Advent u Grazu

Autor članka:
Podijeli:

Advent u Grazu – prijestolnici kulinarskog užitka: 22. 11. do 24. 12. 2019.

Advent u Grazu – to je svijet urbane čarolije romantičnih sajmova, svjetlucavih uličica i očaravajućeg predbožićnog ugođaja koji magično privlači djecu i odrasle. Graz u ovo doba godine postaje prijestolnica kulinarskog užitka za sva osjetila!


Adventski i božićni sajmovi

Advent u Grazu

Predbožićno vrijeme je vrijeme sajmova. U Grazu se u petak, 22. studenoga otvaraju adventski i božićni sajmovi. Svi su uređeni s mnogo ljubavi i tematski su različiti, a otvoreni su do 24. prosinca. Još je nešto karakteristično za adventske sajmove u Grazu: od sajma do sajma brzo se i lako stiže pješice. Mi to zovemo „Advent kratkih šetnji”.

Šetnja božićnim sajmovima u Grazu:

Advent u Grazu

 • Blagdanski uređenom ulicom Herrengasse stići ćete na trg Hauptplatz na kojem vas čeka jedna od glavnih atrakcija: veliki božićni sajam na Hauptplatzu. Božićno selo usred grada u svojim rustikalnim kolibama i štandovima nudi sve što raduje nepce, srce i dušu. Tko se u predvečerje prepusti predbožićnim gastronomskim užicima na božićnom sajmu, imat će najbolji pogled na adventski kalendar na pročelju Gradske vijećnice.
 • Istinski božićni klasik su brojni sajmovi rukotvorina koji su već desetljećima iznimno posjećeni. Ako cijenite stil, obrtničku vještinu i kvalitetu, tu ćete svakako doći na svoje. A mnogi ovdje pronađu i božićni poklončić koji nisu stigli kupiti ranije. Sajam rukotvorina na Färberplatzu, ali i susjedni sajmovi na Mehlplatzu (s dizajnerskim adventskim kolibama!) i Glockenspielplatzu pozivaju vas na opuštenu šetnju srcem starog grada.

 • Jednako je omiljen i sajam na Tummelplatzu koji već 20 godina u Graz dovodi hedoniste, svjetske putnike i umjetničke obrte iz cijelog svijeta. Geslo ovog sajma stoga glasi: „Šarenilo iz cijelog svijeta”.
 • Nedaleko se nalazi dobrotvorni sajam kod Željeznih vrata koji povezuje predbožićno ozračje i pomaganje potrebitima. Prihod od prodaje kuhanog vina, voćnog punča i drugog donirat će se raznim dobrotvornim projektima.
 • Uličicama sa zapadne strane Hauptplatza u nekoliko koraka doći ćete do Franjevačke četvrti u kojoj se nalazi Starogradski božićni sajam, najstariji božićni sajam u Grazu koji donosi štajerske delicije i seosku tradiciju.
 • Moderno i urbano susreće se u susjednoj četvrti Joanneum: ovo omiljeno mjesto susreta u središtu grada može se pohvaliti uzbudljivom arhitekturom i vrhunskom ponudom. Ako tražite neki malo posebniji božićni dar, potražite ga na sajmu STIKH-a, Štajerske inicijative za umjetnički obrt” u Lesliehofu i Lesehofu.
 • Graz se ne predstavlja „po štajerski” samo u rujnu: u vrijeme Božića božićni sajam štajerskih običaja („Aufsteirern”) na Schloßbergu stvara poseban ugođaj iznad krovova grada.
 • Put dalje vodi preko Mure, u srce četvrti Murvorstadt: „WonderLend” donosi opuštenu atmosferu i glazbeni program u ovoj gradskoj četvrti koja se pretvara u kvart kreativaca.

 • S Mariahilferplatza put vodi direktno na božićni sajam na Südtiroler Platzu gdje se održava „Božić kod kuće u Grazu“. Kod popularne Štajerske kolibe oduševit će vas štajerske delicije i izvrsno kuhano vino.
 • Sajam Grieskindl na Nikolaiplatzu predstavlja štajersku dizajnersku scenu s naglaskom na održivost i stvaranje manje otpada („Less Waste”).
 • „Okcident susreće orijent” geslo je adventskog sajma na Griesplatzu. Na adventskom bazaru spajaju se kulinarstvo i umjetnički obrt Zapada i Istoka.

 

(Ponovno) budite dijete tijekom adventa

Kakav bi to bio advent bez djece? Advent u Grazu nudi mnogo toga svojim malim gostima: dječji advent u uličici Kleine Neutorgasse grije dječja srca – i to ne samo svojim starinskim velikim kotačem! Vrtuljak i povorka bajki, slastice (npr. Schaumbecher) i šećerna vata ispunjavaju oči djece radosnim sjajem! Slično je i na Dječjem zimskom svijetu na Karmeliterplatzu, gdje velike i male klizače čeka klizalište površine 1000 m2. U dječjem šatoru nikad nije dosadno, jer tu su radionica pripreme keksa, radionica rukotvorina, pripovjedački kutak, dječje igralište i kutak adventskih dječjih pjesama.

A kad se noge umore i otežaju, adventska povorka povest će odrasle i djecu kroz stari grad – od sajma do sajma. Ove godine ponovno vozi i svečano ukrašeni adventski tramvaj, povijesna tramvajska kola koja vas pozivaju na vožnju božićnim gradom.
U bajkovitoj šumi na Schlossbergplatzu pronaći ćete ne samo veliki adventski vijenac s 24 svijeće, nego i naslonjače od paleta na kojima se možete odmoriti.

„Cool” umjetnost: ledene jaslice

Ledene jaslice u Landhaushofu čarobna su adventska atrakcija. Kimmo Frosti, kipar koji radi s ledom, oblikovat će 35 tona leda u jedinstveno umjetničko djelo. Spomenimo da su ledene jaslice u Grazu prve jaslice te veličine u svijetu! Otvorenje je 30. studenoga u 18 sati.

Ostala događanja

Program adventa u Grazu obuhvaća i mnoga druga atraktivna događanja prepuna radosnog iščekivanja Božića. Božićne pjesme, koncerti gospela, lokalni zborovi i glazbene skupine, organizirano razgledavanje adventskih sajmova ili povorka krampusa i zvončara koja se održava 1. 12. 2019. stvaraju ozračje mira, dobrog raspoloženja i radosti u iščekivanju Božića.

Na Staru godinu, impozantnim spektaklom vode, vatre, lasera i svjetla na Hauptplatzu blještavo će se obilježiti kraj godine. I ove godine očekujte veličanstveni spektakl!

Sve informacije o događanjima možete pronaći na: www.adventingraz.at

Travel AdvisorAlpe Adria

Pretplatite se na naš YouTube

Što vidjeti u Grazu ?

 

Austrija je blizu, a ima sjajne i vesele božićne sajmove.

Vodič kroz Advent u Beču

 

Nove objave