Što vidjeti na Kreti?

Autor članka:
Podijeli:

Omiljeno sredozemno ljetovalište, otok bogate i burne povijesti kojim su vladali Minojci, stari Grci, Rimljani, Dori, Mlečani i Turci. Kreta je poznata i kao Otok bogova, jer je ovdje kako mitologija kaže rođen bog Zeus. Osim povijesti oduševit će vas i svojim prekrasnim plažama, tirkiznim morem, dobrom hranom i tipičnom grčkom otočkom atmosferom idealnom za provesti godišnji odmor. Što vidjeti na Kreti?

Plaža Elafonisi

Što vidjeti na Kreti

Na jugozapadnom dijelu Krete nalazi se predivna plaža, jedinstvena po rozoj boji pijeska. Fenomen je nastao zbog ružičastih koralja i školjaka koje su bile u pijesak dugi niz godina tijekom erozije. Vrlo je popularna turistička atrakcija.

Plaža Balos

Što vidjeti na Kreti

Uživajte i opustite se u ovoj tirkiznoj laguni. Savršeno mjesto za ležati, kupati se, prepustiti odmoru i ne raditi  ništa. Sunce, more, mir i tišina.. Za doći do ove prekrasne plaže treba voziti, ali i dio puta prošetati.  Ponesite prikladnu obuću i krenite, kada je ugledate znat ćete da je bilo vrijedno svakog koraka.

Manastir Arkadi

Što vidjeti na Kreti

Mjesto najtužnijih zbivanja u povijesti otoka Krete za vrijeme turskih osvajanja. Nema podataka o stoljeću u kojem je izgrađen. Nalazi se dvadesetak kilometara od Rethymnona, na padini brda Ida. Neki istraživači vjeruju da je nastao u petom stoljeću.

Rethymnon

Što vidjeti na Kreti

Rethymnon je poznat je po uskim uličicama i venecijanskoj utvrdi koju svakako vrijedi posjetiti. Ima i vrlo lijepu pješčanu plažu i niz dobrih restorana u kojima možete probati grčke specijalitete.

Agios Nikolaos

Što vidjeti na Kreti

Gradić na prekrasnoj istočnoj obali Krete, u svojoj kombinaciji starog i modernog pun je stila i šarma. Prema grčkoj mitologiji ovdje se kupala boginja Atena. pRepun je butika, barova i restorančića, pravo mjesto za uživanje u mediteranskoj atmosferi.

Spinalonga

Što vidjeti na Kreti

Otočić Spinalonga smjestio se uz sjeveroistočnu obalu Krete, izvorno ime mu je Kalydon. Nekada je ovaj otočić bio sastavni dio Krete, ali tijekom venecijanske okupacije odsječen je od obale kako bi se ovdje izgradila utvrda za obranu. Početkom 20. stoljeća služio je i kao kolonija gdje su se ljudi oboljeli od kuge stavljali u karantenu.

Chania

Što vidjeti na Kreti

Ovaj gradić smjestio se na zapadnom dijelu otoka. Chania je poznata je po Starom gradu i venecijanskoj luci. Slovi kao dosta skup grad za turiste, međutim svakako ga vrijedi posjetiti makar i samo zbog užitka u šetnji lukom i povijesnom jezgrom grada.

Knossos

Što vidjeti na Kreti

Mitologija kaže kako je ovdje stolovao kralj Minos. Dedal je u Knossosu izgradio labirint u kojem je bio zarobljen Minotaur. Vjeruje se da je  mit vezan upravo za palaču Knossos zbog njenih brojnih hodnika, prolaza i etaža koje pomalo nalikuju labirintu.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Zašto Rodos ?

20 najpopularnijih otoka

6 najboljih otoka za odmor u Europi, a nisu Hrvatska i Grčka

Nove objave