Travel AdvisorTravel Advisor

16 dana po Aziji

16 dana po Aziji

Kuala Lumpur/ Siem Reap/ Bali/Gili/Singapore

Kratki 16 dnevni trip po Aziji s tri među leta i kombinacijom gradova, prirode i odmora.
Kada sam prije puta trebala odlučiti kako rasporediti dane (16 dana smo mogli gustati i samo na Baliju), bila sam u velikoj nedoumici, ali na kraju je bas ovako nama bilo taman.
Let Zagreb-Doha-Kuala Lumpur. I dva puna dana u Kuala Lumpuru.

Taman za izlet lokalnom agencijom do Batu Caves i navečer Petronasi. Najviši twinsi na Svijetu. Karte kupljene unaprijed iako nije bilo potrebe. Gužvi nije bilo. Petronasi su moćni i spektakularni, naročito noću, ali pogled s njih nas nije posebno oduševio. Rezervirali smo Renaissance hotel odmah do Petronasa i grad smo obilazili pješke.

Zanimljivo je da u travnju kiša počne tipično u 15 sati i prestane oko pola sedam. No većina je ulica u centru natkrivena, a i u hotelu za te slučajeve imaju spremne kišobrane koje možete posuditi. Najbolji doživljaj grada je street food. Šareno, egzotično, mirisno( ili ne), primamljivo. Dovoljno čisto, vrlo turistički, a opet autentično.

Iz Kuala Lumpura direktnim letom Air Asie stižemo u Siam Reap, s namjerom da konačno vidimo Angkor, drevnu prijestolnicu Kmera. Nevjerojatna mi je činjenica da je grad u 12.st . brojio čak milijun stanovnika. Još iz Zagreba smo rezervirali rikše i vodica s namjerom dva dana posvetimo tom impresivnom kompleksu hramova.

U prvom danu smo obišli Ta Phrom (poznat po Thomb Rideru), Bayon, Pre Rup, Angkor Wat. U želji da vidimo sto vise nagovorili smo vodića (potpomognuto bogatom napojnicom), da nas, unatoč kasnom popodnevu, odveze do Banteay Srei hrama, udaljenog skoro sat vožnje, 25 km sjeverno od Ta Phroma. Vožnja kroz sela promatrajući život oko nas je bilo divno iskustvo. A sam hram je malen. Izgrađen u 10.st. od crvenog pješčanika, zovu i “ružičastim hramom”.

Ukrasi na vratima i zabatima su posebno uščuvani i djeluje nekako fino i nježno.Taj je izlet bio pun pogodak, i da ne kvarimo doživljaj,sutra kuhamo! Cooking class Kmerske kuhinje. Drugi dio ekipe je išao na Tonlé Sap, najveće slatkovodno jezero na području Jugoistočne Azije.

Nas cooking class počinje odlaskom na tržnicu s našim kuharom.
Ako su tržnice i vama, kao meni , fetiš, ova vas neće razočarati
Puno hvala divnoj ekipi  “Java Wooden villa” na strpljenju, doživljaju, velikom osmijehu i toplini kojom su nas ugostili.

Prema Baliju smo išli  letom Air Asie preko Kuala Lumpura.
Na aerodromu nas dočekuje nas vodič Tino, Zagrepčanac po mami , i Sumatranin po tati, sa svojom divnom obitelji i vijencima cvijeća( lei) za svakog od nas.
Tino će biti nas vodič sljedećih pet dana.

Za bazu na Baliju smo izabrali Ubud, Ulun Ubud Resort, u kojem smo uzeli suite- Smješten je iznad rijeke i s pogledom na rižina polja, prekrasno uređen u balinežanskom stilu.
Tino nas je pet dana vodio otokom. Tirta Empul hram, pogled na Mount Batur je, nažalost, kvarila kisa, kao i šetnju Jatiluwih rižinim poljima pod zaštitom Unesca, ili su bas zbog kiše bila tako nevjerojatno zelena, a mi jedini šetači tom zadivljujućom ljepotom.

Jedan dan smo obišli jug otoka i Pura Tanah Lot hram, u kojem se već počela dizati plima kad smo ulazili, tako da sam , okliznuvši se, dobro zaronila unutar same pećine.Nakon njega Uluwatu hramu u sam zalazak sunca, Kecak dance.

I poslije svega večera na Jimbaran plazi
U okolici Ubuda obišli smo i Tegallalang rižina polja( poznata iz Jedi, moli, voli filma s Julijom Roberts)
Neću nikada zaboraviti lijepu rođendansku proslavu koju mi je organizirao Tino u restoranu njegove sestrične. Hvala Tino!

Brodom do Gili Trawangana je oko sat i pol ugodne vožnje brodom.I dupini su nas počastili svojim akrobacijama.No pristajanje je pomalo neuobičajeno, nasukavanjem na pijesak pramcem.

Ako niste naročito spremni, poput mene, riskirate kupanje prije nego ste planirali.
Kako je nas hotel( Kuno Villas), bio na sjeveru otoka, za prijevoz vam, osim pješačenja, preostaje konji i kočija po dosta grbavom zemljanom putu.

Dva dana chillanja, obilazak otočića biciklima (koje smo imali u cijeni hotela), snorkeling i ništa vise nam od toga nije ni trebalo.

I za kraj Singapore. Grad lunapark
Jutro u Sentosa Islandu (koji možete i propustiti), ali Gardens by the Bay navečer kad naprave spektakl s rasvjetom i nakon toga večera na Marina Bay Sands hotelu je jedan lijepi doživljaj.

Za one koji vole shopping, Orchard Road je prava adresa. Po preporuci smo obišli i Singapore Zoo, ako nemate malu djecu, slobodno to izostavite.
Bilo je kratko, ali slatko.

Travel Advisorputovanja

pretplatite se na naš YouTube kanal

Najbolji hoteli na Baliju

Kuala Lumpur u tri dana

Što raditi u Singapuru kad padne mrak?

 

 

Previous articleNew York City – grad kontrasta i superlativa
Next articleAh, ta Lefkada, otok koji je zarobio moje srce