Zelene ljepote Mozirja i Logarske doline

Autor članka:
Podijeli:

Mozirje i Logarska dolina

Mjesto je okruženo spektakularnom prirodom. Nalazi se u regiji Savinjska, koja je poznata po slikovitim planinskim vrhovima, rijekama, jezerima i šumama. Posjetitelji mogu uživati u prekrasnim pejzažima, planinarenju, biciklizmu i istraživanju prirodnih rezervata. Možete isprobati i ribolov, rafting i skijanje, na obližnjem skijalištu Golte. Grad i okolna područja pružaju mnoge mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Ovo je mjesto idealno za ljubitelje prirode i avanturiste.

Mozirski gaj

Cvjetni park Mozirski gaj je prekrasno uređen park. Poznat je po šarenim cvjetnim aranžmanima i raznolikosti biljnog svijeta. Posjetitelji mogu istražiti razne tematske vrtove, poput ružičnjaka, ljiljana, perenijalnog i alpskog vrta.

Mozirje

Cvjetni aranžmani i boje koje se protežu kroz park pružaju vizualni užitak i stvaraju slikovite prizore. Prostire uz rijeku Savinju, koja dodatno obogaćuje prirodnu ljepotu parka. Gosti mogu uživati u šetnji uz rijeku, sjediti na klupama ili jednostavno uživati u mirnom okruženju prirode.

 

Park je pogodan za obiteljske izlete i aktivnosti na otvorenom. Djeca mogu uživati u šetnji, igri na dječjim igralištima ili istraživanju prirode.

Popularna je atrakcija za ljubitelje prirode, obitelji i sve one koji cijene estetiku cvijeća i vrtlarstva.

Prema Logarskoj…

Mozirje i polazna točka za mnoge prema Logarskoj dolini koja je udaljena manje od sat vožnje. U gradu i okolici postoji ponuda privatnog smještaja te nekoliko manjih hotela i vrlo popularni kampovi. Posjetili smo dva.

Kamp Savinja Pobrežje

Potpuno novi kamp Savinja Pobrežje je u mirnoj dolini pored rijeke Savinje. Otvoren je tek nedavno. Središnja zgrada s recepcijom i sanitarijama je vrlo moderna i na razini hotela s četiri zvjezdice. Ljubazni domaćini obitelj Bitenc su vrlo susretljivi prema gostima. Mogućnost je naručivanja doručka u posebnim prijenosnim frižiderima koji se dostavljaju prema dogovoru u jutarnjim satima. Osim moderne opreme za kampere postoje i tri kućice u kojima se nalazi krevet za dvije osobe. Male su i zgodne, no ljeti je u njima vruće jer nisu klimatizirane što možda kamperima ne smeta, ali meni je.

Kamp Menina

Drugi, puno veći, kamp je Menina. Ima raznih sadržaja: nekoliko mjesta u kojima se može jesti, jezero, mogućnost unajmljivanja raznih sportskih rekvizita te različiti tipovi smještajnih jedinica. Osim dolaska sa svojim šatorom ili kamperom u Menini se mogu unajmiti montažne kolibe za odmor. Kamp je vrlo živ i ima puno sadržaja za obitelji s djecom različitih uzrasta.

Logarska dolina

Slikovita alpska dolina smještena je u sjeveroistočnom dijelu Slovenije. Poznata je po netaknutoj prirodi, prekrasnim planinskim krajolicima i bogatom biološkom raznolikošću. Jedno je od zadnjih mjesta u Alpama na kojima je priroda u potpunosti sačuvana. Još nema velikih hotela i podređena je ljubiteljima prirode koji traže neposredni kontakt s ljepotama ove alpske doline.

Dolina je okružena visokim planinama, šumama, pašnjacima i slikovitim livadama. U središtu doline teče kristalno čista rijeka Savinja, koja dodatno obogaćuje prirodnu ljepotu ovog područja. Jedan od najpoznatijih simbola Logarske doline je Slap Rinka, koji se nalazi na istoimenoj planini. Ovaj prekrasan vodopad visok je oko 90 metara i pruža impresivan prizor.

Tu su brojne staze i putovi koji vode kroz netaknutu prirodu, nudeći raznolike mogućnosti za istraživanje. Posjetitelji mogu uživati u šetnjama do planinskih vrhova, jezera i vidikovaca koji pružaju spektakularne panoramske poglede.

Logarska dolina je prepoznata kao destinacija koja promiče održiv turizam. Očuvanje prirode i tradicionalnog načina života lokalnih stanovnika prioriteti su u dolini. Posjetitelji mogu dobiti uvid u lokalnu kulturu, tradiciju i gastronomiju kroz posjete tradicionalnim kmetijama.

Planšarija Logarska Kot

Odlično mjesto za ručak smo pronašli u Planšariji Logarska Kot. Slovenci znaju kako koristiti samo domaće namirnice pa smo uživali u juhi od gljiva, hajdinim žgancima i štruklima s preljevom od šumskih borovnica.

Alpske sanje

Posjetili smo jednu, možda i najbolju, kmetiju na brdima iznad same doline. Prvi dojam kad smo iza zavoja ugledali imanje s kućama u cvijeću je bio da smo došli u alpsku bajku. Pogled s terase prema dolini je vrijedan “milijun dolara”. Ima nekoliko objekata. Središnji je mjesto u kojem se može naručiti doručak s domaćim proizvodima. Iza je mala, slatka kuća s apartmanom na gornjoj etaži i dućanom na donjoj.

U njemu se prodaju lokalni proizvodi i otvoren je 24 sata pa posjetitelji uzimaju što i kada im treba, a zadnji dan plate. Veća kuća za najam je vrlo luksuzna i ima veliku kadu za kupanje na terasi od prirodnih materijala. Iza se nalazi privatna žičara pa se zimi može skijati praktički pred vratima na privatnom skijalištu. Lokacija za GPS je Logarska dolina 27.

Sve ove divote se nalaze na manje od tri sata vožnje od Zagreba. Brže autocestom preko Ptuja te pored Maribora i Celja. Ako ne želite platiti cestarine onda je sat vremena duže, ali i ljepša cesta preko Zaprešića, Podčetrtka i Celja prema Mozirju.

Granica bi trebala biti samo povijesna uspomena, vrijeme je za stvaranje novih priča

Slovenija – lider u održivom turizmu u Europi 

Travel AdvisorWine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave