Travel AdvisorTravel Advisor

Zemlja osmjeha i slobode

Zemlja osmjeha i slobode. Čaroban Tajland.

Sve čari jednog putovanja, teško je opisati u nekoliko riječi, možda vas moj tekst inspirira na polazak u ovu predivnu zemlju, ili posluži kao predmet za vaše snove.

Sve počinje jedne kišne nedjelje, na kauču, s čajem i keksima u ruci. Onako, iz čista mira, rekla sam suprugu da naše sljedeće putovanje bude Thailand? On, kao i inače, malo iz znatiželje, malo da mene zadovolji, odgovori može, zašto ne?

S obzirom na to da se radilo o našem prvom daljem putovanju, u meni je postojao strah od nepoznatog i drugačije kulture. Sada, godinu i pol kasnije, mogu reći da nije bilo potrebe za time. Tajland je zemlja koju bi preporučila svima koji kreću na prvo veliko putovanje. Mirna, gostoljubiva, ljubazna i sve što rijetko gdje možete doživjeti odmah po samom dolasku.

 

Pripreme putovanja i kupnja avionskih karata počela je 11 mjeseci unaprijed, a period putovanja bio je od 20. veljače do 23. ožujka, mogu potvrditi odličan period. S obzirom na to da mi je hobi programiranje putovanja i proučavanje, sve sam u osobnom aranžmanu rezervirala. Neke sam izlete odlučila uzeti s lokalnom agencijom zato što smatram da Thai ljudi poznaju svoju zemlju bolje od ostalih, a ponajviše jer sam od ideje da tom odlukom spajam savršeno bitno i korisno potrošen novac i potičem daljnju kvalitetu usluge koje nude.

Prvih 5 dana smo odlučili provesti u Chiang Maiju, prva 3 dana organizirani izleti, naredna 2 free lutanje scooterom. Koji dan više bi bio savršen. Jedan razlog više za povratak.

Jedan dan smo posvetili izletu u Elephant Nature Park, u pratnji jedne lokalne agencije. Neopisivo lijepo i ugodno druženja s divnim bićima, nažalost u lošem zdravstvenom stanju, upravo zbog ljudske zlobe.

Ulazak je sigurno 3 puta skuplji nego ostali turistički parkovi, nema jahanja niti mučenje životinja, samo jedno krasno druženje. Zbog etičkih i sobnih razloga, svakako vas molim da svoje vrijeme provedete u ovom okruženju, ukoliko je novac destiniran za hranu i veterinarske troškove. Ukoliko netko od vas želi volontirati, i to je moguće, ali o tome nekom drugom prilikom.

Naredni dan smo posjetili Doi Inthanon National Park with Nature Trail Walk. Što reci, čovjek se najbolje osjeća kada postane jedno s prirodom. Zadnji dan s našom fenomenalnom agencijom smo izabrali provesti lutajući po Chiang Raju, posjetu Golden Triangle i boat trip u Laos.

Zadnja 2 dana smo odlučili iznajmiti scooter i lutati bez cilja, jer i to je ono nešto čarobno. Hramovi, parkovi, restorani. I sad kad se sjetim prođu kroz mene trnci.  Svakako ne propustiti Night Market i masaže Thai. Osobno, odlučila sam rezervirati 3 h, u CHEEVA SPA, i iznajmiti cijeli spa samo za nas, kao iznenađenje mom voljenom suprugu. i svako nisam pogriješila. Vozač je došao po nas u hotel, samim ulaskom u spa smo bili dočekani kako se riječima ne može objasniti.

2 sata masaža i sat privatne kupke u mlijeku od kokosa, buffet egzotičnog voća i skromno prefini šampanjac. Cijena je svakako bila smiješna, obzirom na uslugu koju su nam ponudili…

Šesti dan nažalost napuštamo Chiang Mai i uzimamo jutarnji avion za Phuket. Čim sam zakoračila na aerodrom imala sam osjećaj da sam u nekoj drugoj državi, sva ona čarobna kultura i ljubaznost su nestali. Destinacija Phuket bila je izabrana samo zato što nam se činila kao strateška točka za sve obližnje otoke i ekskurzije, ali kad smo već tu, izabrali smo Patong Beach.

Nismo od nekih velikih zabava, sviđa nam se kultura, povijest i arhitektura, ali svakako smatram da današnji Phuket nudi jako loš način zabave, ali tko voli nek izvoli. Nakon puno traženja, pronašli smo lokalnu agenciju s kojom smo dogovorili 4 dana izleta. Maya Bay, James Bond Island, Phi Phi Island i Similan Island. Jedino što me jako i istinski očaralo je Similan Island. Nije bez razloga Nacionalni park, sve ostalo, lijepo ali ništa posebno.

Nakon 6 dana napuštamo Phuket, i odlučujemo na put prema Koh Samuiju u mini van busu. Pri dolasku na destinaciju Surat Thani uzimamo trajekt koji za svega pola sata vožnje pristiže na otok. Lijep, uredan, malen i pun Nijemaca.

Taksi do Hotela, ako se tako može nazvati. Rezervirali smo bungalov na samoj plaži. Vlasnik Nijemac, oženjen Tajlanđankom. U sklopu odličan restoran gdje smo napokon pojeli nešto “naše”. Nimalo se nismo pokajali, naš odabir bio je King Busch Reggae Beach. Maleni i lijepi otok, koji smo obišli biciklom i Scooterom. Proveli smo ovdje svega 3 dana, koja su u biti bila i sasvim dovoljna.

Prema našoj posljednjoj destinaciji, Bangkoku, uzeli smo noćni bus, koji je krenuo oko 22 i pristigao oko 6 u jutro. Vožnja je bila sve osim mirna. Autobus je bio jako star, s vozačima koji su navodno i krali novce dok su putnici spavali. Savjetujem vam iz osobnog iskustava za ovakva putovanja uzmete državne busove ili vlakove, svakako sigurniji. To smo nažalost saznali prekasno, iako se nama nije dogodilo od navedenog.

Izabrali smo smještaj u Sukhumvit kvartu, i svakako opcija za najbolji i najjeftiniji obilazak grada je Sky train i hodanje. Iako ne možete otići iz Tajlanda da se bar jednom niste provozili s Tuk Tukom.

Bangkoku smo posvetili 5 dana, netko kaže previše, ja mislim da je 7 dana idealno, ukoliko naravno želite vidjeti sve top atrakcije grada. Wat Pho , Hram ležećeg Bude je mjesto molitve i vjerskih običaja i mogu vam potvrditi da je impresivne veličine. Kao dio hrama djeluje i škola masaže za slijepe.

Damnoen Saduak je nazvana plutajuća tržnica i Train market, tržnica na tračnicama vlaka. Wat Saket ili The Golden Mount, ovdje nam je još jednom priroda oduzela dah i natjerala da fotkama obilježimo ljepotu kojoj smo svjedočili.

Chatuchak tržnica

Postoji 15.000 štandova, nude gotovo sve što možete zamisliti. Ovo je izvrsno mjesto za druženje s mještanima i uranjanje u svakodnevni tajlandski život.

Ayutthaya

Osnovana 1350 godine, Ayutthaya postaje drugi glavni grad Tajlanda (tada zvan Siam) poslije Sukothaia. Prodavači sa svih strana svijeta ( Kinezi, Indijci, Portugalci, Nizozemci) dolazili su u Ayutthayu prodati svoje proizvode. Sve to je naprosto nestalo kada su 1767 Burmanci napali grad i doslovno ga sravnili sa zemljom.

Besciljno lutanje gradom

Moja omiljena stvar u Bangkoku je hodanje uokolo bez cilja i plana gdje uvijek naletite na neku zanimljivost kojoj ne znate ni ime ni što je. Prepustite se ovom gradu, i vidjet će te da vas neće razočarati.

Tekst i fotke Šejla Gavrić

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Koh Kood – Tajland kakav je nekad bio

Okrutna mučenja životinja zbog selfija

Sex turizam – putovanja o kojima se ne priča, a mnogi na njih idu

Previous articleKako što više doživjeti na Islandu za tri dana
Next article10 najboljih otoka na svijetu