Travel AdvisorTravel Advisor

Gdje i kako su nastali Slobodni zidari

Gdje i kako su nastali Slobodni zidari

Rosslyn Chapel

Dan Brown je izjavio. “Kad sam napisao Da Vincijev kod, znao sam da se finale radnje mora odviti u najtajanstvenijoj I misterioznoj kapelici na svijetu – Rosslyn pored škotskog rada Edinburga
Kapelica je bila poznata, istina uglavnom samo ljubiteljima teorija zavjera I sličnima I prije knjige I filma u kojem glavnu ulogu igra Tom Hanks. Većina završnih scena filma je snimljeno u kapelici. Tom Hanks I njegova partnerica Audrey Tautou su bili oduševljeni lokacijom. Kako I ne bi kad je mjesto stvarno posebno. Prva posjeta je bila pod utjecajima knjiga Sveta krv, sveti gral, Rex Deus te sličnim knjigama o Templarima i Katarima. Kroz sve se te teorije prožima ideja da su Masoni u biti nasljednici Templara.

Petak trinaesti

Francuski kralj Filip IV je u dogovoru s Papom Klementom V, koji je stolovao u Avignonu, u petak 13. listopada 1307. naredio njihovo uhićenje I eliminaciju. Razlog je, dakako, bio novac. I Crkva I Kralj su toliko bili duni Templarima da su se pod krinkom hereze I bogohuljenja htjeli dočepati njihovog enormnog bogatstva I tajni koje čuvaju. Uhićeni su pod groznim mukama priznali krivnju pa je Papa naredio pomor Templara diljem zemalja pod svojim utjecajem.

Gdje je templarsko blago

Blago nije nikad pronađeno, a većina vitezova je izbjegla strašnoj sudbi pobjegavši u Englesku, Škotsku, Irsku, Portugal, a neki, kako se danas vjeruje, čak u Ameriku. Jedna od njihovih tajni je bila I nauk o slobodom zidarstvu. Kapelica Rosslyn je puna simbola koji ukazuju na tu vezu. Ona je kao spona između ta dva mistična reda. Osim templarskih I masonskih simbola u njoj se mogu vidjeti motivi voća I povrća iz “Novog svijeta” koji još tada nije bio službeno otkriven. Gradnja je počela 1456. Od kada je u posjedu obitelji Sinclaire. Willam Sinclaire koji je počeo graditi kapelicu je osnovao slobodne zidare u Škotskoj I bio prvi Veliki majstor tog reda.

Sinclair

Teorija kaže da ime Sinclair dolazi od latinskog Sang Real što znači sveta krv što bi trebala biti poveznica prema potomcima Isusa Krista. Naime jedna teorija tvrdi da je on sa ženom Marijom Magdalenom I djecom pobjegao na jug Francuske te da mnoge okrunjene glave tijekom povijesti vuku svoje porijeklo svete krvi. Prema toj teoriji iz desetog stoljeća Sveti gral nije predmet nego je sveta krv.
Do kapelice je najlakše doći javnim prijevozom iz grada. Bus broj 15 za nekih sat vremena stiže do lokacije. Od stanice treba još desetak minuta pješice do ulaza koji se plača. (bilo je 9 BP).

Je li kapelica Rosslyn mjesto gdje su nastali Slobodni zidari (Freemason) I ima li uopće neke direktne veze s Temlarima je teško utvrditi. Najbolje je da je sami posjetite. Bio sam sva puta u razmaku od desetak godina I svaki put me oduševila. Vidio sam većinu važnijih crkvi I katedrala u svijetu, no ova je jedinstvena. Kao da nema veze s kršćanstvom iako se danas zove crkva Sv.Mateja I u noj se služe mise. Spada u Škotsku Episkopalnu Crkvu u Diocesi od Edinburga. Danas je jedno od najposjećenijih mjesta u Škotskoj.

Škotska je nekima romantična, a nekima idealna zemlja za road trip.

 

Travel AdvisorEuropa

pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleNoni sok podiže imunitet, moja iskustva
Next articleIndonezija nije samo Bali