Hedonistička avantura u Zlatnoj Slavoniji

Autor članka:
Podijeli:

Regija koja istinski utjelovljuje antitezu ravnici je Požeško slavonska županija

Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora okružuje Požešku kotlinu. Svojim grebenima i vrhovima koji se protežu od istoka (713 m) iznad Kutjeva, preko glavnog vrha Papuka (953 m), pa sve do zapadnog Petrovog vrha (615 m) kod Daruvara, sjeverni planinski masiv Papuka posebno je zanimljiv. Masiv štiti kotlinu od sjevernih vjetrova, a na južnim padinama vlada blaža klima nego u samoj kotlini.

Zadivljujuće je područje s idealnim uvjetima za razvoj turizma, koje svake godine privlači sve veći broj turista iz Hrvatske, drugih europskih zemalja, ali i svijeta.

Požega je središte županije

Požega

Kakav je bio način života u Požegi i Zlatnoj dolini u prošlosti? Tko je baruna Trenka proslavio svojim uspjesima? Kako je fra Luka Ibrišimović dobio nadimak Sokol?

Odgovore na ova pitanja, kao i mnoge druge fascinantne povijesne detalje, potražite u centru za posjetitelje Požeška Kuća koji se nalazi u srcu grada Požege.

Požeška kuća

Požeška kuća

Za aktiviranje multimedijskog sadržaja potrebna je ulaznica koja će vas odvesti na zanimljivo povijesno putovanje.

Svoje vještine možete iskušati u izravnoj borbi sa zagonetnim barunom Trenkom, poslušajte priču o fra Luki Ibrišimoviću i Grgurevu kojega Požežani obilježavaju kao dan grada, a na “pijanom biciklu” uživajte u prirodnim ljepotama požeškog kraja. Originalan pristup postavu muzeja za kojeg vam treba ulaznica neobičnog oblika.

Zlatna Slavonija

Požeška kuća zanimljiva je i po tome što će vas odvest u gastronomsku prošlost jer u  zagonetnom podrumu možete pronaći recepte za prekrasna jela koja su se nekad služila na slavonskim stolovima, ali i dva najveća lokalna brenda – vino i čokoladu.

Predlažem da prihvatite izazov sastavljanja svoje slastice i sudjelujete u kvizu o zamamnoj čokoladi koja je uz čep originalna ulaznica za Požešku kuću  te preuzmite povjesne recepte iz Muzeja u loncu. Vrlo informativan centar kojeg valja posjetiti i naučiti više o ovom gradu.

Grgin dol

Nedaleko stare Požeške gradske jezgre, u spokoju veličanstvenih obronaka Požeške gore, nalazi se Grgin dol, kultni požeški restoran i hotel, poznat i kao Grginjak. Restoran ima  kontinuiranu povijest dužu od 70 godina i popularno je okupljalište mještana i posjetitelja Požege. Jeli smo ukusne i lagane zapečene palačinke sa sirom i file smuđa.

Interpretacijski centar Terra Panonica

Nedaleko požege je Pleternica. Samo u Pleternici možete plivati ​​uz kitove i morske pse u dubokom plavetnilu nekadašnjeg Panonskog mora. I to je lijep osjećaj posebno ako ronite s prijateljem i podijelite s njim ovaj nezaboravan doživljaj, u Interpretacijskom centru Terra Panonica sve je moguće.

Terra panonica

Zahvaljujući virtualnoj stvarnosti i VR naočalama, zamagljuju se crte koje dijele stvarnost od fantazije, vrijeme poprima potpuno novu dimenziju, a možete se vratiti u prošlost u vrijeme kada su iznad njega bili otoci Psunj, Papuk i Krndija. Moderna tehnologija i zabavno informativan sadržaj posebno će se svidjeti djeci.

Kuća Panonskog mora

Brojni fosili nekada živućih organizama, prvenstveno morskih životinja, svjedoče o dugoj povijesti “slavenskog arhipelaga”. Ovi fosili nalaze se u Velikoj na ulazu u Park prirode Papuk i imaju upečatljiv postav u Kući Panonskog mora.

Mlađa djeca također će uživati ​​u igri s morskim pijeskom na interaktivnom podu u ovom šarmantnom posjetiteljsko-edukativnom centru, dok se starija djeca mogu kretati u labirintu kvizova i kipova prapovijesnih Slavonaca, uključujući morske pse i nosoroge. Istinski uzbudljivo za cijelu obitelj.

Park Prirode Papuk

Na njegovim rubovima nalaze se ruševine veličanstvenih srednjovjekovnih gradova, na obroncima slikovita mjesta gdje buja život, a u dubokim i raznolikim šumama skriva se bogata flora i fauna. Proglašen je parkom prirode 1999. te globalnim geoparkom 2007. nakon čega postaje prvi UNESCO svjetski geopark u Hrvatskoj. Idealno je mjesto za opuštanje, inspiraciju, meditaciju i zabavu daleko od pločnika.

Prvi eko-kamp Duboka u kontinentalnoj Hrvatskoj odlična je opcija ako tražite antistresnu terapiju, potpunu tišinu i pravi život u skladu s prirodom. Nalazi se u mjestu Velika, u lijepoj planinskoj dolini uz potok Dubočanku, na samom ulazu u Park prirode.

Shhhuma

Z,atna Slavonija

Restoran Shhhuma radi kao prvorazredni a-la-carte objekt s raskošno opremljenim suvremenim ugođajem i kapacitetom za sjedenje. Chef Branko Ognjenović kreirao je  za vas novi à la carte jelovnik! Uživajte u klasičnoj kuhinji pripremljenoj na malo suvremeniji način.

Kutjevački podrum

Kutjevački podrumi

Isusovci su u 18. stoljeću izgradili impresivnu baroknu utvrdu na ruševinama cistercitske opatije Vallis Honesta de Gotho u 18. stoljeću, a obitelj Turković posjedovala je to mjesto tijekom njezina vrhunca. Ispod njega nalazi se najstariji vinski podrum iz 1232. godine. Ogromna vinska biblioteka, gotovo 800 godina neprekinute vinske baštine, gdje je danas suvremena vinarija Kutjevo.

Kušali smo vina Romić

Pravo otkriće je vino obitelji vinara Davora Romića. Ovaj skromni vinar predstavio se raznim vinima od kojih je većina dobila visoke ocjene Zavoda za vinarstvo grada Zagreba. Obilje okusa i kvalitete tako je još jedan dokaz da su vinogradi Požeške Gore sposobni dati najbolje od vina.

Vina Romić

Gotovo pet hektara vinograda obrađuju Davor, njegova supruga i četvero djece. Imaju dobre rezultate. Oni će uskoro postati značajan igrač na tom području, po mom mišljenju.

Pjenušci Josipović

U ovom dijelu Hrvatske još se ne proizvodi puno pjenušaca, pa smo posjetili obitelj Josipović. Njihov pjenušac Jazz radi se na bazi graševine i rajnskog rizlinga i nije replika nekog posebnog pjenušca. Izrađuje se tradicionalnom tehnikom druge fermentacije u boci, nakon čega dozrijeva otprilike 1,5 godinu na kvascima. Tango je bio drugi pjenušac koji su stavili na tržište. Bobice su mu ružičaste jer potječe od sivog pinota, prirodnog klona crnog pinota koji je odležao i izgubio boju. Boja se lako prenosi na vino koje podsjeća na rosé ako su macerirana. Josipović pjenušci meni su jedni od najboljih u Hrvatskoj.

Za boravak u ovom kraju preporučujemo

Zlatna Slavonija

Vile Montis nalaze se u mjestu Novo Zvečevo na nadmorskoj visini od 447 metara planine Papuk. Vile Tena, Maja, Sara i Rebecca su vrlo komforne s bazenima i svim blagodatima luksuznog smještaja. Vlasnici su poznati po gostoljubivosti i prijateljskom odnosu prema gostima te kako kažu mogu organizirati sve što je potrebno za nezaboravan odmor.

Kompleks vila nalazi se na udaljenosti manjoj od 60 kilometara od čak šest slavonskih gradova: Požega, Virovitica, Daruvar, Lipik, Orahovica i Kutjevo. U blizini se nalazi i nadaleko poznato izletište Jankovac koje očarava svojom prirodnom ljepotom, Rupnica – jedinstveni geološki spomenik te Arboretum Lisičine koji broji preko 500 različitih porodica drvenastih biljaka.

Zlatni Lug

Restoran Zlatni Lug, smješten u slikovitoj slavonskoj ravnici nedaleko od Požege, odiše tradicijom i idealno je mjesto za opuštanje i uživanje u dobroj kapljici i ukusnoj hrani.

Zlatni lug

Bogata ponuda autohtonih jela i domaćih proizvoda odvest će vas na pravi gastronomski izlet. Atmosfera restorana pružit će Vam istinski doživljaj Slavonije i njene stoljetne povijesti. Vrhunac mog dvodnevnog boravka u Požeško slavonskoj županiji bila je večera u Zlatnom lugu. Moje me iskustvo navelo da bezrezervno predložim ovaj restoran svakome tko traži hedonističku avanturu.

Zlatna Slavonija za zlatna iskustva

Putnici koji se vraćaju svojim kućama nakon boravka u Zlatnoj Slavoniji ne mogu prestati pričati s oduševljenjem o svemu što su doživjeli, vidjeli i naučili te okusili u ovom kraju Slavonije. Zaista je poseban doživljaj provesti nekoliko dana ili čitavi odmor u ovom kraju. Ljubazni i vrijedni domaćini učinit će sve kako bi vaš boravak u Zlatnoj Slavoniji ostao zapisan u sjećanjima.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – Hrvatska

Travel Advisor – Wine & gastro

Posjetite naš YouTube kanal

Nove objave