Travel AdvisorTravel Advisor

Surfanje u Portugalu: Najbolji razlog za posjetiti daleki zapad Europe

Surfanje u Portugalu je definitivno ljubav na prvi pogled za sve koji se odluče okušati u toj vještini. Tako i ja pripadam u tu skupinu zaljubljenika. Najdraža surf destinacija mi je Portugal gdje sam i započela svoju surf priču kada sam otišla kod prijatelja u Kohola Surf Kamp, koji organiziraju surf putovanja. Iako sam obišla nekoliko svjetskih surf destinacija, uvijek se vraćam u Portugal.

Peniche jedna od najpopularnijih surf destinacija

Ove jeseni bila je peta godina moga dolaska u mali ribarski grad Peniche koji se smjestio sat vremena sjeverno od Lisabona. Peniche i cijela obala oko njega slove kao jedna od najpopularnijih surf destinacija u Europi koja okuplja surfere iz cijeloga svijeta. Najbolji uvjeti za surfanje su u jesen i u proljeće, jer se tada stvara najviše valova prouzrokovanih olujama koje nastaju na otvorenim dijelovima Atlantika. Zbog toga se u jesen svake godine u Penicheu održava svjetski kup u surfanju Rip Curl Pro gdje se okupljaju svjetski poznati surferi. Za vrijeme natjecanja Peniche postaje prava turistička atrakcija, gdje ne dolaze samo surferi iz obližnjih mjesta već i veliki fanovi surf scene kao i turisti koji žele biti dio jednog takvog događaja.

Opušteni način života

Ne bih točno mogla definirati tip osobe koja dolazi na surfanje, ali većinu vežu neke iste karakteristike kao što je opušteni način života, ljubav prema oceanu i prirodi te adrenalin.
Tipičan dan na surfanju sastoji se od puno vremena provedenog na plaži odnosno u oceanu, ovisno o uvjetima ponekad se autom mora ići istraživati različite surf spotove kako bi se pronašli najbolji uvjeti za surfanje. Završetak dana, neke večeri se provedu uz kućna druženja i gledanja surf filmova, a neke večeri naravno završe uz portugalsko pivo.

Izlazi se u Baleal

Glavno mjesto za izlaske je Baleal. Baleal se nalazi nekoliko kilometara sjeverno od Penicha u kojemu se nalaze barovi smješteni na plaži koja se prostire od Penicha pa skroz do Baleala te iznosi četiri kilometara. Ta ista plaža je preko dana jedna od najpopularnijih za surfanje u okolici Penicha.

Plaže i stijene

Mislim da je vrijeme da osim plaža spomenem i prekrasne klifove kojih u Portugalu definitivno ne manjka. Prizori koje sam nebrojeno puta vidjela, svaki puta me iznova očaraju, prostrane pješčane plaže okružene visokim liticama i pokoja odvojena hrid koja viri iz oceana. Zbog takvog tipa obale i na mjestima specifičnog morskog dna, sat vremena sjeverno od Penicha nalazi se grad Nazare u kojemu je prije tri godine surfer Garrett McNamara odvozio najveći val u povijesti koji je bio visok 30 metara.

Obala pogodna za surfanje

Cijela zapadna obala Portugala je pogodna za surfanje, od sjevera pa do samoga juga. Za svako surf mjesto bi imala za napisati po neku zanimljivu priču, ali gdje bi mi bio kraj. Spomenuti ću još samo pokrajnu Algarve koja se nalazi na jugu Portugala, njegova zapadna obala također je jedna od vrlo popularnih surf destinacija u Europi. Nakon sjevernijeg Penichea, u zimi ili kasnijoj jeseni lijepo je otići južnije radi većih temperatura, zraka i oceana. Najbolja lokacija za potražiti smještaj je u okolici maloga grada Vile do Bispo od kojega je lako autom doći do svih surf spotova. Da ne izostavim jednu od bitnih informacija, Portugalci su jako prijateljski raspoloženi narod s kojima ćeš bez problema stvoriti nova prijateljstva.
A što se tiče surfanja, ne postoji niti jedan negativan apekt koju bih mogla navesti.
Jedni od najljepših prizora na oceanu su definitivno izlasci i zalasci sunca. Da mogu, odmah bi potpisala da do kraja života dočekam svaki zalazak sunca ”plutajući” u oceanu.

Ovaj predivan tekst je za Travel Advisor napisala Ana Maria Vučinić.

Previous articleJe li Ligursko more najljepše na svijetu i treba li ga posjetiti?
Next articleSkijaška odjeća od začetka skijanja, pa sve do danas: Suknje i svemirska odijela