U Keniji jambo znači bok

Autor članka:
Podijeli:

Snovi postoje da se ostvare.

Tako je nakon petnaestak godina došao trenutak da posjetim Keniju i prvenstveno doživim divlje životinje u prirodnom okruženju.

U Keniji jambo znači bok

Pripreme nisu jednostavne ,hrvatsko zdravstvo nudi cjepiva od 7,8 potencijalnih bolesti, viza, tablete protiv malarije. Sletjeli smo u noći, vizu riješili na aerodromu ,stigli u hotel. Soba uredna, s balkonom i pogledom na ocean. Na balkon su mi redovito dolazili majmuni, zabavljali me vratolomijama ,a ja ih zauzvrat hranila bananama. Hotel je bio poluprazan,možda dvadesetak njih, svibanj .. nije sezona, strani mediji stalno upozoravaju o opasnostima, puno hotela je zatvoreno.
Doručak na vanjskoj terasi s pogledom me svako jutro ostavljao bez daha.

U Keniji jambo znači bok

Da li sanjam ?

Kao da si ušao u „foto-tapetu“ koje smo lijepili osamdesetih. Doručak – zapadnjački, svega pomalo. Osoblje – koga god sretneš usput preljubazno ..s osmijehom pozdravljaju JAMBO ..na svahiliju BOK.. Hotel ima bazen ,ima osiguranje i visok betonski zid koji nas odvaja od rajske plaže i „beach boysa“. Na „beach boyse“ smo upozoreni i od predstavnice agencije. Naravno da smo ignorirali bazen i prostrli se na rajskoj plaži unatoč „strašnim „ beach boysima“.

U Keniji jambo znači bok

Strašni „ beach boysi „ su inače prodavači suvenira, osobe koje ne „žicaju“ al ti daju na znanje da sve što želiš mogu organizirati, napraviti – bio to neki izlet..narukvice,“đir“ na devi ,ja sam u šali pitala da li mogu kupiti dijete ..na što sam dobila potvrdan odgovor i da sad baš imaju akciju „dva za jedan“. Sprijateljili smo se s njima,pričali o kulturološkim razlikama. Uspjela sam čak obaviti „robnu razmjenu“- suveniri za par sitnica iz mog kofera.
Safari kampova ima pregršt i svaki s nekim posebnim „elementom“ koji ih izdvaja od ostalih.

U Keniji jambo znači bok

4 dana safarija, dva vrhunska kampa, vozač džipa koji je ujedno i vodič.
Prvi kamp –Ziwani..u sklopu samog kampa ogromno jezero puno krokodila i nilskih konja s pogledom na Kilimanjaro. Svaki šator ima svog batlera. Osoblje, hrana, osiguranje na visini očekivanog 5 zvjezdica.

U Keniji jambo znači bok

Tzv.“game-drive“ nijednog ljubitelja životinja ne može ostaviti ravnodušnim. Slonovi, žirafe, antilope, nojevi, zebre, bizoni, impale, hijene,  šakali, bradavičaste svinje, lešinari..neki u krdima,neki pojedinačno na putu prema nekom pojilu,neki u hladu…uživamo svim čulima, fotografiramo ,osluškujemo,gledamo dalekozorom svaki grm ne bismo li otkrili njega – „kralja“ i eto.

U Keniji jambo znači bok
Našli smo lava s lavicom skrivenog od sunca,u grmu, približili smo mu se na nekih 3,4 m uz neopisivo divljenje i strahopoštovanje. Upozoreni smo da pričamo tiše i ne izlazimo iz vozila.Zašto bih izlazila iz vozila? Da ga pomazim po grivi ?!
Drugi kamp – Satao, specifičan po pojilu koji redovito opskrbljuju vodom, te sve životinje dolaze, a osoblje ujedno svakodnevno vodi evidenciju i broji životinjske vrste. Osoblje,hrana,smještaj – vrhunski. Merkati, antilope, egzotične ptice kreću se nesmetano po kampu otvorenog tipa. Ponovno u zoru krećemo u divljinu i svjedoci smo najljepšeg izlaska sunca.

U Keniji jambo znači bok

Između niza već navedenih životinjskih vrsta sreli smo i mlade, zaigrane lavice koje su se znatiželjno i jako blizu približile susjednom džipu. No navikle na „uljeze“ nastavile su svojim putem.
Riješite se eventualnih predrasuda, crnci u Keniji nisu kanibali, ako mislite da imaju određeni „miris“ sigurno oni to misle i za nas i uživajte u posebnoj energiji tih ljudi i bogatom životinjskom svijetu. Hakuna Matata!

U Keniji jambo znači bok
Tekst i fotografije Romina Bengez – U Keniji jambo znači bok 

Travel Advisor donosi reportaže iz Afrike : Uganda

Pratite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/3978/

Da li je Garden Route jedna od najljepših cesta na svijetu ?

Safari u Tanzaniji je najljepše putovanje?

 

Nove objave