Zanzibar – jer nam jednostavno treba odmor

Autor članka:
Podijeli:

U Tanzaniji smo prvo putovali na Zanzibar, iako je to za mnoge možda nelogično. Nama je  jednostavno trebao odmor.

Ukrcali smo se na Qatar Airways, let iz Zagreba za Dohu, iz Dohe za Dar es Salam, pa malim avionom za Zanzibar city. Sjajno iskustvo za one koji nisu prije letjeli malim avionima. S obzirom na to da smo karte mijenjali 7 dana prije puta, to nam je bila najbolja opcija.

Zanzibar

Zanzibar je stvarno čaroban, i ako vi to ne želite, nije samo izležavanje na bijelom pijesku.
Mi smo odsjeli na istočnoj obali, prema Indiji, blizu mjesta Kiwengwa. Svakako preporučujem tu stranu Zanzibara, ili Nungwi na sjeveru otoka, jer se u okolici Stone Towna ne možete kupati. Naš se hotel zvao Mojatuu (jedina ti) , hotel s pet zvijezdica, ali naravno treba uzeti u obzir da je to afričkih pet.

Prvi dan , umorni od puta, izabrali smo izležavanje na obližnjoj Muyunii beach, najljepšoj plaži otoka. Ima i bar i ležaljke, a osim nas, tu je bilo još samo desetak ljudi. Divota. Gledali smo ribare kako love ribu na tradicionalan način.

Zanzibar

Zapravo, ovdje nemate osjećaj da ste na još jednoj turističkoj turi. Drugi dan smo otišli na jug. Mjesto se zove Kizimkazi, odavde se ide čamcima na Blu safari, odnosno gledanje dupina. Kako smo svi iz grupe ljudi od mora, to nam nije bio neki doživljaj, ali zato plaža i druženje s lokalnim stanovništvom, igra s djecom i fotkanje jest.To su bili prizori za pamćenje, to smo popodne napravili oko 1000 fotografija.

Zanzibar

Za kraj dana, u suton , ribari su u plićak istovarili ulov sitne plave ribe i počela je tržnica ribom. Koje boje, kakvi prizori… Od turista, samo mi.

U hotelu smo imali polupansion i hrana nam je svima bila jako fina. Ručalii smo svaki dan na nekoj plaži. Tako smo i taj dan u Kizimkaziju na plaži pojeli neki tunu, neki jastoga, a neki zlatoskušu. Njihovo vino nije za preporuku. Mi smo uglavnom pili Kilimanjaro, njihovu laganu pivu.

Zanzibar

Treći smo dan , da se malo odmaknemo od plaže, bili na farmi leptira i u Jozani šumi. To je park prirode sa mangrovima i majmunima.

Nakon lijepe i edukativne šetnje, još malo vožnje do mjesta Pingwe na istočnoj strani otoka. Na vrhu poluotoka je slikoviti The Rock, koji je na gotovo svim fotografijama Zanzibara.

Zanzibar
Na njemu je restoran , iako smo mi izabrali onaj s pogledom na The Rock. Tko voli, na meniju su jastozi i gigantske kozice. Navečer smo prošli kroz Paje, i sjeli u lounge na piće. To je mjesto gdje dolaze bekpekeri i surferi, pa ako ste mladi ili se tako osjećate ovo je mjesto pravi izbor. Na plaži su zapaljene baklje i vrlo je ugodno za provesti  večer.

Zanzibar

Sljedeći smo dan otišli na sjever , u popularni Nungwi. Možda najpopularnije mjesto s puno hotela , pa i onih najboljih. Plaža je divna, tu domaći igraju odbojku na pijesku. Nemojte im se pridružiti da se ne sramotite, iako će vas oni sigurno pozvati da zaigrate s njima.

Zanzibar

Od tamo smo njihovim tradicionalnim brodom na jedra (nešto kao naše latinsko jedro) išli na Tumbatu Islands, na snorkling i kupanje. Svakako si uzmite dan za Nungwi , puno je ljudi, ali, sve u svemu , dobar dozivljaj.

Zanzibar

I, na kraju, svi pitaju za Stone Town. S obzirom na temperature preko 30 stupnjeva , iz mog iskustva, ideja da se spava u Stone Townu, pa ide na izlete, i nije najbolja.
Stone Town je dobar za poludnevni izlet. Vidjeti tržnicu, kupiti suvenire u glavnoj ulici, vidjeti najstariju apoteku i to je to, otprilike. Tamo nema kupanja! Izvrsno smo jeli u The Post, u glavnoj ulici! Reklo bi se neka afričko – španjolska kombinacija. Tartar od tune i kozice s chilijem su izvrsni!

Zanzibar

Zaboravila sam spomenuti proslavu Nove Godine! Oni je, u pravilu, ne slave, tako da su to upriličili u hotelu. Stolovi na pjesku, sjajan afrički bend. Stvarno fantastično. A drugi dan i repriza nakon vecere.

U hotelskom ambijentu sjajno smo se zabavili…još kad smo pozvali Masaije i osoblje hotela da nam se pridruži u plesu,sreći nije bilo kraja.

Iz Zanzibar cityja smo se ukrcali na avion za Arushu. Arusha je veliki grad sa 300.000 stanovnika, baza za odlazak u Serengeti. O tome više u sljedećem nastavku…

Travel Advisorputovanja

Pratite naš YouTube kanal.

10 dobrih strana krstarenja

https://www.travel-advisor.eu/3978/

Uganda – šetnja s gorilama

 

Nove objave