Toronto je mini New York ?

Autor članka:
Podijeli:

Stojim na raskrižju dok pogledom tražim Starbucks kako bih se spojila na wifi i javila frendici da sam napokon stigla. Odjednom, na terasi kafića ekipa je u deliriju, skaču, grle se. Gledam što se događa, prilazim terasi, a na TV-u tekma Hrvatska – Argentina. Modrić je upravo zabio gol za 2:0. Skroz sam smetnula. 6h vremenske razlike i let od 9h učinili su svoje. Ali, bez obzira na zbunjenost i umor, energija grada koja me dočekala, već me osvojila.

Toronto je mini New York
Toronto

Toronto (ili kako Kanađani kažu Torono) je najveći grad u Kanadi te glavno gospodarsko središte. Kada su prijatelji vidjeli moje slike, prvi komentari su bili: „Da nisi napisala Toronto, ja bih rekla/o da si već u New Yorku“ (to su bili komentari prijatelja koji su već posjetili New York i znali su da ću na istom putovanju obići oba grada). Upravo zbog veličine građevina, rasporeda ulica i distrikta neke podsjeća na New York. Čak ima i otok preko puta kao i New York Staten Island. Ali, osim toga, što sve možete vidjeti u gradu kojega i sami Kanađani zovu „mini New York“ te da li je ovaj naziv opravdan ili nije, prosudite sami. Jedne razočara, druge oduševi.

Toronto je mini New York
Jezero Ontario

Jezero Ontario

Najmanje od 5 povezanih Velikih jezera (Superior, Michigan, Huron, Erie i Ontario) koja se nalaze na granici SAD-a i Kanade. Ova Velika jezera su najveća skupina slatkovodnih jezera na Zemlji po ukupnoj površini, a druga po veličini ukupnog volumena. Sadrže 20% ukupne količine zaliha pitke vode na svijetu.

Toronto je mini New York
Plaža na jezeru Ontario

 

Samo za usporedbu – površina obalnog mora Hrvatske je 31.000 km2, dok je površina ovog najmanjeg jezera Ontaria 19.500 km2. Pogled na brodove, jedrilice, marine, plaže, otoke…nimalo ne ostavlja dojam da se radi o jezeru. Duge šetnje uz jezero, zeleni parkovi u kojima se svako malo održavaju besplatna događanja nešto je što me posebno relaksiralo.

Nathan Phillips Square

Toronto je mini New York
Nathan Phillips Square – Stara vijećnica

Meni osobno najdraži trg u Torontu. Spoj modernog i starog me oduševio. Podest kod nove gradske vijećnice (koja me podsjeća na svemirski tanjur) pruža pogled na reflektirajući bazen i prepoznatljiva svjetleća slova „Toronto” .

Toronto je mini New York
Nathan Phillips Square – Nova vijećnica

Nasuprot se nalazi stara gradska vijećnica izgrađena 1899. godine. Njezina gradnja trajala je 10 godina i u to doba je bila najveća gradska vijećnica u Sjevernoj Americi, a njezin toranj sa satom najviša građevina u Kanadi.

Yonge–Dundas Square & Eaton Centre

Toronto je mini New York
Dundas Sq.

Želite li osjetiti dašak New Yorka, ovaj trg je idealno mjesto za vas. Okružen velikim svjetlećim reklamama neodoljivo podsjeća na mini Time Square. Zbog čestih događanja koja se organiziraju na Trgu i jednom od mnoštva ulaza u najveći shoping centar u Torontu ovdje ćete uvijek naići na masu ljudi. Iako nisam ljubitelj odlaska u shoping centre i samog shopingiranja, Eaton Centre, u sklopu kojeg je i poslovni centar, morala sam vidjeti. Najprometniji shoping centar u Kanadi s više od 50 mil. posjetitelja, nema što ne nudi…od food cornera, restorana do raznoraznih dućana. Samo za usporedbu, najprometniji shoping centar u USA, Mall of America i Central Park imaju nešto više od 40 mil posjetitelja godišnje.

Bay Street

Toronto je mini New York
Bay Street

Središte financijske četvrti i jedna od glavnih prometnica Toronta. Budući da i sama radim u bankarskom sektoru, ova ulica je u meni izazvala osjećaj moći, uređenosti grada, pa čak i same države. Kanađani vole reći da je to njihov Wall Street, ali meni osobno je ostavila puno jači dojam od slavne ulice u New Yorku.

Toronto je mini New York
Bay Street

Ovo je ulica koja je do 17sati puna poslovnih ljudi, koji užurbano hodaju do svog sljedećeg odredište, okružena visokim neboderima, moderne gradnje punih reklama banaka.

King & Queen Street

Toronto je mini New York
Queen West

Dvije ulice u Torontu koje morate posjetiti kako bi osjetili različitost ovoga grada. Obje ulice imaju više starijih i nižih zgrada iz kojih ponekad iznjedri visoki moderni neboder. King Street je jedna od prvih ulica grada Yorka (koji je kasnije postao Toronto) i glavna trgovačka prometnica u tom dijelu Toronta, dok je Queen street ulica koja nudi uvid u noćni život, umjetnost…dio koji se naziva Queen West (obje ulice se dijele na West i East, a dijeli ih glavna vertikalna ulica Yonge) zadnjih je godina postao jedna od glavnih turističkih atrakcija zbog nevjerojatno simpatičnih grafita koji se protežu kroz nekoliko uličica.

CN Tower

Toronto je mini New York
CN Tower

CN toranj je zaštitni znak Toronta, pa čak bih rekla i cijele Kanade. S visinom vrha od 553m, više od 34 godine držao je prvo mjesto najvišeg tornja na svijetu. Osobno, nisam baš bila previše oduševljenja posjetom tornju. Razlog tome je što nisam ljubitelj gužvi i čekanja u redu. I iako sam platila skuplju cijenu karte kako bih došla u “brzu grupu posjetioca” koja je trebala krenuti za 10ak min, čekala sam više od sat vremena da bih ušla u lift.

Toronto je mini New York
CN Tower – pogled

Ako uz to čekanje pridodate i ono izvan tornja za kupnju karata, ispada da sam više od 2 sata provela u redu te platila 53CAD + 10 CAD za brži prolaz. Da sam znala, dva puta bih razmislila da li je cijena + čekanje vrijedno doživljaja. Pogled na grad i jezero stvarno je lijep. Stakleni pod na 342m je nevjerojatan, a za stati i/ili leći na njega definitivno moraš imati malo ili puno (kako za koga) petlje.

Centre Island

Toronto je mini New York
Centre Island

Odličan izbor ukoliko želite pobjeći od gradske vreve u zelenu oazu mira. Ovaj otok nudi zabavni park za klince, malu farmu životinja, šetnicu, livade na kojima se može roštiljati, plažu. Inače iz trajektne luke imate trajekte koji voze do tri otoka (Centre, Hanlan’s and Ward’s Island), ali kako su svi otoci povezani, možete i pješačiti od jednog do drugog. Preko radnog tjedna ovdje definitivno možete naći kutak gdje ćete se uspjeti izolirati i uživati u prirodi. Preko vikenda najčešće i on vrvi turistima i domaćim ljudima koji traže bijeg od gradske gužve.

Niagara Falls

Toronto je mini New York
Niagara Falls

Iako nije u sklopu Toronta, ako ste već tamo, slapovi Niagare su nešto što morate vidjeti. Ja sam ih zamišljala na osami, daleko od gradova i zgrada, izolirane u prirodi, slično kao naša Plitvička jezera ili NP Krka, tako da me iznenadila činjenica da se slapovi nalaze samo par stotina metara od dva grada Niagara Falls, Ontario i Niagara Falls, New York.

Toronto je mini New York

Prva pomisao, na nekih 1km udaljenosti od velikoga slapa, bila je – a-ha, to je znači to…a neš ti slapa. Međutim svakim korakom bliže, počela sam uviđati nevjerojatnu snagu prirode u toj masi vode koju nisam mogla ni zamisliti. Sitne kapljice vode prštale su stotinama metara od glavnog slapa i zbog toga je teško za dočarati o kolikoj se količini vode ustvari radi, jer na slikama izbliza od tih silnih kapljica u zraku izgleda kao da je magla iza vas. Niagara Falls City nudi veliki zabavni park za djecu, hrpu suvenirnica, restorana i fast foodova u kojima je teško naći slobodno mjesto. Ovdje sam doživjela i najveći cjenovni šok na cijelom putovanju kada sam dvije kuglice sladoleda (veličine kao naša jedna) platila 12 CAD. Ak nisam na dupe opala kada je teta rekla cijenu.

Gooderham Building

Toronto je mini New York
Gooderham Building

Zgrada Gooderham poznata i kao flatiron zgrada zbog svog uskog klinastog oblika neodoljivo me podsjeća na mini izdanje poznate Flatiron zgrade u New Yorku.

Toronto je mini New York
Gooderham Building

Na pozadini zgrade nalazi se efektni mural koji prikazuje kao da zgrada ima prozore čiji rubovi lepršaju zbog 3D efekta.

University of Toronto – St. George Campus

Toronto je mini New York
St.Georges Campus

Kampus koji je totalna suprotnost modernim zgradama Toronta. Osnovan 1827. godine okruženom zelenilom, građevinama starije gradnje, meni osobno odiše jednom posebnom mirnoćom. Na momente imate osjećaj kao da ste okruženi dvorcima, a ne zgradama sveučilišta.

Što još vidjeti:

Toronto je mini New York
Royal Ontario Museum

The Distillery District, Royal Ontario Museum, Hockey Hall of Fame, Kensington Market, St. Lawrence Market, Rogers Centre, Casa Loma, The Distillery District, Berczy Park.

O tome kako sam doživjela Toronto možete pročitati u mom sljedećem članku – Zašto Toronto nije grad za svakoga?

Tips & Tricks

 • iako Toronto ima dosta dobro uređen javni prijevoz moj savjet vam je da grad upoznate koristeći vlastitito gorivo (pješke). Cijena karte za tamvaj/podzemnu (bilo koji oblik prijevoza) je ista i iznosi 3,25 CAD

Toronto je mini New York

Berczy Park
 • brzina vlaka parira HŽ-u i ponekad imate osjećaj da bi brže stigli pješke nego vlakom
 • Toronto – Niagara Falls za ovo relaciju možete koristiti kombinaciju busa i vlaka ili možete izabrati samo bus ili samo vlak.
 • Cijena karte u jednom smjeru varira između 12-20 CAD, a put traje između 2 – 3h ovisno kojim prijevoznim sredstvom putujete (udaljenost je oko 130km)
 • od aerodroma do centra grada svakih 15min imate UP Express (Union Pearson Express). Vožnja traje cca pola sata, a cijena iznosi oko 12 CAD

Toronto je mini New York

Hockey Hall of Fame
 • ukoliko kupujete proizvode koji su na sniženju, u supermarketima možete proći malo skuplje nego kod nas (primjer cijena na sniženju:12 jaja = 3 CAD ; cherry rajčice pola = kg 5 CAD ; rezana slanina 100g = 0,80 CAD ; 0,5l vode = 0,7 CAD ; 1 kg banana 1,70 CAD ; mjerica jagoda (izvan sezone) = 3 CAD) s time da na namirnice koje se tretiraju kao „junk food“ (slatkiši, gotova jela i sl.) i higijenske potrebe, morate dodati PDV od 13% koji nije izražen na cijenama izloženim u trgovinama
 • alkohol se prodaje u za to specijaliziranim prodavaonicama i nije poželjno piti alkohol na javnom mjestu (frendica i ja smo, kao tinejdžerke koje se skrivaju, zamotale cider pića u škarnicl da bi mogle piti na plaži i nesmetane uživati)

Toronto je mini New York

 • kutija Malbora košta 14 CAD
 • obavezno probati kanadske pive čija cijena u trgovinama iznosi za 0,5l od 1,7 – 3,5 CAD
 • napojnice se kreću od 15% na više, s time da se pristojnim smatra ostaviti 15%
 • cijene hrane u restoranima su slične našima u malo boljem restoranu (2 bifteka s prilozima, 2 čaše crnog vina, salata i desert s napojnicom iznosi oko 100 CAD). Isto vrijedi i za fast food – hod dog je cca 3 CAD, burgeri od 5 CAD na više, poutine od 7 CAD na više (jelo podrijetlom iz kanadske provincije Quebec – originalno: pomfrit preliven topljenim sirom i smeđim umakom. Međutim, postoje razne varijacije i s mesom, šunkama, salatama…)

Toronto je mini New York

Rogers Centre
 • kavoljupci, obavezno svratite u Tim Hortons na jedan Double Double (Kanađanima je ovo dnevna rutina)
 • plaćanje u restoranima, kafićima možete izvršiti u gotovini ili karticama. Kod njih je običaj da svatko plaća svoje, pa u skladu s time poslužitelj vas uvijek pita želite li zajednički ili odvojeni račun

Toronto je mini New York

 • trajekt za Centre Island stoji u podnožju između Bay i Yonge Street, 15ak min hoda od centra grada. Cijena povratne karte košta oko 9 CAD, a vožnja traje oko 20ak min
 • suvenire kupujte u kineskoj četvrti. Skoro sve što vidite u “fancy” suvenirnicama tamo možete naći za manje novaca
 • cijena avionske karte iznosila je oko 4.000 kn (Zagreb – Toronto – Brussels – Zagreb)

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/air-transat-pojacava-liniju-za-zagreb/

13 najsigurnijih, najpovoljnijih i najčistijih zemalja

Donosimo odgovore na pitanja koja putnici najčešće postavljaju

 

 

Nove objave