Sella Ronda je skijalište koje volimo

Autor članka:
Podijeli:

 

Sella Ronda je skijalište koje svaki skijaš želi posjetiti

Jedna od najpoznatijih skijaških tura u Europi, ali i svijetu, je ona oko planinskog masiva Gruppo di Sella. Poznata je kao Sella Ronda. Na rutu se može krenuti iz bilo kojeg mjesta. Dobro je krenuti na put oko deset u jutro. Prolazi se kroz doline Gardena, Fassa, Livinallongo i Val Badia. Mogu je proći srednji i napredni skijaši.

https://www.youtube.com/watch?v=RrY5TT3EJv0

Postoje dva smjera, zeleni i narančasti.

U ovom tekst pratimo zeleni smjer koji je po meni atraktivniji za skijanje. Čitava ruta se prolazi na skijama, žičarama i skijaškim stazama. Jedino mjesto gdje je potrebno hodati je Selva u Val Gardeni gdje je gondolska žičara udaljena nekih stotinjak metara preko ceste. Taj dio je zanimljiv jer djelomično staza prolazi među kućama.

Krafne u Selvi

Uz cestu se nalazi odlična pekarnica Costa Willi s “najboljim krafnama na svijetu”. Funivia Ciampinoi vodi do restorana na samom vrhu. Pogled je spektakularan na sve strane i daleko na zapad prema mjestima u dolini. Nešto ispod vrha je start spusta koji završava daleko u dolini u mjestu St.Christina. Pista Saslong je jedna od najboljih u Alpama. Za dobre skijaše je pravi izazov. Ako se ide na puni krug Sella Ronde nije uputno da se krene u tom smjeru jer do dna i nazad do vrha treba gotovo sat vremena.

Postoji li ljepše skijalište

Dalje prema krugu Sella Ronda treba krenuti u smjeru Pla de Gralba od kuda vode najmodernije nove žičare prema Passo Sella na 2244 m. U blizini se nalazi Rifugio Emilio Comici koji se smatra ponajboljim ribljim restoranom u Dolomitima.

S obje strane se uzdižu veličanstveni vrhovi Sassolungo (3181 m) Sasso Piatto I Sass Pordoi. Rifugio Salei je odličnomjesto za odmor. S vrha prijevoja Col Rodella spušta s lagana duga staza do Lupo Bianco od kuda žičara vodi na drugu stranu prema širokom platou Belvedere. Ispod platoa se nalaze mjesta Campitello, Canazei i Alba.

Postoji li ljepše skijalište

Užitak skijanja

Duga staza u smjeru Arabbe prolazi između Sass Pordoi s lijeve i ledenjaka Marmolada (3342 m) s desne strane. Prije dolaska u Arabbu se žičarom penje prema Porto Vescovo. Za vrhunske skijaše Porta Vescovo je pravi raj. Čak četiri duge crne staze su izazov za više dana odličnog skijanja. Jedini problem je da su uvijek u hladu, no time je kvaliteta snijega još bolja.

Svi ostali ne moraju proći crne staze nego nastavljaju dalje prema Arabbi preko koje vodi sjedečnica u pravcu Passo Campolongo. S prijevoja se može u dva smjera. Prema Vallonu iz kojeg se spušta dobra crvena staza u Corvaru ili za one koji su krenuli iz La Ville ili St. Casianna preko Pralongie.

Postoji li ljepše skijalište

Ispod Pralongie se nalazi Punta Trieste restoran na daleko poznat po rebricama i tjestenini. Iznad Corvare na vrhu žičare Col Alt se nalazi istoimeni restoran poznat po tjestenini i jelima s palentom te vrhunskom vinskoj karti. Potrebno rezervirati.

Iz Corvare se žičarama vozi pored mjesta Colfosco prema Passo Gardeni. Na putu je jedan od najboljih alpskih restorana – Jimmy. Vrhunska kuhinja u Michelin stilu je poznata nadaleko pa je dobro rezervirati stol. S vrha prijevoja vodi odlična staza Dantercepise u dolinu u mjesto Selvu iz koje smo krenuli na Sella Rondu.

Skijaši kreću na Sella Rondu

Pet sati, za dobre skijaše,  je dovoljno za krug

Sella ronda se stigne skijati od 10 do 15 sati. Na skijama se pređe oko 30 do 40 km. ovisi o dodatnim spustevima. Ima vremena za dvije pause, ali ne i za dugi ručak. Treba paziti da se do 15,30 bude na zadnjem prijevoju prije spuštanja u mjesto iz kojeg se krene. Ako se zakasni postoje taksiji i lokalni busevi. Nije neki problem i svaki dan deseci ljudi ostanu u krivim selima što je jako drago lokalnim taksistima koji ih kombijima prebacuju dalje. Žičare rade do 16,00, a neke važne poveznice i 30 minuta duže.

Potrebno je paziti i na vrijeme jer ako nije sunčano, doživljaj i pogledi nisu isti. S obzirom na to da je to južna strana Alpa sunce je skoro uvijek.

Sella Ronda

Sella Ronda je zasigurno jedno od najljepših skijališta na svijetu. Vidio sam i skijao na manje više svim poznatijim skijalištima u Europi i Americi, no takvog sistema žičara nema nigdje. Jedina slična runda koja mi pada na pamet povezuje mjesta Lech i Zuers u Austriji, no manja je. Obertauern također ima kružno povezane žičare i staze.

Za sve koji vole skijanje Sella Ronda je doživljaj kojeg treba proskijati.

Travel Advisorskijanje

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Skicircus Saalbach je najkul skijalište u Alpama

Gdje skijati u ožujku ?

Nassfeld: Sunčano skijalište koje je kao stvoreno za obiteljska vikend putovanja

Nove objave