Propisi o unosu duhanskih proizvoda i alkohola u zemlje EU

Autor članka:
Podijeli:

Na putovanjima mađu zemljama EU ne postoji ograničenje čega i koliko možete kupiti i ponijeti ukoliko su proizvodi namjenjeni vlastitoj upotrebi. Trošarine su uključene u cijenu proizvoda u zemlji u kojoj je proizvod kupljen, pa nema nikakvih davanja na iste u bilo kojoj drugoj zemlji članici EU. 

Međutim, pri ulasku u pojedinu zemlju carina može provjeriti što unosite i u kojoj količini kako bi bilo sigurno da su proizvodi namjenjeni vlastitoj upotrebi.

Svaka zemlja članica Europske Unije ima pravo odlučiti koju količinu alkohola i duhanskih proizvoda će vam dopustiti da unesete unutar njenih granica. Ovo su najviši propisani maksimumi:

  • 800 cigareta
  • 400 cigaraliosa
  • 200 cigara
  • 1 kg duhana
  • 10 litara žestokih alkoholnih pića
  • 90 litara of vina
  • 110 litara piva

Unošenje količina koje premašuju limite

Ukoliko se pri prelasku granice posumnja da imate proizvode koji nisu namjenjeni osobnoj upotrebi, ili da ih imate namjeru preprodati može se dogoditi da morate dokazati da su za vas. Ukoliko za to nemate dokaz mogu biti oduzeti. Za putnike mlađe od 17 godina pravila su znatno stroža.

Uvijek se prije puta dobro informirajte. Propisi nisu u svim zemljama isti.

Pravila o unosu gotovine

Propisi o unosu duhanskih proizvoda i alkohola u zemlje EU

Ukoliko namjeravte ući u EU ili je napustiti sa više od 10 000 Eura gotovine, to morate prijaviti pri dolasku na granicu. Ukoliko ne prijavite mogli bi platiti kaznu. Imajte na umu da carinici uvijek imaju pravo pregledati vašu prtljagu i vozilo, stoga novac uvijek treba prijaviti. Ukoliko više od 10 000 Eura nosite unutar zemalja EU provjeriti propise pojedne zemlje u koju planirate ići.

PDV i trošarine prilikom ulaska u EU

Ako ulazite u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, robu za osobnu upotrebu možete unijeti bez plaćanja PDV-a i trošarina unutar ograničenja navedenih u nastavku te ako roba nije za preprodaju. Jednaka pravila vrijede i ako dolazite s Kanarskih otoka, Kanalskih otoka, iz Gibraltara ili ostalih područja u kojima se ne primjenjuju pravila EU-a o PDV-u i trošarinama.

Alkoholna pića

Propisi o unosu duhanskih proizvoda i alkohola u zemlje EU

Možete unijeti:

  • 4 litre nepjenušavog vina
  • 16 litara piva

Možete unijeti i:

  • ukupno 1 litru jakih alkoholnih pića s volumnim udjelom alkohola višim od 22 % ili 1 litru nedenaturiranog alkohola (etilnog alkohola) s volumnim udjelom alkohola od 80 % (ili višim) ili 2 litre pojačanog ili pjenušavog vina

Svaki od tih iznosa predstavlja 100 % ukupnog iznosa te zadnje dopuštene količine koju možete raspodijeliti. Primjerice, možete unijeti pola litre jakih alkoholnih pića i 1 litru pojačanog vina – i jedno i drugo predstavljaju polovinu te dopuštene količine.

Duhanski proizvodi

Propisi o unosu duhanskih proizvoda i alkohola u zemlje EU

Gornja i donja granična vrijednost ovise o državi članici EU-a koju posjećujete. Ako država članica EU-a primjenjuje donje granične vrijednosti, može ih primjenjivati samo na putnike koji putuju kopnom i morem(Bugarska, Grčka, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska i Slovačka) ili na sve putnike (Estonija i Rumunjska).

Ostala roba

Možete nositi drugu robu u vrijednosti do 300 EUR po putniku ili 430 EUR po putniku koji putuje zrakom ili morem. Neke države članice EU-a primjenjuju donju graničnu vrijednost u iznosu od 150 EUR za putnike mlađe od 15 godina.

Gorivo

Možete nositi 10 litara (najviše) u prijenosnom spremniku, uz gorivo koje se nalazi u vašem spremniku goriva. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste motornih vozila.

Trošarine prilikom izlaska iz EU-a

Ako putujete do odredišta izvan EU-a (te u određena područja unutar EU-a kao što su Kanarski otoci), u takozvanim „prodavaonicama koje su izuzete od poreza” u zračnim i pomorskim lukama možete kupovati robu bez plaćanja trošarine i poreza. Međutim, trebali biste imati na umu da bi ta roba u vašoj odredišnoj zemlji koja nije članica EU-a mogla podlijegati trošarinskim i poreznim olakšicama.

Provoz u EU-u preko Švicarske ili druge zemlje koja nije članica EU-a

Ako putujete iz jedne države članice EU-a u drugu preko Švicarske, primjenjuju se švicarska carinska pravila.

Ako nosite količine alkohola ili duhana iznad graničnih vrijednosti dopuštenih u Švicarskoj, morate ih prijaviti prilikom ulaska u Švicarsku i ponovnog ulaska u EU. U Švicarskoj se od vas može tražiti da date financijsko jamstvo koje ćete dobiti natrag nakon što napustite zemlju s robom.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Ručna prtljaga kod niskotarifnih avioprijevoznika

Sjedala u ekonomskoj klasi su skučena? Razmislite još jednom!

https://www.travel-advisor.eu/tekucine-avioni/

 

Nove objave