Travel AdvisorTravel Advisor

Velika bobica u Beloj Krajini

Ponekad ne treba daleko putovati kako bi pronašli svoj mir. Dovoljno je pogledati u susjedstvo. Preko rijeke. U Belu Krajinu.

Rijeka je Kupa koja dijeli plodnu dolinu na dvije države.

Sloveniju i Hrvatsku. Na samoj obali sa slovenske strane par kilometara od Metlike je pravi mali zeleni raj. Znakovitog imena Big Berry jer i kućice liče na velike bobice u bujnom zelenilu. Doživljaj spoja s prirodom u pastoralnom okružju rijeke i livada je poput neke bajke. U jutro kad krave iz obližnjeg gospodarstva krenu u buđenje prema kampu šok prirodom je potpun.

Moto kojeg komuniciraju Luxury of Freedom odlično opisuje filozofiju turističkog objekta. Izgleda kao kamp, ali izgleda i kao ekskluzivni skup lijepo uređenih kuća. One nisu gusto postavljene, a ima ih samo sedam. Svaka ima svoju terasu i na njoj jacuzzi. Doručak se servira prema narudžbi dan prije. Sastoji se od lokalnih namirnica i sirovih jaja koja valja pripremiti prema želji. Posebno dobar je bio Ghee s raznim okusima lokalnog proizvođaća.

U središtu kuće je funkcionalna kuhinja i dnevni boravak. Sa strane su dvije sobe i kupaonica. Urbana dobra poput klime, WiFija i aparata za kavu su prisutna. Pogotovo je privlačan jacuzzi na terasi s koje je pogled prema rijeci Kupi.

Kupanje u rijeci je ljeti vrlo ugodno. Boravak je jednako dobar za obitelji s djecom te kao romantični bijeg iz grada.Temperature vode premašuje 25 C u ljetnim mjesecima. Rijeka je mirna i lijena pa nije opasno. Kamp ima svoje kajake. S druge strane je Hrvatska i mnogi plivaju ili odlaze na drugu obalu na pivu u obližnje kupalište. Nešto kao izlet u drugu državu.

Big Berry organizira razne umjetničke i modne manifestacije tijekom sezone koja traje od travnja do listopada. Mjesto je popularno kao destinacija za team buildinge. Nema restorana, ali organizacija cateringa je moguća. Kako rade u suglasju s lokalnim partnerima rado će goste uputiti u restorane, vinarije i sva ostala zanimljiva mjesta Bele Krajine.

Zanimljivo područje bogate povijesti je nekako izgubilo svoje mjesto na izletničkim listama. Potpuno neopravdano jer smo u dva dana boravka uvidjeli kako je ponuda vrlo bogata. Dobri restorani s domaćom kuhinjom su vrlo pošteni u ponudi.

Mi smo ručali kod Andreje u Gostišću Veselić u mjestu Podzemelj pored Kupe. Hrana je pripremljena prema starim receptima i vrlo dobrog ukusa.

Prate je dobra lokalna vina. Probali smo jedinstveni sladoled s okusom češnjaka.

Vinarije su posebno poglavlje. Pokazuju kako tradicija vinarstva traje stoljećima. Lokalne i međunarodno priznate sorte su dovedene na nivo visokog standarda koji prati proizvodnju vina u Sloveniji. Najzabavnije nam je bilo kod Jožefa Prusa koji nam je upriličio kušanje svojih nagrađivanih vina. Kupio sam i nekoliko boca kao suvenir.

Dobra priča je Semiška penina koju smo probali u istoimenom podrumu u mjestu Semić. Pjenušac se proizvodi iz lokalnih sorti i također mi se svidio toliko da sam kupio nekoliko boca kao suvenir.

Bela krajina ima i svoju putovnicu. Za ulaz u Svobodno Belokranjsko Ozemlje valja proći carinu, popiti Karampampuli i izvaditi pasoš s popustima. Strogi carinik Petar Badovinac sve kontrolira. Humorističan ulazak u tu regiju nas je pratio čitav boravak. Prijazni ljudi koji govore mješavinu Hrvatskog i Slovenskog se vesele svakom gostu.

Boravak u Big Berryju nije samo uživanje i relaksiranje nego i izleti u okolna mjesta. Blizu kampa se nalazi avion DC3 kojim su se za rata evakuirali ranjenici jer je taj dio bio slobodan nakon pada Italije.

Preporuka za Big Berry i ostanak u Beloj Krajini. Vikend, tjedan ili koliko god. Sigurno se nećete vratiti bez osmjeha na licu.

Travel Advisor – Lifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

Hotel kom nije odolio ni Bond, James Bond!

Ovo mjesto na pola sata od Zagreba treba okusiti

Ljubljana je uvijek dobra ideja

Previous articleŠto putnicima poručuje profesionalna vodičica ?
Next articleBTC je grad u gradu