Travel AdvisorTravel Advisor

Postoji li post maldivska depresija ?

Danima odgađam pisanje ovog članka ,osvrta na Maldive jer za neka životna iskustva ne postoje riječi.

Niti fotografije ne mogu Maldive dočarati.

Postoji li post maldivska depresija ? Da, postoji.

Pojam „raj na zemlji“ je već toliko „istrošen“ a zapravo drugog sinonima za Maldive – nema ili ga ja jednostavno ne znam.

No krenimo od početka. Kako odabrati resort prema nekim svojim željama i očekivanjima? Nekad je teško od šume odabrati pravo drvo no uz neke smjernice, odlučili smo se za mali otočić Thulhagiri – „raj za zaljubljene“ označen s 4 zvjezdice, niti prejeftin, niti preluksuzan…nenastanjen jer smatram da ako odabireš Maldive za odmor, odabireš izolaciju od svih vanjskih čimbenika.
Let traje dva satado Istanbula, a do Male-a (glavnog grada Maldiva) osam sati. Viza nije potrebna tako da neometano od strane lokalaca dolazimo do predstavnika agencije koji nas vodi do glisera. Naša prtljaga je sad već nečija „tuđa briga“ i počinjem shvaćati da odsad nadalje jednostavno neću morati o ničemu brinuti, bar tih tjedan dana.

Dolaskom u resort čeka nas piće dobrodošlice, nasmijano osobljei predstavnik koji nas vodi do našeg bungalova na plaži. Bungalovi su tek obnovljeni ,sve je od bambusa, tuš na otvorenom kroz koji dopiru palme, sunce me posebno oduševio. Uz osnovno bungalov nudi i bitne „sitnice“ – čaj i kavu s kuhalom vode ,električni aparat protiv komaraca i adapter za punjenje mobitela. Ne slušam više agenta već razgrćem zavjese i vidim taj pogled… pogled koji je dosad bio samo na desktopu mog kompjutera… da… taj pogled je stvaran i samo moj.

Visoka palma, bijeli pijesak,tirkizni ocean, dvije ležaljke. Banalno?! Stereotipno?! Već viđeno na drugim egzotičnim destinacijama?! Viđeno, doživljeno, da, ali nikad ovako. Ovo je svijet za sebe bez ikakvih „nuspojava“ koje kvare doživljaj idile. Bez lokalaca koji pokušavaju zaraditi koju kunu, bez cjenkanja, bez ikakvih prijevoznih sredstava, bez životinjica koje su spremne nešto ukrasti… Ozračje je u posebnom „zen“stanju. Rečeno mi je da je razlog tome jer svugdje hodaš bos i tako si povezan s prirodom i ne možeš se osjećati loše ili napeto.

Glavna zanimacija na otočiću je ronjenje oko koraljnih grebena gdje se okupljaju tropske ribice raznolikih boja. Za one kojima treba više aktivnosti nudi se i škola ronjenja s bocom, besplatna teretana, izleti raznih tipova od noćnog ribolova do posjeta glavnom gradu i drugim otocima. Otočić nudi i dva bazena od kojih je jedan, poveći „infinity“ okružen ležaljkama i suncobranima. Za dodatno opuštanje je tu i spa centar s masažom prema vlastitom odabiru.

Restoran je jedan, otvorenog tipa „buffet“ ( mi smo odabrali opciju doručak i večera). Izbor je prilagođen zapravo svima ,uz velik izbor povrća, voća, neizostavne riže i istočnjačke kuhinje uz bifteke, janjetinu, piletinu na sto načina, sushi… ne možeš ostati gladan. Večeri animacije su raznolike od plesačica s Balija i njihovim tradicionalnim plesom do benda s Jamajke i utrke rakova.
Kako bismo maksimalno „iskoristili“ posjet Maldivima nadoplatili smo i bungalov na vodi – jedinstveno i potpuno novo iskustvo za nas. Bungalov na vodi nudi ogroman krevet s baldahinom, stol sa staklenim dnom kroz koje vidiš raznolike ribice, terasu s ležaljkama i stepenicama kojima se spuštaš u lagunu. Nudi apsolutni mir, diskreciju i želju da se vrijeme zaustavi… točno tu… sada.

Glede profila gostiju – nema pravila, ima mladih parova, obitelji s djecom, gay parova, grupe prijateljica, mlađih i starijih… iz Europe i iz azijskih bogatijih zemalja. No jedno je zajedničko – svi su se došli samo opustiti i uživati nesmetano.
Cijene su svugdje izražene u US dolarima, svi troškovi osobne prirode pišu se na sobu, plaćaju na kraju pa nema potrebe za mijenjanjem valute i preračunavanjem.
I sada, tjedan dana kasnije mi se čini da je to bio samo jedan od predivnih snova iz kojih se ne želiš probuditi.

Smještaj na Maldivima potražite na Booking.com

Travel Advisorputovanja

Pratite naš YouTube kanal.

Zanzibar – jer nam jednostavno treba odmor

Južna Kalifornija  – top 5 mjesta za uživanje

 

 

Previous articleLika: Što se sve može naći u ovoj podcijenjenoj škrinji blaga
Next articleCartagena , Kolumbija