Šangaj: Što vidjeti ako imate samo 24 sata za obilazak najvećeg kineskog grada

Autor članka:
Podijeli:

Šangaj je grad u kojem ima za svakoga ponešto. Interesi su različiti, no ukoliko želite vidjeti najatraktivnije znamenitosti Šangaja, a nemate previše slobodnog vremena odličan izbor je Nanjing Road i People’s square, The Bund, Pudong i za kraj krstarenje rijekom Huangpu.

Obilazak

Obilazak je najbolje započeti na zapadnom dijelu ulice Nanjing. Nanjing Road je glavna shopping ulica s brojnim prodavaonicama suvenira i trgovačkim centrima tradicionalnih i inozemnih modnih marki.

Ukoliko idete podzemnom željeznicom najbolje je izaći na stanici West Nanjing Road, pa se kretati  prema istoku; proći glavnim šangajskim trgom-People’s square, koji dijeli Nanjing ulicu na istočnu i zapadnu, te dalje nastaviti istočnim dijelom Nanjing ulice prema obali rijeke Huangpu kojom dominira šetnica The Bund s koje se pruža prelijep pogled na futurističke nebodere financijskog središta Kine –  Pudong.

Na Bundu se nalaze povijesne zgrade banaka, trgovačkih kuća, konzulata, hotela,… Fairmont Peace Hotel, HSBC building, Customs House and China Bank of Communications Building glavni su simboli Bunda. Na krovovima ponekih zgrada nalaze se barovi u kojima možete predahnuti nakon obilaska ovog dijela grada i uživati usvom omiljenom piću, panorami futurističkih nebodera Pudonga s mislima na kojeg ćete se popeti.

Neboderi i tornjevi

Šangaj je poznat po neboderima. Naši prijatelji kinezi odlučili su nas povesti na najupečatljiviji neboder: Oriental Pearl Tower i to na vidikovac sa staklenim podom koji se nalazi na 263 metara. Osim 15 vidikovca, u zgradi se nalaze i hoteli, restorani od kojih je jedan rotirajući (na 267 metara), poslovni prostori, a u prizemlju se nalazi Shanghai Municipal History Museum koji prikazuje povijesni razvoj Šangaja.

Interesantna je i zgrada Shanghai World Financial Center, u obliku otvarača za boce kako ga i domaće stanovništvo popularno zove.Vidikovac se proteže na tri razine, a na najvišoj koja se nalazi na 474 metara visine je stakleni pod.

Možete izabrati i Shanghai Tower koji je dovršen 2015. godine, te sa svojih 632m je drugi najveći neboder na svijetu, odmah nakon Burj Khalife u Dubaiju. Na 118. i 119. katu nalazi se najviši na svijetu kružni vidikovac s kojeg se pruža pogled na panoramu Šangaja. Neboderi i zgrade protežu se u nedogled sa svih strana pri čemu se jasno vidi koliko je Šangaj ogroman grad.

Šangaj je grad u kojem ljeti rano pada mrak, pa je interesantno posjetiti vidikovce još za dana i ostati do zalaska sunca kako bi uživali u svjetlosnim efektima nebodera koji su pravi mali spektakl boja.

Na kraju dana obavezno treba poći na krstarenje rijekom Huangpu koja vijuga između starih zgrada i nebodera moderne arhitekture. Dok prikupljate energiju za idući dan promatrajući blještavilo grada s obale vas pozdravljaju (你好 ,nĭ hăo)  i puno vole (I <3 你) zgrade Šangaja.

Nove objave