Travel AdvisorTravel Advisor

Tenerife – sve što treba znati na jednom mjestu

 

Tenerife – sve što treba znati na jednom mjestu

Tenerife je najveći (2.034 km 2) i najnaseljeniji (otprilike 900.000 stanovnika) od sedam kanarskih otoka (Grand Canary), vulkanskog porijekla, smješten 300 km zapadno od Afrike (otprilike 4 h leta od Europe), administrativno pripada Španjolskoj. Glavni je grad luka Santa Cruz.

Tenerife – sve što treba znati o ovom dibnom otoku.

Zbog svog položaja otok ima toplu tropsku klimu (prosječne temperature zimi su između 18 i 24 C, a ljeti između 24 i 30 C), iako tijekom srpnja i kolovoza temperature mogu biti i iznad 40 C.

Sjever Tenerifa je nešto hladniji, ima i više padalina, te je vegetacija bujnija (nalikuje tropima, palme i plantaže banana se vide na svakom koraku), dok je jug sunčaniji, a krajolik zbog pijeska, prašine i kaktusa (aloe vera) podsjeća na Mexico. Više od 10 milijuna turista posjećuje Tenerife tijekom cijele godine, najvećim dijelom Britanci (koji preferiraju jug) i Nijemci (koji dominiraju na sjeveru otoka), brojnim charter letovima.

Dva aerodroma

Tenerife ima 2 aerodroma – na jugu, za međunarodne letove i na sjeveru, koji je nakon avionske nesreće 1977 određen samo za domaće letove (poveznica sa Španjolskom). Sjever i jug (međusobno udaljeni oko 90 km) dobro su povezani autocestom (cestarina se ne naplaćuje), a i javni transport autobusima je odličan (mogu se kupiti povlašteni pokazi tzv. Bono karta za 15, 25 ili 50 €). Rent-a-car je također povoljan (48 € za 3 dana), ali parking (i parking po noći, jer hoteli ga naplaćuju) može biti skup. Cijene smještaja u hotelima na sjeveru su nešto povoljnije, dok je jug skuplji.

Sigurnost je dobra, nema ni opasnih divljih životinja, a za ženu koja putuje sama jedina „opasnost“ su šarmantni Španjolci – galebovi. Hrana je izvrsna, jede se puno ribe, ali i krumpira – tradicionalno jelo jest papas tj. krumpir kuhan u ljusci u morskoj vodi, koji se jede s dva umaka – mojo.

*Provela sam ukupno 16 dana na Tenerifima, kao solo putnik, od toga 10 dana na sjeveru otoka (u hotelu u Puerto de la Cruz) i 6 dana na jugu (u hotelu u Los Cristianos-u), u prvoj polovici siječnja 2015. Doputovala sam preko Minhena, s avio-kompanijom Tui (avio karta je kupljena tek 3 tjedna pred polazak za 240 €).

Sjever otoka – raj za pu(s)tolovce i planinare

S aerodroma na jugu do Puerto de la Cruz-a, koji mi je poslužio kao baza za obilazak sjevera otoka), išla sam autobusom. Jednokrevetnu sobu u hotelu iz lanca Catalonia platila sam za 9 noći s doručkom 453 €. Bila sam prezadovoljna smještajem, pozicijom hotela i hranom.

Puerto de la Cruz šarmantni je grad, prekrasnih trgova, tipične španjolske arhitekture, živahan, turista ima taman onoliko koliko treba (ne previše), udaljen oko 30 km od glavnog grada Santa Cruz-a. Najveća atrakcija Puerta je Loro Park, ZOO s delfinima i papigama, tropskom vegetacijom, „must see“ turistička atrakcija koju sam ja propustila. Puerto je poznat po svojim crnim pješčanim plažama vulkanskog porijekla. Uživala sam u šetnjama, ispijanju kavice (1,20€) s pogledom na osunčan trg i palme. Temperatura je bila ugodnih 22 C.

Sjever otoka idealno je polazište za ljubitelje planinarenja, te sam se već sljedećeg dana uputila u Park prirode Anaga na jednodnevno planinarenje, autobusom, nakon što sam kupila tzv. Bono pokaz za 15 €.

Masca trekking

Za nekoliko dana uplatila sam vođenu turu Masca trekking (60 €, 4 h tura s vodičem, voda i ručak na brodu). Masca je seoce s 90-ak stanovnika na 650 m2, koje je dugo bilo odsječeno od svijeta, a danas je već i dolazak u Mascu vijugavom cestom doživljaj za sebe. Vodič (inače bivši francuski kuhar koji je došao na Tenerife na odmor i ostao) je podsjetio na TV reklamu za neku marku automobila koju je svojevremeno Boris Becker snimio u Masci. Trekking je spuštanje niz duboki kanjon, podno stijena Los Gigantes, od kuda se može u civilizaciju samo morem tj. čamcima. U svakom slučaju preporučujem, iako zahtijeva dosta fizičke kondicije.

La Orotava, iako hvaljena, me se nije posebno dojmila (možda zato što sam ju posjetila nedjeljom pa je sve bilo zatvoreno, a ulice prazne). Nadomak je Puerta i u njenoj okolici, također, ima planinarskih staza.

Santa Cruz je luka i glavni grad, iako ima ono nešto, za mene je malo prevelika gužva. La Laguna (nekadašnji glavni grad) ima status zaštićenog spomenika Unesco-a, potpuno zasluženo.

Teide

Od prirodnih ljepota svakako se ističe Nacionalni park i najviši vrh Tenerife, ali i Španjolske – aktivan vulkan Teide, 3718 m2, također, zaštićen Unescom. Mjesto je to posebne ljepote, a često služi i kao scenografija filmova. Do njega se javnim prijevozom može i s juga otoka, kao i sa sjevera, autobusom koji vozi jednom na dan. Upozoravali su me da se strogo drži reda vožnje i neće vas čekati ako na povratku niste na odlaznoj stanici. Dakle, oprez. Koliko je lijep Teide, govore fotografije, ali i priče ljudi koji mu se omađijani vračaju. Upoznala sam jednog didu iz Norveške koji je bio u Nacionalnom parku Teide više od 300 puta. Za uspon na vrh potrebna je dozvola, a ulaz u Nacionalni park se ne naplaćuje.

Vrijedi posjetiti i Garachico, gradić koji je u 18. stoljeću zatrpao vulkan, a za ljubitelje vina tu je svakako Icod de los Vinos, gdje osim tzv. drveta dragon, za kojeg tvrde (?!) da je star preko tisuću godina, možete dan ugodno provesti degustirajući vina u brojnim vinotekama.

Jug otoka – sunce, more, plaže

Iako je jug Tenerife malo topliji, rjeđe pada kiša, već na prvi pogled znala sam da je sjever više za mene. Krajolik je toliko drugačiji da imate dojam kako je riječ o dvije različite države. Na jugu, u mjestu Los Cristianos, provela sam 6 dana (a 5 noći u hotelu koji nije bio ništa bolji od onog u Puerto de la Cruzu, platila sam oko 800 €). Naravno, postoje opcije iznajmljivanja apartmana ili ranijeg bookiranja.

Dakle, jug Tenerife podsjeća na Mexico, na svakom koraku možete vidjeti velike kaktuse, a i za uspomenu kući možete ponijeti kremu aloe vera.

Neke plaže su crnog pijeska, more je toplije od vanjske temperature. Sjećam se da je jedan dan bilo 22 C, a more je bilo 25 C.

Los Cristianos, Playa de Americanos i Playa Adeye nekad su bila ribarska naselja, ali ih je turizam izgradio (pomalo podsjeća na tipičnu španjolsku, a i neke druge priče izgradnje apartmanskih naselja i betonizacije obale tj. masovni turizam). Zapravo, jug nudi ležanje na plaži, sunce, more i to je to. Naselja su gotovo povezana pa se može uz obalu šetati satima. U kafićima i restoranima je gužva, a i usluga je nešto lošija, a cijene skuplje.

Iz Los Cristianosa se može trajektom (za 60-ak € cjelodnevni izlet) na susjedni otok La Gomeru, koji je puno manje (upravo zbog dostupnosti) pod opsadom turista. No, načula sam da se Frau Merkel već 30-ak godina vraća na La Gomeru. Ne čudi me zašto. La Gomera je prekrasna, brdovita, također je vulkanskog podrijetla. U prošlosti su moreplovci, po povratku s putešestvija, donosili biljke iz cijelog svijeta i upravo bi se, zbog blage klime, na La Gomeri prilagođavale europskoj klimi. Također, na La Gomeri je, prije odlaska na svoje slavno putovanje, boravio i Kristofer Kolumbo (u San Sebastianu, glavnom gradu, nalazi se kuća u kojoj je bio).

La Gomera je specifična i po šumi Laurisilva (bajkovito drveće), po tome što nema izvora pitke vode, već posebnim sustavima skupljaju kišnicu i po posebnom jeziku „zviždanju“ jer su zbog velikih udaljenosti između sebe tako komunicirali. Taj jezik zviždanja njeguju i danas i rado su ga demonstrirali. Posjet La Gomeri vrijedi svakog centa i od srca ga preporučujem.

Tenerife – sve što treba znati – Đurđica Ognjenović je za Travel Advisor i sve vas napisala kratak vodič po ovom divnom otoku koji nas mami čitave godine

Travel Advisor – Alpe Adria

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleŠto je najbolje piti uz karnevalske slastice?
Next articleHotel Termag na Jahorini je među najboljima u regiji