Velika bobica u Beloj Krajini

Autor članka:
Podijeli:

Ponekad ne treba daleko putovati kako bi pronašli svoj mir. Dovoljno je pogledati u susjedstvo. Preko rijeke. U Belu Krajinu.

Rijeka je Kupa koja dijeli plodnu dolinu na dvije države.

Big Berry

Sloveniju i Hrvatsku. Na samoj obali sa slovenske strane par kilometara od Metlike je pravi mali zeleni raj. Znakovitog imena Big Berry jer i kućice liče na velike bobice u bujnom zelenilu. Doživljaj spoja s prirodom u pastoralnom okružju rijeke i livada je poput neke bajke. U jutro kad krave iz obližnjeg gospodarstva krenu u buđenje prema kampu šok prirodom je potpun.

Moto kojeg komuniciraju Luxury of Freedom odlično opisuje filozofiju turističkog objekta. Izgleda kao kamp, ali izgleda i kao ekskluzivni skup lijepo uređenih kuća. One nisu gusto postavljene, a ima ih samo sedam. Svaka ima svoju terasu i na njoj jacuzzi. Doručak se servira prema narudžbi dan prije. Sastoji se od lokalnih namirnica i sirovih jaja koja valja pripremiti prema želji. Posebno dobar je bio Ghee s raznim okusima lokalnog proizvođaća.

Big Berry

U središtu kuće je funkcionalna kuhinja i dnevni boravak. Sa strane su dvije sobe i kupaonica. Urbana dobra poput klime, WiFija i aparata za kavu su prisutna. Pogotovo je privlačan jacuzzi na terasi s koje je pogled prema rijeci Kupi.

Big Berry

Kupanje u rijeci je ljeti vrlo ugodno. Boravak je jednako dobar za obitelji s djecom te kao romantični bijeg iz grada.Temperature vode premašuje 25 C u ljetnim mjesecima. Rijeka je mirna i lijena pa nije opasno. Kamp ima svoje kajake. S druge strane je Hrvatska i mnogi plivaju ili odlaze na drugu obalu na pivu u obližnje kupalište. Nešto kao izlet u drugu državu.

Big Berry

Big Berry organizira razne umjetničke i modne manifestacije tijekom sezone koja traje od travnja do listopada. Mjesto je popularno kao destinacija za team buildinge. Nema restorana, ali organizacija cateringa je moguća. Kako rade u suglasju s lokalnim partnerima rado će goste uputiti u restorane, vinarije i sva ostala zanimljiva mjesta Bele Krajine.

Big Berry

Zanimljivo područje bogate povijesti je nekako izgubilo svoje mjesto na izletničkim listama. Potpuno neopravdano jer smo u dva dana boravka uvidjeli kako je ponuda vrlo bogata. Dobri restorani s domaćom kuhinjom su vrlo pošteni u ponudi.

Big Berry

Mi smo ručali kod Andreje u Gostišću Veselić u mjestu Podzemelj pored Kupe. Hrana je pripremljena prema starim receptima i vrlo dobrog ukusa.

Big Berry

Prate je dobra lokalna vina. Probali smo jedinstveni sladoled s okusom češnjaka.

Vinarije su posebno poglavlje. Pokazuju kako tradicija vinarstva traje stoljećima. Lokalne i međunarodno priznate sorte su dovedene na nivo visokog standarda koji prati proizvodnju vina u Sloveniji. Najzabavnije nam je bilo kod Jožefa Prusa koji nam je upriličio kušanje svojih nagrađivanih vina. Kupio sam i nekoliko boca kao suvenir.

Big Berry

Dobra priča je Semiška penina koju smo probali u istoimenom podrumu u mjestu Semić. Pjenušac se proizvodi iz lokalnih sorti i također mi se svidio toliko da sam kupio nekoliko boca kao suvenir.

Big Berry

Bela krajina ima i svoju putovnicu. Za ulaz u Svobodno Belokranjsko Ozemlje valja proći carinu, popiti Karampampuli i izvaditi pasoš s popustima. Strogi carinik Petar Badovinac sve kontrolira. Humorističan ulazak u tu regiju nas je pratio čitav boravak. Prijazni ljudi koji govore mješavinu Hrvatskog i Slovenskog se vesele svakom gostu.

Big Berry

Boravak u Big Berryju nije samo uživanje i relaksiranje nego i izleti u okolna mjesta. Blizu kampa se nalazi avion DC3 kojim su se za rata evakuirali ranjenici jer je taj dio bio slobodan nakon pada Italije.

Big Berry

Preporuka za Big Berry i ostanak u Beloj Krajini. Vikend, tjedan ili koliko god. Sigurno se nećete vratiti bez osmjeha na licu.

Travel Advisor – Lifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/hotel-kom-nije-odolio-ni-james-bond/

https://www.travel-advisor.eu/prica-o-krskom/

Ljubljana je uvijek dobra ideja

Nove objave