Travel AdvisorTravel Advisor

Lake Tahoe: skijanje, planinarenje, surfanje, kockanje i još puno toga

LakeTahoe: jezero između skijališta na granici Nevade i Kalifornije

Nalazi vrlo visoko za naše pojmove, na 1.897 metara u planinama Sierra Nevada. Najveće je alpsko jezero u Americi.

Lake Tahoe je dijelom u Kaliforniji i Nevadi. Jezero je uboko je do 500 m i po volumenu vode je najveće alpsko jezero. Nekad je bilo središte teritorija na kojem su živjeli Washoe Indijanci koji su ga zvali Daau od čega je nastalo ime Tahoe. Indijance su ubrzo zamijenili rudari, lovci na zlato i drvosječe koji su posjekli gotovo čitavu prvobitnu šumu.

Raj za skijaše i sve ljubitelje prirode

Pronalaskom velikih depozita srebra u dvadesetak udaljenom mjestu Virginia City, mjesto je eksplodiralo brojem ljudi. Već je tada prepoznata turistička vrijednost jezera te je tako nastalo prvo mjesto Tahoe City kao odmaralište za rudare. Kasnih pedesetih je sa strane Nevade izgrađeno nekoliko velikih kasina tik do granice s Kalifornijom u mjestu South Lake Tahoe.

TOP 5 Američkih skijališta

Zimske olimpijske igre u Squaw Valley 1960. su donijele promociju jezera kao zimske skijaške regije. Oko skijališta se nalazi 14 skijališta od kojih su najpoznatije: Squaw Valley, Northstar, Heavenly, Kirkwood i Alpine Meadows. Prema mnogim listama za koje glasaju skijaši i putnici, Lake Tahoe se nalazi pri samom vrhu zbog ljepote prirode, različitosti skijaških staza, velikoj količini snijega i skijanju van uređenih staza.

Skijanje s pogledom

2019. je godine na nekim mjestima bilo više od 15 m snijega padalina ukupno tijekom zimskih mjeseci. Skijališta se nalaze do 3.000 i sitno metara visine pa je snijeg zagarantiran do duboko u proljeće. Sezona obično traje do kraja travnja.

Heavenly

Najveće skijalište je Heavenly. Gondola kreće iz središta mjesta South Lake Tahoe. Mjesto je vrlo turisičko tako da je ponuda hotela, motela i kasina vrlo velika. Kroz mjesto prolazi ulica Stateline koja je granica između Kalifornije i Nevade što se lako zapaža. S jedne strane ulice su visoki neboderi hotel i kasina Harras i Harveys, a s druge strane niske građevine i manji hoteli. U središtu oko gondole je bogata ponuda restorana, trgovina i barova.

Samo skijalište je vrlo raznoliko. Skija se između dvije države, a staze su dobro uređene. Na obali jezera se nalazi i najljepši hotel u ovom dijelu Amerike – Edgewood Lodge koji je bio proglašen najbolji skijaški hotel. Udaljen je oko dva km do skijališta pa goste po potrebi prevoze brojni shuttle busevi.

Nortstar

Photo by Wil Stewart on Unsplash

Northstar je šminkersko skijalište na sjevernoj strani otoka. Sagrađeno je poput mjesta s ulicama i trgovima, no bez automobila. Ispod mjesta su garaže tako da nema prometa po pješačkoj zoni. Na jednom od trgova se nalazi i klizalište. Ponuda restorana, dućana i zabave je vrlo dobra. Ovo je tipično obiteljsko skijalište kojim dominiraju apartmani. Nalaze se u djelomičnom ili time share vlasništvu. Pored mjesta je odličan Ritz Carlton Hotel na samoj stazi.

Oko 45 minuta dalje od jezera se nalazi zgodno skijalište Kirkwood. Poznato je po posebno dobrim uvjetima za skijanje kroz šumu po dubokom snijegu. Neke se staze uređuju, a neke ostavljaju na gušt ljubiteljima Powdera kojih je ovdje više nego skijaša koji peglaju staze.

Gdje se nalazi Lake Tahoe?

Lake Tahoe se nalazi oko 4 sata vožnje od San Francisca preko Sacramenta. S druge strane je sat vremena do grada Reno u Nevadi pored kojeg je veliki aerodrom. Vrlo je lako doletjeti avionom za 45 minuta od San Francisca.

Mjesta su povezana javnim autobusima i shuttle busevima s aerodromom, a mnogi koriste usluge rent-a-cara koji je prihvatljivih cijena. Mi smo platili za 12 dana oko 700E za najveći mogući terenac Ford Explorer koji smo uzeli zbog skija i opreme.

Ljeti je jezero još puplarnije. Vrvi sportašima svih vrsta od sportova na vodi do planinara, golfa i biciklista. U okolici živi 25.000 ljudi tako da je sve otvoreno čitave godine. Ponuda zabave, aktivnosti i hrane privlači veliki broj gostiju, a od kada je legalizirana upotreba marihuane, te „smoke shopova“ još ih je i više.

Za Lake Taho se slobodno može tvrditi da je jedan od najljepših dijelova Amerike i da ga svakako treba vidjeti. Bilo kao dio ture od San Francisca preko vinorodne doline Napa do pustinje Nevade ili kao posebno odredište za sportaše zimi ili ljeti.

TOP 5 Američkih skijališta

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleKako je Korona zauvijek promijenila putovanja avionima
Next articlePutovanje u Izrael: što treba vidjeti i jesti