Šarmantni gradić u središtu Provanse

Autor članka:
Podijeli:

Salon-de-Provence je grad smješten u jugoistočnom dijelu Francuske, u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala koja je jedna od 18 administrativnih regija u Francuskoj. Nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Marseillea, u blizini planinskog lanca Alpilles i Luberon. Geografska lokacija grada ga čini atraktivnom destinacijom za posjetitelje koji žele istražiti ljepotu Provanse.

Evo najpoznatijih mjesta koje valja vidjeti:

Salon de Provence

Château de l’Empéri je dvorac iz devetog stoljeća, smješten u srcu grada. Bio je rezidencija Monarhije Provanse, a danas je dom Muzeja vojne povijesti.
Fontaine Moussue je fontana s mahovinom te jedan od simbola grada. Nalazi se u središtu na trgiću na kojemu se nalazi niz kafića u koje zalaze lokalci, kako bi se opustili i uživali u atmosferi.

Fontaine Moussue
Fontaine Moussue

Muzej posvećen Nostradamusu je smješten u njegovoj nekadašnjoj rezidenciji i posjetiteljima pruža uvid u njegov život i rad.
Crkva Saint-Michel je iz 13. stoljeća te je impresivan sakralni spomenik s lijepom arhitekturom. Unutar crkve možete vidjeti vrijedne umjetničke radove i skulpture.
Jardins de l’Hôtel de Ville su gradski vrtovi u blizini gradske vijećnice te su ujedno mirno mjesto za opuštanje i šetnju.
Katedrala Saint-Sauveur je smještena u starom dijelu grada, ima impozantnu gotičku arhitekturu i vrijedne umjetničke radove.
Tržnica Cours Carnot je trbuh grada na kojoj se može okusiti autentičnu atmosferu Provanse i kušati svježe proizvode, lokalne sireve i druge delicije.

Nostradamus – najpoznatiji stanovnik ovog grada

Salon de Provence
Salon de Provence

Michel de Nostredame, poznatiji kao Nostradamus, živio je i radio u Salon-de-Provenceu tijekom dijela svog života. Nostradamus je bio poznat po svojim proročanstvima i astrološkim radovima. Rođen je 14. prosinca 1503. godine u obližnjem mjestu Saint-Rémy-de-Provence.
Nostradamus se preselio u Salon-de-Provence 1547. godine, gdje je proveo veći dio svojeg života. Radio je kao liječnik i pisac. Njegov rad nije bio ograničen samo na proročanstva, bavio se i medicinom, a objavio je i nekoliko knjiga o raznim temama, uključujući astrologiju, meteorologiju i ljekovito bilje.
Nostradamus je stekao slavu zbog svoje zbirke proročanstava poznate kao “Centurije”. To su zbirke četverostihova ili kvartina, u kojima je Nostradamus navodno predvidio događaje koji će se dogoditi u budućnosti. Njegovi stihovi su općeniti i često tumačeni na različite načine, a mnogi ljudi smatraju da su prorokovali niz događaja, uključujući i one koji se odnose na svjetske događaje novije povijesti.

Nostradamus

Nostradamus je umro 2. srpnja 1566. godine u Salon-de-Provenceu. Unatoč kontroverzama oko njegovih proročanstava i njihove interpretacije, Nostradamus je ostao značajna figura u povijesti, a njegova djela i dalje intrigiraju ljude širom svijeta.

Nostradamusovi stihovi koji su tumačeni kao potencijalne reference na stvarne povijesne događaje su sljedeći:

Nostradamus
Nostradamus

Hitler i Drugi svjetski rat. Neki su tumačili stihove kao proricanje Drugog svjetskog rata i Adolfa Hitlera. Navodno postoje interpretacije koje se odnose na opis njegovog uspona i nacističke agresije.
Francuska revolucija. Tumačenja često uključuju aluzije na Francusku revoluciju. Neki smatraju da je Nostradamus prorokovao kaos i promjene koje su dovele do revolucije.
Napoleon Bonaparte. Postoje tumačenja koja povezuju stihove s Napoleonovim usponom i njegovim vojnim pohodima.
Kennedyjeva smrt. Tvrdi se da je predvidio smrt Johna F. Kennedyja. Tumačenja se često temelje na interpretacijama koje se mogu povezati s političkim događajima i atentatima.

Vina Provanse

vina provanse

Evo nekoliko vinskih regija blizu Salon-de-Provencea gdje možete pronaći izvrsne vinarije:
Côtes de Provence  je jedna od najpoznatijih vinskih regija poznata po visokokvalitetnim ružičastim vinima. Neka od značajnih područja uključuju Sainte-Victoire, La Londe i Fréjus. Vinarija Domaine de la Sanglière poznata je u području La Londe.
Les Baux-de-Provence je živopisno područje blizu Salon-de-Provencea, poznato po crvenim vinima. Vinarija Château Romanin je značajna vinarija u ovom području.
Coteaux d’Aix-en-Provence je apelacija poznata po proizvodnji različitih vina, uključujući crvena, bijela i ružičasta. Vinarija Château La Coste je najpoznatija u regiji. Côtes du Luberon je smještena na sjeveru regije i poznata je po crvenim, bijelim i ružičastim vinima. Vinarija Domaine de la Citadelle je najpoznatija.
Bandol uz obalu Mediterana je vinska regija poznata po snažnim crvenim vinima, posebice onima od sorte Mourvèdre. Najpoznatija je vinarija Domaine Tempier.

Gradić za uživanje

Salon de Provence
Salon de Provence

Šetnja ovim šarmantnim gradom pruža osjećaj autentičnosti i pravog života u Provansi koju mnogi smatraju najpoželjnijom regijom za život ili barem za provesti zimu. Obožavaju je Amerikanci i sjevernjaci koji oko grada unajmljuju kuće za boravak preko zime. Nije im dosadno. Uče francuski, kuhati i jednostavno uživati u životu. Provansalski ‘joie de vivre’ je jedan od najjačih marketinških alata kojima barata Francuska, kao zemlja u kojoj turizam cvate čitave godine.

Salon de Provence

 

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Provansa: zašto je posjetiti i što treba vidjeti

Var je pokrajina u Francuskoj u kojoj želimo provesti zimu, ali i ljeto

Nove objave