Tajlandski otoci: Nostalgični Koh Hood i druge oaze u zemlji tisuću osmijeha

Autor članka:
Podijeli:

Tajlandski otoci su mjesto za vas, ako volite mir i netaknutu prirodu i ne volite razvikane destinacije koje su izgubile bitku protiv masovnog turizma. Iako slobodnog i avanturističkog duha željnog novih uzbuđenja, nešto me uvijek vraća u Tajland u jedinstvenu i prekrasnu zemlju. Ljudi, pozitivna energija i sloboda – to će vas uvijek dočekati u zemlji 1000 osmijeha.

Koh Kood – Tajland kakav je nekada bio

Ovaj put odluka je bila posjetiti istočni Tajland, dio koji još uvijek, srećom, nije pao pod utjecaj masovnog turizma. Dio u kojem se nalaze ti divni tajlandski otoci. Od četiri otoka koja smo na ovom putovanju posjetili, kao šećer na kraju, dočekao nas je nezaboravni Koh Kood (Ko Kut). Smješten južnije od puno poznatijih otoka Chang i Maak, uz samu granicu s Kambodžom, Koh Kood je planinski otok, prekriven fascinantnom džunglom. Njegova zapadna i južna strana, skrivaju jedne od najljepših pješčanih plaža koje sam vidjela na svim svojim putovanjima kraljevstvom. Zato ponosno i zasluženo nosi ime “Maldivi Tajlanda”.

zastave tajlanda

Život na otoku

Na otoku živi oko tisuću žitelja, što ga čini samo sezonskom destinacijom. Otok je povezan cestom, koja je izgrađena nekoliko godina unazad, pa je samim tim ugodna i sigurna za vožnju. Od glavne ceste, sporedni zemljani putovi će vas dovesti do prekrasnih uvala, kojima se protežu dugačke rajske plaže, prepune vegetacije, bijelog pijeska te kristalno čista voda.

Neke od meni najdražih definitivno su: Bang Bao, Ao Ta Khian, Ao Phrao te Ao Noi. Plaže nisu prenapučene, pa tako možete imati sreće (kao i mi) da budete potpuno sami i kupate se goli.
S obzirom na to da na otoku ne postoji javni prijevoz, najbolji način za istražiti i otkriti sve njegove ljepote je unajmiti skuter, koji će vas dnevno koštati 250 bahta (50kn).
Kood definitivno nije budget destinacija sa 300 bahta cjenovnim smještajem.

Ako želite biti smješteni na samoj plaži, morat ćete izdvojiti od 1300 bahta pa na više, ipak tvrdim da ove plaže zaslužuju svaki izdvojeni baht. Uz samu glavnu cestu, naići ćete na mini markete, štandove s voćem i restorančiće lokalnog stanovništva, gdje ćete fini i obilan tradicionalni obrok platiti oko 50 do 80 bahta (10-15 kn).

Sedam slapova

Otok uz plaže obiluje slapovima, kojih je sveukupno sedam. Najpoznatiji je Klong (slap) Chao koji se nalazi u centralnom dijelu otoka. Ako ste ljubitelj avanture, na otoku možete rutom kroz džunglu pješačiti do petsto godina starih stabala.
Ribarska sela Ao Yai i Ao Salad su posebna atrakcija Koh Kooda. Izgrađena na vodi, ova sela pružaju pravi doživljaj života ribarskih obitelji. Ugodno se smjestite u jednom od brojnih restorana i uživajte u delicijama spremljenim od tek ulovljene ribe i plodova mora po odličnim cijenama.

Tajlandski otoci su mjesta gdje možete naći Tajland kakav je nekada bio.

Drugi divni tajlandski otoci

more u sumrak

Koji su tajlandski otoci „oni pravi“? Da li još negdje postoji onaj autohtoni štimung iz filma The Beach u kojem je Leonardo di Caprio plivao u azurno prozirnom moru i sunčao se u rajskoj uvali?

Masovni turizam je već odavno uzeo svoje u Tajlandu i većina mjesta je preplavljena turistima i betonskim, uglavnom ružnim, građevinama u kojima su spavaonice. Skuplje ili jeftinije. U biti što su spavaonice skuplje to su ljepše. U većini jeftinijih nije za boraviti ako ih dobro ne provjerite. Ipak nije sve tako loše, ima i dobrih mjesta pa evo popisa uz napomenu da to nije rang lista od prvog na dalje jer je nemoguće koliko toliko ocijeniti koji je bolji od drugih. Izbor je pao na one manje poznate i koliko – toliko pošteđene od masovnog turizma Pattaye, Phuketa, Samuija i ostalih.

Ko Lipe

Nalazi se u Andamanskom moru u Adang – Rawi Arhipelagu. Kažu da su ih naselili morski nomadi/cigani. Otok je mali i može ga se pješke obići za sat vremena. Smještaj je bazičan u kolibama, a ima i nešto bungalova. Treba ga posjetiti prije nego sleti neki hotel- mastodont. Lipe bi mogao odgovarati predodžbi rajskog otoka za nekog smrznutog putnika u Europi.

Ko Lanta

U provinciji Krabi – Lanta je grupa otoka. Najveći je Ko Lanta Yai. I tu je malo ljudi osim što su uz glave plaže niknuli redovi bungalova i malih resorta. U ovim je vodama dobro ronjenje s maskom ili bocama. Otoci su bogati vegetacijom. S Krabija treba brodom oko sat vremena do Lante. Ima i resort s 5* prvi takve vrste na otoku. Zovu ga „šik otokom za bosonoge“.

Ko Taruato

Jedan od otoka koji pripadaju arhipelagu Tarutao National Marine Park na jugu Tajlanda. Poznat po prirodi sačuvanoj od tekovina civilizacije. Strma brda i tropska džungla u zaleđu su u kontrasti s bijelim pješčanim plažama. Na otoku ima par naselja bungalova. Taj dio je poznat po okomitim stijenama i velikim kornjačama.

Ko Phangan

Do prije koju godinu se ovaj otok koji se nalazi preko puta razvikanog Ko Samuia mogao ubrojiti u „pošteđene“ otoke. Popularnost Full Moon partija i „ekoloških bekpekera“ ubrzano pretvara Phangan u masovni turizam za štedljive putnike. Na nekim mjestima još postoje puste plaže koje su dohvatljive samo čamcima.

otoci na tajlandu

Ko Tao

Najpoznatiji otok svima koji se bave scuba ronjenjem s bocama. Polako,ali sigurno se pretvara u najjači centar ronjenja. Godišnje se izdaje više od 7.000 ronilačkih certifikata što puno govori o posjećenosti otoka. Podmorje oko Ko Tao je zaštićeno kao Marine National Park. Oni koji traže osamu i lijepu prirodu, a ipak dobre tulume koju plažu dalje mogu slobodno na Tao dok se još više ne izgradi.

Ko Phi Phi

Leonardo, more, prazne plaže…samo na filmu, no treba imati na umu da je film star sedamnaest godina. Nakon što je film pušten na tržište sam posjetio Phi Phi u potrazi za idealnom plažom. Bilo je tek par dnevnih restorana za turiste koji bi dolazili brodom s Phuketa i par bungalova. Danas je mala verzija napučenog Phuketa. 2004. je teško stradao u Tsunamiju.

tajlandske plaže

Similan

Otoci su nešto kao Phi Phi prije nego je snimljen film The Beach i nepovratno uništio mir. Ima devet otoka koji tvore nacionalni park u Andamanskom moru na jugozapadu Tajlanda. Najpoznatiji su po ronjenju na velike kitopsine. Jedna je od rijetkih lokacija na svijetu gdje je to moguće. Blizu su granice s Myanmarom. Zatvoreni su za turiste od svibnja do listopada.

osoba u ljuljačkoj na plaži

Ko Chang

Otok je dio Mu Koh Chang nacionalnog parka. Najveći je i najposjećeniji otok istočnog Tajlanda u Sijamskom zaljevu. Veličinom je kao Samui ili Phuket, no bitno manje izgrađen i posječen. Otok je zanimljiv za istraživanje skuterom u unutrašnjosti. Svakako treba izbjegavati jahanje na prebijenim slonovima. Penjanje kroz džunglu na vrh brda je poseban doživljaj.

Ko Jam

Malo poznati otok u Andamanskom moru između Krabija i Ko Lante. Netaknut od masovnog turizma koji se zadržao na obližnjem Ko Phi Phi, Jum je jedan od najdražih otoka onim pustolovima koj tragaju za idealnu plažu. Jedan od razloga je i taj da je otok naseljen muslimanima koji su nekoliko puta u zadnjih dvadesetak godina dizali bune protiv središnje vlasti u Bangkoku. Kako je otok blizu granice s Malezijom osjeća se jaki utjecaj. Duga, gotovo 10 km, plaža sa zapadne strane je predivna. Na otoku ima dvadesetak hotela.

čamac nasukan na obalu

U Tajland mnogi turisti dolaze samo radi kupanja i odmora. Kad vidite kakvi su tajlandski otoci bit će vam jasno da Tajland nije zemlja seks turizma jer ga jednostavno nema, osim u par ulica Bangkoka, Pattaye i Phuketa. Uživajte daleko od svijeta u miru dok još postoji.

Posjetite naš YouTube kanal.

Nove objave