Da li je Garden Route jedna od najljepših cesta na svijetu ?

Autor članka:
Podijeli:

Od Cape Towna do Knysne kroz Garden Route u dva tjedna.

Ove smo godine zimske praznike odlučili iskoristiti za put u Južnu Afriku. Točnije Western Cape – područje uz obalu od Cape Towna pa prema istoku.

Put sam počela planirati nekih devet mjeseci ranije kada sam naletjela na akciju Qatar Airways i oduševila se cijenom karte koja je inače prilično visoka za ovu destinaciju.
Dogovorili smo se s prijateljima, kupili povratne karte i raspitali se za vizu.

Garden Route

Pripremite se na gnjavažu oko izdavanja vize, jer traže gomilu papira i prilično su komplicirani. Najbolje je angažirati agenciju, a ako odlučite sami rješavati vizu planirajte dva izleta u Budimpeštu.

Kako bi odredili neki okvirni trošak smještaja za naše dvotjedno proputovanje, krenula sam proučavati cijene hotela na booking stranicama. Ostala sam šokirana činjenicom da su smještaji više od pola godine prije  našeg putovanja gotovo potpuno bukirani.
Malo sam se raspitivala i saznala da je razdoblje od 15. prosinca pa do sredine siječnja TOP sezona, a i državni praznici. Pronaći smještaj koji će nas zadovoljiti bio je pravi izazov.

Od iskusnih putnika zahvaljujući FB-u dobila sam savjet da pokušam angažirati veliku i pouzdanu lokalnu agenciju – Pentravel. Iako sam inicijalno imala strah da će to biti komplicirano i da će  troškovi porasti, pokazalo se potpuno suprotno. Komunikacija je tekla glatko. Agentica nam je bukirala  odlične hotele s obzirom na popunjenost. Očekivani trošak smještaja se znatno smanjio. Unaprijed smo, preko agencije unajmili i vozilo (kombi za 8 osoba), jer smo planirali napraviti rutu od okvirno 2000 km.

Garden Route

Slijećemo u Capetown oko podne, uzimamo rent-a-car i vozimo za Stellenbosch . Jedan od nekoliko manjih gradova u vinorodnom području cca 40 min vožnje sjeverno od Capetowna. Tamo provodimo sljedeća tri dana, šetajući po prirodi, obilazeći vinske farme i uživajući u odličnoj hrani i degustacijama vina.

Izbor smještaja je velik, a mi smo odsjeli u na većem imanju Spier odmah izvan grada. Ima dosta sadržaja, između ostalog i utočište za ptice koje je jedno od atrakcija na tom području. Ova regija može se posjetiti i jednodnevnim izletima iz Capetowna. Nama se pokazalo kao dobra polazišna točka, jer je oko Nove Godine smještaj bliže gradu bio preskup.

Ujutro krećemo prema sljedećem odredištu istočno uz obalu prema gradu Hermanus. Cijeli smo dan odvojili za putovanje , iako bi nam da smo išli direktno trebalo oko 2 sata. Odlučili smo usput proći po Cape Peninsuli do Cape Pointa i Rta Dobre nade, te posjetiti koloniju pingvina na Boulders beach.

Navigacija je prilično jednostavna, a ceste su odlične. Iako se vozi na suprotnoj strani, na  to nam nije bio  problem i dečki su se brzo navikli.

Garden Route
Rt Dobre Nade

U hotel (SPA i golf resort Arabella) stižemo predvečer, taman prije mraka.
Sljedeća dva dana odmaramo, istražujemo prekrasna mjesta uz obalu  Hermanus, Klainmond i Gansbaii. Uživamo u divnim vjetrovitim plažama i odličnoj hrani.

Jedan od razloga zašto turisti posjećuju ovaj predio je i ”ronjenje s morskim psima” i ”promatranje kitova”. Sezona za ”promatranje kitova” završava u studenom. Ronjenje s morskim psima mi je bio broj jedan izlet koji sam bukirala unaprijed, još iz Zagreba.

Iako je dolazak u Gansbaii u ranu zoru i izlet s brodom u trajanju oko dva sata bio doživljaj za sebe, Velikog bijelog nažalost nismo vidjeli. Moram priznati da mi je to bilo jedino veliko razočaranje na ovome putu. Iz svega što sam googlala, pročitala i čula od prijatelja, nije mi  palo na pamet da postoji mogućnost da ih nećemo vidjeti.

Garden Route
Gansbaii

Naknadno smo saznali da se broj morskih pasa na tom području unazad godinu dana drastično smanjio iz više razloga, a navodno su od 10 ostala samo dva. Izlet je za nas četvero (dvoje odraslih i dvoje djece) bio oko 300 EUR, a kako nismo vidjeli morske pse dobili smo povrat od otprilike 150 kn.

Ovo je jedna od atrakcija kojom se Capetown promovira kao turistička destinacija. Moje je mišljenje da je plivanje s morskim psima nažalost stvar prošlosti, barem trenutno, ako se nešto opet ne promijeni.

Garden Route
Knysna

Vozimo otprilike pet sati do Knysne. Na putu nema nekih posebnih atrakcija, ali cesta je odlična. Prolazimo nepregledne žitnice i mljekarske farme. Odmorišta uz cestu su prostrana s dobrom infrastrukturom i dosta hlada tako da su stajanja ugodna.

U Knysni se čekiramo u prekrasan Conrad Pezula hotel koji se nalazi na uzvisini iznad grada i pruža odličan pogled na ocean. Ovdje smo stigli kako bi vidjeli  nacionalni park Tsitsikamma koji se nalazi na poznatoj Garden route.

Garden Route
Konrad Pezuela

Ova ruta i nacionalni park popularna su destinacija kako među turistima tako i među lokalnim stanovništvom. Puno je mogućnosti za druženje sa životinjama, hiking, kanuing, jahanje, te adrenalinske sportove (najviši Bungie jump s mosta na svijetu).

Sama vožnja neodoljivo na nekim mjestima podsjeća na Gorski Kotar, dakle priroda bogata zelenilom i crnogoricom. Prilično neočekivano za Afriku, a za ljubitelje boravka u prirodi mogućnosti je stvarno mnogo. Kako je najkraći hike koji prolazi i visećim mostovima iznad rijeke Storm river, dug nekih 11 km, mi smo zbog djece na žalost ovo iskustvo propustili.

Kako smo aktivnosti prilagodili djeci, posjetili smo Elephant sanctuary i Birds of eden sanctuary, bili na odličnom ziplineu, a dan smo završili ručkom u preslatkom obalnom gradu Pletenbergs bay. Grad je pun trendy dućana i restorana, te preslatkih malih boutique hotela i B&Ba. Ima i 20 km dugu pješčanu plažu. Ostatak vremena u Knysni proveli smo odmarajući na bazenu (jer nam je i odmor bio prijeko potreban) i istražujući grad i okolicu.

Garden Route

Krećemo prema gradu Oudtshoorn u polupustinjskom području Klein Karoo koje karakteriziraju nepregledne stepe i suha klima s temperaturama koje se penju preko 40 stupnjeva ljeti, a zimi spuštaju do 10 stupnjeva ispod nule.Ovdje ćemo posjetiti farmu nojeva i prespavati u safari lodgeu u jednom od mnogih privatnih safari parkova u ovom djelu Južne Afrike.

Htjela bih napomenuti da se na ovo putovanje nismo odlučili očekujući neko izuzetni safari iskustvo, jer ovaj dio Južne Afrike i nije safari destinacija. Ako je to nešto što  želite uklopiti u svoju rutu, prvi ”big five” safari je u Addo safari parku blizu grada Port Elisabeth. To znači da bi svoje putovanje trebali produžiti još nekih 6 sati vožnje na istok.

Nemojte nasjesti na ogromnu ponudu safari parkova i ”utočišta” za velike mačke, jer životinje najčešće drže ograđene i u lošim uvjetima. Mi smo se zaletjeli na jedno takvo mjesto na početku putovanja. To nas je odbilo od daljnjih pokušaja da se družimo s lavovima, tigrovima ili gepardima, iako je ponuda vrlo bogata.

Garden Route

Dva sata vožnje do Oudtshoorna nevjerojatno je iskustvo. Krajolik se neprestano mijenja, od obalnog grada Knysne punog zelenih ravnica i riječnih rukavaca, preko gradića Wilderness gdje uživamo u finoj hrani i još jednoj predivnoj pješčanoj plaži. Prelazimo planinske lance i dolazimo u ”pustinju”.Posjećujemo jednu od mnogih farmi nojeva u okolici. Ovo nikako nemojte propustiti, klinci su bili oduševljeni, mazili su male ptiće, stajali na nojevim jajima (koja su nevjerojatno tvrda), hranili i jahali nojeve.

Nakon svega toga imali smo priliku probati i nojevo meso koje je bilo ugodno iznenađenje, meso je crveno i usudim se reći finije od najboljeg goveđeg bifteka.

Garden Route
Madi Madi Lodge

Predvečer stižemo u Madi Madi safari lodge, meni najdraži dio putovanj, iako smo ovdje proveli samo jedan dan. Put do samog lodgea je izgledao kao neka offroad ekspedicija, a dočekala nas je odlična večera i intimna atmosfera. Ujutro sam se probudila već u 5 sati, jer mi je jednostavno bilo žao spavati, a pošto nisam pisac, ljepotu tog mjesta neću ni pokušati opisivati.

Ranojutarnji safari je bio nezaboravno iskustvo. Vidjeli smo antilope i žirafe, te merkate koji su bili i cilj ovog safarija. Djeca su se poslije safarija u lodgeu družila s pripitomljenom antilopom dok su oko nas pasli divlji konji. Ovdje smo nažalost saznali da je cijelo područje u sušnom razdoblju i da su izgubili već 70% životinja te, da će i Capetown kroz tri mjeseca ostati u potpunosti bez vode. Navodno su uložili u projekt za desalinizaciju, ali neće biti gotov na vrijeme.

Garden Route

Nakon safarija i doručka krećemo na cjelodnevni put prema Cape Townu po ”Route 62” – poznatoj panoramskoj cesti. Vožnja je duga (oko 7 sati sa stajanjima), ali prekrasna.

Ovako je završila naša tura, a zadnja dva dana provodimo u gradu. Nije ostalo previše vremena, pa smo složili prioritete i dobro organizirali vrijeme.

Posjetili smo Table mountain žičarom nakon što smo se dobro raspitali i otišli u vrijeme kada je najmanja gužva. Pogledi s te posebne planine su nevjerojatni. Navodno je i hike na Table posebno atraktivan. Jedno popodne proveli smo u Camps Bayu koji me posjetio malo na Miami Beach s hrpom barova, odličnih restoranima, cestom uz more i prekrasnom plažom.

Garden Route
Camps bay

Provozali smo se panoramskom cestom Chapman’s peek što je MUST DO i otkrili možda najljepšu plažu na našem putovanju. U tom smjeru je  Houts bay gdje možete vidjeti i koloniju tuljana koji se sunčaju na stijenama uz obalu.

Jednu smo večer proveli i na V&A Waterfront gdje je veliki shopping centar, Capetown eye i mnogo odličnih barova i restorana – hrana opet odlična. Po gradu nismo previše hodali jer je po danu bilo prevruće, a navečer nije baš sigurno a ni ugodno, naročito ako ste s djecom.

Garden Route

Pakiranje je također bilo dosta zahtjevno jer smo putovali kombijem i imali ograničen prostor za prtljagu. Temperature u ovom dijelu godine variraju od 14 stupnjeva noću do preko trideset danju. I preko dana se drastično mijenjaju, ovisno o vremenu.

Garden Route
Hermanus

Kada bih ponovno birala smještaj trudila bi se u Hermanusu i Capetownu odsjesti u manjim boutique hotelima i B&B jer je izbor velik, a i usluga  bolja. U Capetownu, ako imate izbora, nemojte odsjesti u centru grada. Hoteli na Camps Bay su prekrasni, a mislim da je i Waterfront dobra opcija. Čak ako se odlučite i za periferni kvart kao Sea point nećete pogriješiti jer udaljenosti nisu tako velike.

Travel Advisorputovanja

Pratite naš YouTube kanal.

Safari u Tanzaniji je najljepše putovanje?

Zanzibar – jer nam jednostavno treba odmor

https://www.travel-advisor.eu/3978/

 

 

 

Nove objave