Ulicama Poreča

Autor članka:
Podijeli:

Poreč, Rovinj i Pula tri su napoznatija grada na istarskoj obali. Uz dominaciju venecijanskih velebnih palača, šetnja centrom Poreča često se sastoji od gledanja – gore. No, kako jedina ulica u Poreču ne bi bila Decumanus, donosim vam pregled nekih kutaka u Poreču koje osobno uvijek preporučim svojim gostima.

Maslinovo ulje kod Mileta

Nedaleko Eufrazijeve bazilike, u istoimenoj ulici, stariji gospodin Mile i njegov brat prodaju maslinovo ulje sorte bjelica. Njegova degustacija nije luksuzna kao u mnogim trgovinama, ali zato nije ni cijena prenapuhana. Za razliku od rovinjske tržnice, gdje sam na pitanje za sortu masline dobila odgovor „zelena maslina“, Mile ima fotografije maslinika i njegovog brata koji bere masline, a koji često navrati vidjeti kako ide prodaja.

ulicama poreča

Kava u Yesterdayu

Kafić potpuno posvećen Beatlesima nalazi se nedaleko Trga Slobode. Za razliku od standardnih lokala na rivi, Yesterday je nešto nesvakidašnje, a opet ima pogled na more. Cijene su standardne, a u Yesterday često zalaze i lokalci.

Gledati Aminu kako slika

Atelier Amina također se nalazi nedaleko Eufrazijeve bazilike. Amina je umjetnica iz Poreča koju možete naći ispred ateliera kako ćakula s kolegicom, odnosno unutar ateliera dok slika. Njezini motivi tipični su primorski: sunce, more, maslina i slično. Slike koje prodaje variraju od suvenirskih dimenzija, do onih konkretnih dekorativnih. Prvi put me u njezin atelier privukla glazba i prilika da gledam umjetnicu na djelu. U moru hand-made suvenira, koji su de facto „made in China“, lijepo je svojim očima vidjeti umjetnost u stvaranju.

ulicama poreča

„Dvije i pol“ kule

Nažalost, zub vremena uzeo je preostale kule koje su bile opasane gradskim zidinama. Ipak, ostalo je „dvije i pol“ kule od kojih su dvije vidljive čim se uđe u centar: okrugla kula i peterokutna. Ona „pol“ nalazi se uz more na sjevernoj strani porečkog centra, odnosno poluotoka. Jednostavno – skrenite iz Decumanusa sjeverno do mora i naći ćete se pored ostataka kule kroz čije zidine izbija cvijeće. Snaga prirode nadjačala je snagu vremena!

Uđi u gradsku knjižnicu!

Gradska knjižnica Poreča nalazi se blizu Decumanusove ulice na Trgu Marafor. Nakon što uđete u nju, skrenite desno i nakon dva metra nalazit ćete se na staklu kroz koje vidite očuvanu građu starih antičkih ulica koje se nalaze ispod knjižnice. Nemojte ulaziti s hranom i pićem, niti u većim skupinama; ipak je riječ o knjižnici!

by: Matea Lacmanović

Travel Advisor – business

Posjetite naš YouTube kanal.

Boravili smo u najspektakularnijem hotelu u Hrvatskoj

Motorom po Istri

Gdje putuju članovi grupe Savjetnik za putovanja ?

Nove objave