Travel AdvisorTravel Advisor

Tri odlične ideje za jesenje vikende

Tri odlične ideje za jesenje vikende

Piran, Slovenija

Mali slovenski gradić između Hrvatske I Italije je poput fine praline. Ukusan I primamljiv u svakom pogledu. Piran je veći dio svoje povijesti spadao pod Veneciju zatim, Austriju, Francusku, Italiju I od 1954.postaje dio Jugoslavije I na kraju od 1991. Slovenije.
Sve te vlasti su ostavile snažan dojam u arhitekturi I kulturi grada. Lijepi glavni trg Tartini, nazvan po talijanskom kompozitoru, izgleda poput isto takvog u nekom talijanskom gradiću. Nekad luka, a krajem devetnaestog stoljeća nasipan I otet moru, danas je središnje mjesto okupljanja u Piranu. Uske uličice poput svakog mediteranskog gradića vijugaju, naoko bez plana I reda, pod suncem I ljeti pružaju ugodnu hladovinu.
Na brdašcu iznad grada se nalazi crkva Sv.Juja od kuda se pruža pogled prema Italiji I hrvatskoj. Najljepši pogled je sa zvonika. Zidine iz petnaestog stoljeća, građene zbog obrane od Turaka, su dobro mjesto za šetnju. Piran je lijepo uređeno malo mjesto na obali Jadrana u kojem se nađu dobri restorani I konobe I može se ugodno provesti dan.

Villach, Koruška, Austrija

Središte Koruške gdje se sastaju mediteransko sunce s južnim obroncima Alpa.
Villach je kroz svoju povijest bi važno prometno središte u kojem su se sastajali putevi sa svih strana svijeta. Naseljen od doba Rimljana I danas je željezničko središte iz kojeg vode pruge prema Europi. Zbog svog smještaja na jugu ponešto odudara od drugih austrijskih gradova. Oko grada ima više divnih jezera poput Faaker See, Ossiacher See i Woerther See, da samo spomenemo ona najbliža, pa ima neku opuštenu “morsku” atmosferu. U blizini je I nekoliko skijališta : Gerlitzen, Bad Kleinkirchheim, Arnoldstein, Goldeck, a niti Nassfeld, Kranjska gora I Tarvisio nisu daleko što ga čini idealnim mjestom za odmor. Ako vam nije mrsko voziti se pola sata do žičare, a sviđa vam se atmosfera malog gradića, onda je Villach pravi izbor.
Povijesna jezgra je lijepo uređena I ugodna za šetnju. Rijeka Drava je poput arterije života koja prolazi kroz središte grada. U pješačkoj zoni ima mnogo trgovina, restorana I kafića pa je grad vikendom vrlo živ.

Čakovec, Hrvatska

Glavni grad Međimurja, po mnogočemu, najnaprednijeg kraja Hrvatske.
Stari grad kao utvrda postoji od trinaestog stoljeća. Ime je po dobio po grofu Dimitriju Čaku. 1546.je Međimurje darovani Nikoli IV Zrinskom kao naknada za obranu zemlje od Turaka. Obitelj Zrinski je ostavila značaj trag u hrvatskoj povijesti. Pet generacija je vladalo Međimurjem. Obitelj Zrinski su u šesnaestom stoljeću sagradili svoj dom u Čakovcu Feudalno doba je svoj završetak simbolično doživjelo 1923. Kada je grof Eugen Feštetić prodao vlastelinstvo I Stari grad zagrebačkoj tvrtki Slavonija d.d. Danas je Stari grad spomenički kompleks nulte kategorije. Nalaze se u samom središtu grada. Zanimljiv je muzej Međimurja u kojem se može puno naučiti o povijesti Međimurja I Čakovca. Najveća turistička manifestacija je Porcijunkulovo koja se održava u ljeto.
Oko Čakovca je više zanimljiv mjesta. Prije svega Varaždin, zatim lijepa I zavojita Mura koja čini granicu s Mađarskom, Sveti Martin u kojem se nalazi istoimeni kompleks bazena I hotela, dva jezera Varaždinsko Dubrava I mnoga manja mjesta. Kraj je poznat po dobroj hrani I još boljem vinu.

Travel AdvisorAlpe Adria

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Riegesburg u Štajerskoj je dobra ideja za izlet

Zašto se treba više puta vratiti u Ljubljanu ?

Velika bobica u Beloj Krajini

 

Previous articleGdje je najbolja kvaliteta zraka?
Next articleKako se treba povezivati i surađivati s lokalnim partnerima u stvaranju turističkog proizvoda