Vodič kroz Advent u Beču

Autor članka:
Podijeli:

Adventski sajmovi u Europi imaju dugu tradiciju i vrlo su popularni. Austrijski su posebno omiljeni i posjećeni. Najpoznatiji je svakako bečki adventski sajam. Svake godine ova prava blagdanska čarolija privuče oko 3 milijuna posjetitelja.

Vodič kroz Advent u Beču.

Advent u Beču

Sajmovi u ovom gradu imaju tradiciju dugu od 13. stoljeća, kada je car Albrecht I. gradskim trgovcima dozvolio održavanje sajma tijekom prosinca. Ideja je bila omogućiti lokalnim proizvođačima i trgovcima prodati višak hrane bogatim građanima. U 16. stoljeću je nastao sajam sličan današnjem, Thomasmarkt. Održavao se oko Božića i Nove godine.

Božićni sajam, Blumengärten Hirschstetten, 19.11. – 20.12.2019
www.wien.gv.at

K.u.K. Weihnachtsmarkt, 15.11.2019 – 06.01.2020
www.kuk-weihnachtsmarkt.at

Božićni sajam, “Gutes vom Bauernhof”
www.vivent.at

Božićni sajam, Am Hof, 15.11. – 23.12.2019

Za uživanje u šalici kuhanog vina ili mirišljavog punča najbolje je otići na adventski sajam Am Hof.
www.weihnachtsmarkt-hof.at

Božićni sajam u Spittelbergu, 14.11. – 23.12.2019

Božični sajam na Spittelbergu je zaista romantičan. Ističe se velikim izborom vrućih napitaka i tradicionalnih kulinarskih specijaliteta.
www.spittelberg.at

Čarolija adventa na Rathausplatzu, 15.11. – 26.12.2019

Zaljubljeni vole Christkindlmarkt na trgu Rathausplatz i Advent Magic u Rathausparku, gdje se nalazi Little Heart Tree, ispod kojeg je običaj izmijeniti poljubac. Najpoznatiji bečki božićni sajam čija je glavna atrakcija 28 metara visoko božićna jelka s preko 1.000 lampica, a zanimljive su i velike jaslice.
www.christkindlmarkt.at

Advent u Beču

Božićni sajam na Stephansplatzu, 15.11. – 26.12.2019

Sajam novijeg datuma, smješten u centru grada pokraj katedrale. Osim prekrasnog okruženja, ovaj sajam nudi tradicionalne rukotvorine. Naravno u ponudi je i tradicionalna hrana i piće. Dobro je znati da je ovo jedan od rijetkih sajmova, koji u svojoj ponudi nudi pivo.
www.weihnachtsmarkt-stephansplatz.at

Starobečki božićni sajam na trgu Freyung, 16.11. – 23.12.2019

U centru grada, na trgu Freyung, smjestio se jedan mirniji sajam. Na istome mjestu prvi puta se održao još 1772. Naglasak je na predstavljanju tradicionalnih obrtničkih proizvoda i domaće hrane. Sajam na koji dolaze Bečani.
www.altwiener-markt.at

Božićni sajam i sajam umjetnina na Karlsplatzu, 22.11. – 23.12.2019

Sajam ispred Karlove crkve je sajam umjetnika i obrtnika. Ispred same crkve se nalazi bazen sa skulpturom Henrija Moorea, ljeti je tu voda, a za vrijeme održavanja božićnog sajma tu su razni šatori s aktivnostima za djecu, vlakići koji se pokreću pomoću pedaliranja posebnog bicikla, životinje… Najljepši je za djecu.
divinaart.at

Advent u Beču

Dvorac Schönbrunn, 23.11.2019 – 5.1.2020,

Božićni sajam pored dvorca Schönbrunn priziva sjećanje na vrijeme Marije Terezije i carice Sissi, pa ne nedostaje suvenira s njihovim likovima. U ponudi su  božićne dekoracije, jaslice, proizvodi od prirodnih materijala. Od gastro ponude tu je neizostavni punč, vruća čokolada, kolači i keksi u viktorijanskom stilu, otopljeni sir na crnom kruhu…
www.weihnachtsmarkt.co.at

Zimski sajam na Riesenradplatzu (Prater), 17.11.2018 – 06.01.2019

Idilični zimski sajam smješten je na zelenoj površini, pokraj zabavnog parka Riesenrad.  Uz brojne aktivnosti u zabavnom parku, četvrtkom, petkom i subotom možete uživati u glazbi uživo na pozoronici. Također, tu je smještena poznata atrakcija grada, Veliki bečki kotač.

www.wintermarkt.at

Božićni sajam, Museums Quartier, 16.11.2019 –06.01.2020

Ovo je najmoderniji božićni sajam u Beču. Nudi utrke s autićima na daljinsko upravljanje, svjetlosne predstave. Možete popiti piće u ledenim paviljonima ili se okušati u curlingu. Nema prodajnih štandova sa ukrasima i rukotvorima, naglasak je na hrani i piću.
www.mqw.at

Weihnachtsmarkt im Türkenschanzpark, 13.11. – 24.12.2019

Sajam u Türkenschanzparku je šarmantan, ali je zbog udaljenosti uglavnom namijenjen lokalnim posjetiteljima finih bečkih kvartova.
www.weihnachtimpark.at

Advent u Beču

Osim sajmova, u Beču treba vidjeti i božićna sela. Najpoznatija su na Maria-Theresien-Platz i na kampusu Altes AKH. Njihove su atrakcije vožnje turističkim vlakićima, vrtuljci te bogat izbor blagdanskih delicija poput kuglica s rumom, jabučnog punča, pečenih krumpira, vafla, krafni i voća prelivenog čokoladom.

Božićno selo u staroj općoj bolnici „Altes AKH“, 15.11. – 23.12.2019 www.weihnachtsmarkt.at

Božićno selo na Maria-Theresien-Platzu, 20.11. – 26.12.2019   www.weihnachtsmarkt.at

Božićno selo u dvorcu Belvedere, 15.11. – 23.12.2018               www.weihnachtsmarkt.at

Od polovice studenog do Božića, najljepši trgovi Beča pretvaraju se u čarobne božićne sajmove. Miris blagdanskih kolača i kuhanog vina širi se gradom, sve je obasjano šarenim tisućama šarenih lampica. Ulicama odzvanjaju glazba i topot konja koji vuku kočije i stvaraju dojam nekih davnih vremena.

Sve je kao u kakvoj bajci. Na bečkim adventskim sajmovima svatko će pronaći nešto za sebe i to je razlog zašto se mnogi svake godine vraćaju u blagdansko vrijeme u Beč.

Posjetite naš  YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/bozicni-pokloni-za-putnike/

Božićni sajmovi u Europi koje želiš posjetiti

https://www.travel-advisor.eu/neobicni-i-prekrasni-bozicni-obicaji/

Nove objave