Var je pokrajina u Francuskoj u kojoj želimo provesti zimu, ali i ljeto

Autor članka:
Podijeli:

Var je departman u regiji Provansa-Alpe-Azurna

obala u jugoistočnoj Francuskoj.

Rijeka Var, koja prolazi kroz odjel, inspirirala je naziv odjela. S blagim ljetima i umjerenim zimama, departman je poznat po svojoj mediteranskoj klimi.

To je omiljeno mjesto za odmor poznato po svojim plažama, starim gradovima i selima te slikovitom okruženju. Departman je dom raznih zaštićenih prirodnih područja, uključujući klanac rijeke Verdon poznat kao Gorges du Verdon. Osim toga, odjel je poznat po proizvodnji lavande, vina, maslinovog ulja i meda. Toulon, značajan lučki grad i četvrti po veličini grad u tom području, služi kao glavni grad departmana Var.

Var

Côte du Var

Obala je poznata je po mediteranskoj klimi i proizvodnji vina. Regija se nalazi uz Sredozemno more i proteže se od Toulona do St.Tropeza. To je popularno turističko odredište, poznato po svojim plažama, povijesnim gradovima i selima te prirodnim ljepotama. Regija je također dom nekoliko zaštićenih prirodnih područja, kao što su Gorges du Verdon, koji je kanjon koji je formirala rijeka Verdon. Regija je poznata po proizvodnji ružičastog vina, koje se proizvodi mješavinom crvenih i bijelih sorti grožđa. Ostali značajni proizvodi regije uključuju maslinovo ulje, med i lavandu.

Toulon

Toulon

Četvrti po veličini grad na tom području i glavni grad departmana Var je Toulon. Značajan je lučki grad na Sredozemnom moru. Poznat je po svojoj vojnoj baštini i mjesto je najveće vojne luke francuske mornarice u Europi.

Popularne turističke atrakcije u Toulonu uključuju njegove prekrasne plaže, intrigantne povijesne znamenitosti i prirodne ljepote koje oduzimaju dah. U gradu se nalazi nekoliko muzeja, uključujući Musée de la Marine (Muzej mornarice) i Musée d’Art (Muzej umjetnosti). Postoji i nekoliko parkova i vrtova u gradu, poput Jardins d’Acclimatation (Botanički vrtovi). Toulon je poznat po svojoj kuhinji i vinu, a gradski restorani poslužuju širok izbor plodova mora i jela nadahnutih Mediteranom.

var

Toulon se nalazi oko 70 km od Marseillea. Lako je dostupan automobilom, vlakom ili avionom, a zračna luka Toulon-Hyères nalazi se samo nekoliko kilometara od centra grada.

Îles d’Hyères

Les Îles d’Hyères, također poznat kao Îles d’Or (Zlatni otoci), skupina je od tri otoka smještena uz obalu departmana Var na jugoistoku Francuske, u regiji Provence-Alpes-Côte d’ Azurno. Otoci se zovu Porquerolles, Port-Cros i Île du Levant. Nalaze se u Sredozemnom moru, oko 5 milja od obale grada Hyèresa.

Hyeres

Porquerolles je najveći i najpopularniji od tri otoka, poznat po pješčanim plažama i kristalno čistom moru. To je popularno odredište za plivanje, ronjenje i ronjenje. Port-Cros je drugi po veličini otok i na njemu se nalazi nacionalni park Port-Cros, zaštićeno prirodno područje. Otok je poznat po pješačkim stazama s kojih se pruža prekrasan pogled na Sredozemno more i okolicu. Île du Levant je raj za nudiste. Također je popularno odredište za ronjenje.

Otoci Îles d’Hyères lako su dostupni brodom iz grada Hyèresa. Postoji nekoliko tvrtki koje nude izlete brodom i jednodnevne izlete na otoke s kopna.

Toulon se nalazi 50 kilometara (31 milju) sjeverozapadno od Aupsa. Aups je mala zajednica s oko 2000 stanovnika. Okružen je brdima, šumama i vinogradima, a nalazi se u središtu područja Provanse.

Aups

Aups

Bogata povijest i kulturna ostavština Aupsa dobro su poznati. Grad je dom niza povijesnih znamenitosti, uključujući crkvu Notre-Dame-de-l’Assomption, izgrađenu u 12. stoljeću, citadelu Aups i zgradu bivšeg seoskog vijeća, koja trenutno služi kao turistički informativni centar i muzej tartufa. Kozji sir, tartufi i maslinovo ulje među poznatim su regionalnim proizvodima koji se proizvode u Aupsu. Tijekom godine grad je domaćin brojnih festivala na kojima se mogu kupiti ova regionalna dobra.

var

Aups je popularno odredište za turiste koji su zainteresirani za istraživanje prirodnih ljepota regije, kao i njezine bogate kulturne i kulinarske tradicije. Grad se nalazi u srcu Haut-Vara, regije poznate po pješačkim i biciklističkim stazama, kao i šarmantnim selima i malim gradovima. Također se nalazi u blizini Gorges du Verdon, kanjona kojeg je oblikovala rijeka Verdon, a koji je popularno odredište za aktivnosti na otvorenom kao što su penjanje po stijenama i vožnja kajakom.

Tourtour

tortour

se nalazi oko 50 km sjeverozapadno od grada Draguignana. Tourtour je gradić s oko 1300 stanovnika. Nalazi se u srcu regije Provence, okružen brdima, šumama i vinogradima.

Tourtour je poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj baštini. U gradu se nalazi nekoliko povijesnih znamenitosti, poput crkve Notre-Dame-de-l’Assomption iz 12. stoljeća i citadele Tourtour. Tourtour je poznat i po proizvodnji maslinovog ulja, tartufa i kozjeg sira koji su popularni proizvodi u regiji.

Bastide je srednjovjekovni dvorac sagrađen u 13. stoljeću kako bi zaštitio grad od osvajača. Kasnije je korišten kao utvrda i plemićka rezidencija. Danas je Bastide otvoren za javnost i može se posjetiti kao turistička atrakcija.

var

Bastide de Tourtour prekrasan je i dobro očuvan primjer srednjovjekovne arhitekture, sa svojim debelim zidovima, kulama i grudobranima. Nalazi se na brežuljku s kojeg se pruža pogled na grad Tourtour i okolni krajolik, s panoramskim pogledom na regiju. Istoimeni hotel je jedan od naljepših i najboljih u regiji.

Posjetite naš YouTube kanal

Travel Advisor – business

Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

 

 

 

Nove objave