjetnošću. U njoj je inspiraciju za mnogo toga našla  J.K. Rowling pisajući knjige o Harry Potteru.

Trg Liberdade

Što vidjeti u Portu

Glavni trg Liberdade nalazi se iznad rijeke, najpoznatijom avenijom Avenida dos Aliados. Tu je  gradska vijećnica, spomenik kralju Petru IV, mnogi restorani i barovi.

Katedrala

Što vidjeti u Portu

Izgledom pomalo podsjeća na tvrđavu pretvorenu u crkvu. Ima dva upadljiva tornja, koji oblikom podsjećaju na kule,ali razlika se primjećuje zbog kupole.

Gastronomska ponuda u Portu

Gastro ponuda uglavom se vrti oko specijaliteta od ribe. Sveprisutni bakalar priprema se na bezbroj načina i najčešći  je obrok na meniju restorana i lokalaca. Od mesa se ovde kao specijalitet ističu tripice. Najviše je restorana  uz rijeku. Nezaobilazan dodatak svakom obroku je vino Porto

Što vidjeti u Portu

Klima

Grad karakteriziraju blage zime i topla ljeta. Porto je jedan od najkišovitijih europskih gradova, a u prosjeku kiša pada svaki drugi dan.

Ocean na plažama u blizini Porta prehladan je za kupanje.

Što vidjeti u Portu

Tijekom cijele godine temperature se mijenjaju minimalno, variraju od 13 do 19 °C, pa je tako i ljeti. Dakle u Porto se nećete otići kupati, ali svakako iskoristite priliku za dotaknuti ocean.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

https://www.travel-advisor.eu/top-10-gradova-u-portugalu/

Ne trebaju vam estetski zahvati – putovanja s prijateljicama pomlađuju!

Nove objave