Travel AdvisorTravel Advisor

Mojih šest preporuka za sadržajan boravak u Šibeniku

Otkrivamo tajne koje boravak u Šibeniku čine genijalnim

Vinarija Testament

Nakon dugog (tri sata vožnje od Zagreba) puta najbolje je vikend započeti posjetom vinariji. Testament je zanimljivo ime za vinariju.
Patricia Baždarić nam je pojasnila što znači to ime: Tri su takva testamenta. Prvi je hipokaust iz 2. stoljeća, grijana prostorija koju su stari Rimljani često koristili za dozrijevanje obranog grožđa. Drugi su 102 antičke amfore korištene za prijevoz vina i maslinovog ulja, pronađene na dnu Jadranskog mora kraj Šibenika. A treći je Machina Nova, preša za grožđe koju je u 16. stoljeću izumio poznati izumitelj Faust Vrančić, rodom iz Šibenika.

Originalne etikete nasmiješenog psa Dalmatinera su zasigurno magnet na policama vina. Toliko je simpatičan da bih odabrao bocu ako i ne znam kakvo je vino. A ono je dobro, zapravo odlično. Kušali smo čitavu paletu vina i teško je izdvojiti najbolje.

Naravno po kategorijama cijena. Posebno su nam se svidjele lokalne sorte opolo pjenušac, debit i maraština. Lijepo uređeni vinogradi se prostiru na 50 HA. Kušaona je privremena, ali ukusno uređena. Kušanja vina su u ponudi s nekoliko vrsta vina i dobrih narezaka.

Hotel Armerun

Hotel koji me osvojio na prvu

Za smještaj je odabran hotel Armerun na odličnoj lokaciji. Šibenska riva je pravo mjesto za šetnju, pogotovo u sumrak. Hotel se nalazi pri samom kraju podalje od kafića tako da je miran i ugodan. Ima dobro uređene i prostrane sobe, a u ponudi su i apartmani.

Doručak je veličanstven: razne vrste peciva, dobra kava, kao u kafiću i cijeđeni sokovi. Ovo je dio na kojem i najbolji hoteli padaju. Loše kave iz aparata i slatki sokovi se mogu naći svuda. Posebno dobar je a la carte jelovnik. Izbor različitih vrsta jaja je vrlo maštovit.

Vodiči iz Udruge Mihovil

Za razgled grada bi svakako preporučio Udrugu vodiča Mihovil. Članovi su licencirani vodiči koji zanimljivo interpretiraju povijesne, kulturne, prirodne, tradicijske, gastro i ine znamenitosti Šibenika. Imao sam čast i zadovoljstvo slušati Mericu Mikuličin koja mi je pojasnila i naučila činjenice koje nisam znao.

Primjerice kako je bakalar prvi put došao u Hrvatsku, kako je nastao poznati liker Vlahov i zašto glavnu ulicu u žargonu zovu Masna.

Drugo jutro sam proveo u ugodnom društvu s Tinom Biluš koja me također oduševila svojim pričama. Znaš li da i Šibenik ima svog Romea i Juliju i priču o čarima vještica koje su nestale iz zatvora? Ni ja nisam znao, no zapamtit ću ih. Trajnije nego godine i suhe povijesne činjenice. Sigurno znate da je grad Šibenik dobio prvi cjeloviti sustav izmjenične struje sa udaljene hidrocentrale na Skradinskom buku. Za sve informacije i priče najbolje je kontaktirati udrugu i unajmiti vodiča da te provede kroz grad. Vjeruj da je to nezaboravno iskustvo koje se pamti. Puno bolje od čitanja vodiča ili googla.

Za Marendu svi znaju

Za Marendu se zna daleko izvan Šibenika. Pravo mjesto za gablec ili ručak. Kuhaju se domaća jela. Kada smo bili na ručku jelo dana je bio ričet s buncekom, no bilo je i odličnih girica tako da je lako odabrati. Stolovi su poredani u uskoj ulici i sve je vrlo šarmantno kao i sama gazdarica koja rado objasni što treba za jesti. Marenda je prava gastro institucija u Šibeniku, svi je znaju.

Okolica grada skriva razne adrenalinske atrakcije

Okolica samog grada je bogata šetnicama koje su dobro uređene. Nama koji nismo s mora je najatraktivnija ona pored kanala sv.Ante. Do nje se dolazi autom pored Mandaline pa s druge strane zaljeva. Sjajno mjesto za fotke i selfije je vidikovac s kojeg se vidi čitavi grad. Nešto dalje je crkvica sv.Ante u špilji. Na kraju šetnice je plaža sv.Nikole i istoimena utvrda. Šibenik je grad utvrda. Ima ih čak četiri koje su ili uređene ili pred završetkom uređenja što je jedinstveno za Hrvatsku i šire.

Restoran Bronzin

Restoran Bronzin se nalazi pored hotela Armerun kao dio uređene cjeline. Te večeri je bio pun iako nije turistička sezona što govori o kvaliteti hrane i dobrom imageu. Dobro je uređen s mnogo starih stvari i detalja koji su, kako sam čuo, skupljani na sajmovima poput onog u Benkovcu. Hrana je djelomično internacionalna, no ima i dovoljno autohtonih jela. Odabrao sam gulaš od boba sa sipama i komadićima pohane palente te vino Maraštinu. Posluga i jela su na nivou restorana i nemam prigovora iako volim prigovarati. Šibenik ima razvijenu gastronomsku scenu od možda najboljeg hrvatskog restorana Pelegrini preko Bronzina do konobe Marenda. Dakle, za svakoga nešto dobro.

Kolači Yum

Svakako treba spomenuti YUM Pastry Shop. Probali smo razne kolače i oduševili su nas. Izgledom i okusom. Mala slastičarna sa sjenovitom terasom u središtu starog grada je mjesto za odmor uz kavu i kolače koje volimo. Najdraži su mi bili u obliku tradicionalne kape i katedrale.

Šibenik za sladokusce

Tijekom godine je Šibenik postao odlična destinacija za vikende ili duži boravak. Ima više razloga za to. Grad je živ i bez obzira na turiste, u njemu rade kafići i restorani pa se ne doima praznim poput nekih razvikanijih gradova na Jadranu. Ima jedinstvenu i bogatu prošlost koja i danas prožima dnevne običaje žitelja grada. Izbjegao je prvi val betonizacije obale i nalazi se na dobrom putu što treba podržati i svojim dolaskom. Okolica je vrlo atraktivna ljubiteljima prirode i raznih aktivnosti od šetnje i penjanja do adrenalinskih atrakcija.

Zaključak je da se u Šibeniku ima što raditi, a ne samo uživati u hrani, piću i ljepotama grada, što je vrlo važno za nadolazeću generaciju. Oni se pitaju što će raditi tamo gdje idu.

Zahvaljujem se Ivanu Elezu i timu TZ Šibenik koji su odlično organizirali naš boravak u ovom divnom gradu na obali Jadrana.

10 razloga za posjetiti Šibenik

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKoja su nova pravila za ulazak u Hrvatsku za državljane izvan EU?
Next articleVidjeti Napulj i umrijeti!