Rouen: Što trebate vidjeti u ovom francuskom biseru

Autor članka:
Podijeli:

Rouen – glavni grad Normandije – je zasigurno jedan od najljepših francuskih gradova. Bogata povijest na raskrižjima Rimljana, Vikinga, kasnije Normana i Francuza pa vjerskih sukoba ostavila je traga na gradu i njegovim žiteljima.

rijeka siena u sumrak

Ime Ivane Orleanske se i danas izgovara s nekim sramom. Bila je davna godina 1431. kada je nepravedno osuđena i spaljena na jednom od gradskih trgova. Ona je izgubila život, kasnije je rehabilitirana, a Richard Lavljeg Srca je ostavio srce u gradu u kojem je okrunjen za kralja.

Što vidjeti u Rouenu?

Rijeka Siena

Rouen je dugo bio drugi najveći i najvažniji grad francuske. Morska luka Pariza, iako oko stotinu kilometara udaljen od Atlantika. Rijeka Siena je danas plovna i dalje, no kroz stoljeća su morski brodovi dolazili do Rouena gdje bi pretovarivali terete.

ljudi se opuštaju na rivi uz rijeku sienu dok drugi prolaze

Najviše gostiju dolazi s riječnih kruzera kojih se desetak dnevno veže uz obalu. Posebno događanje je od 6. do 16.6. ove godine. Održava se Armada Festival jedrenjaka.

Grad

Bogati trgovci i vlastela su od Rouena učinili ugodan grad za život što se vidi i danas. Smješten na obje strane moćne Siene otvoren je za posjetioce. Parkovi s jedne strane i stara jezgra grada s druge.

veliki sat na zgradi iznad prolaza za pješake

Stara jezgra grada je pretvorena u šetalište između drvenih građevina, brojnih butika, kafića i restorana. Ugodne ulice popločane kamenom, monumentalne katedrale i mali dučanćići s rukotvorinama…

Muzeje

Atraktivni multimedijski Historial Jeanne d’Arc se nalazi u povijesnim rotorima u kojima se odvijalo suđenje. Musee des Beux Arts je jedan od najboljih u Francuskoj. Normandija je domovina impresionista stoga ovdje su izložena djela Moneta, Renoira, Sisleya, Degasa i mnogih drugih.

stara katedrala

Panorama XXL najnovija muzejska atrakcija u kojoj se nalazi ogromna, tri kata visoka kružna slika Rouena iz 1431. godine. ti i još barem desetak drugih muzeja.

Hrana

Vidjeti i okusiti Camembert. Sirevi, jabukovača, calvados, ponajbolji morski plodovi iz obližnjeg Atlantika i još mnogo toga u brojnim odličnim restoranima Rouena. Grad je mladih tako da dobre zabave i noćnog provoda ne nedostaje. Uz Sienu su uređeni zabavni centri u kojima se nalaze klubovi, kafići i restorani.

žena priča s drugom ženom u prodavaonici sireva

Smještaj u Rouenu na Booking.com

Pratite naš YouTube kanal.

Nove objave