Alta Badia: ekskluzivno skijalište u srcu Dolomita

Autor članka:
Podijeli:

Alta Badia – ekskluzivno skijalište u srcu Dolomita

Skijalište Alta Badia nudi 53 najmodernije žičare te više od 130 km skijaških staza. U sistemu Sella Ronda je Alta Badia povezna sa skijalištima Arabba, Canazei, Fassa i Val Gardena što ga čini jednim od najvećih i najljepših skijaških karusela svijeta s više od 500 km staza. Mnogi okolni vrhovi su preko tri tisuće metara, a najviši je Marmolada -jedino ledenjačko skijalište ovog dijela Italije.

Alta Badia

Prednosti skijanja u Italiji je mnogo

Južna strana Alpa ima mnogo više sunčanih dana od sjeverne, hrana je odlična te lokalna vina i domaći proizvodi su ono što se nudi. Raj za skijanje i gastro užitke.

las vegas

Talijanski šarm preko njemačke radinosti su dobitna kombinacija koji svaki odmor u Alta Badiji, zimski ili ljetni, čini nezaboravnim.
Ono što Alta Badiju čini različitom od mnogih drugih skijališta je bogata ponuda izleta na različite planine te vrhunskih restorana. U dolini se nalazi čak tri restorana s Michelin zvjezdicama. Odlična je povezanost autobusima s drugim mjestima pa se mora koristiti automobil.

Alta Badia

Mjesta u dolini su Badia, Pedraces, La Val, La Villa, San Cassiano, Corvara i Colfosco

Većina smještajnih objekata su uz stazu ili imaju svoje kombije kojima prevoze goste do žičara te ih tamo čekaju u dogovoreno vrijeme. Sve je vrlo dobro organizirano. Žičare se obnavljaju i mijenjaju svake godine pa se uvijek ugodno iznenadimo kad vidimo najnovije primjerke skijaške tehnologije.

nove žičare
Sella Ronda

Traje jedan skijaški dan. Skija se oko Gruppo di Sella. Iz nekog od mjesta u Alta Badiji se kreće na put oko deset u jutro i prolazi kroz doline Gardena, Fassa, Livinallongo i završava ponovo u Val Badia. Mogu je proći srednji i napredni skijaši i čitava se prolazi na skijama. Prijelazi preko četiri prijevoja: Gardena, Sella, Pordoi i Campolongo.

Paso Gardena

Smjerovi su narančasti i zeleni i oba su lako izvediva na skijama i žičarama. Uz skijaške staze su brojni kvalitetni restorani. Izdvojio bih Jimmy Huette na Passo Gardena.

Tematske ture

Slična tura je i ona koja obilazi lokalitete iz Prvog svjetskog rata koja iz La Ville vodi do vrha Marmolade i nazad. Zanimljiva je i ona na Lagazuoi. Kreće iz Armentarole taksijima do prijevoja Falzarego, te zatim žičarom na vrh. U povratku, staza je duga 7 kilometara i vodi kroz kanjone među zamrznutim slapovima do doline gdje čekaju konjske zaprege koje skijaše vuku nazad na polazište.

Alta Badia

Nova opcija je skijanje u Cortini koja je spojena gondolom s dijelom 5 Torri koji se nalazi uz prijevoj Falzarego (žičara Lagazuoi).

San Cassiano

Alta Badia

Na 1537 mnv. se nalazi šarmantno selo poznato po dobrim hotelima i restoranima. U njemu se nalazi jedini  restoran s tri Michelinove zvjezdice (Hubertus). Pješačka zona je posebno lijepa pa mnogi gosti iz doline dolaze u ovo mjesto. U podnožju se nalazi velika podzemna garaža. Idealno mjesto za Aperol Spritz i fini Apres ski. Pored mjesta se nalazi gondola Piz Sorega kojom se uključuje u sistem skijaških žičara Alta Badije. Dalje prema Cortini se nalazi malo mjesto Armentarola iz kojeg taksiji voze na Passo Falzarego. Tim pravcem se dolazi iz Hrvatske preko Trsta.

La Villa

Piz La Illa

Najsportskije mjesto u dolini. Poznato je po legendarnoj stazi Gran Risa na kojoj se svakog prosinca održavaju veleslalom utrke za svjetski kup. Na brdu se nalazi staro mjesto, a uz cestu novi dio s hotelima i restoranima. Većina smještaja je uz staze i žičare. Glavna gondola vozi na vrh Piz la Illa s kojeg se ulazi u sistem. Mjesto je poznato našim skijašima po ski školi Mobi&Levi koja veće desetljećima podučava djecu i odrasle vještine na snijegu. U La Vili ima odličnih hotela, pizzerija te trgovina. Sjeverno od središta se nalaze Pedraces, Badia te još neka mjesta.

Corvara

Corvara

Najveće mjesto u dolini je središte u svakom smislu. U Corvari je najviše trgovina pa turisti dolaze u šoping. Smještaja ima svake vrste. Polazna je točka  za Sella Rondu. S jednog mjesta žičare kreću na tri strane: prema la Villi, Val Gardeni i Arabbi. U blizini je Colfosco, najsunčanije mjesto u dolini. Naime veliki planinski masiv Selle popodne baca hlad na taj dio doline. U Corvari je poznati hotel La Perla te u njemu restoran s Michelin zvjezdicom.

 

Skijanje u Alta Badiji je poseban doživljaj. Gužvi nema jer nema velikih hotela niti dnevnih skijaša koji autobusima dolaze iz okolice. Staze su odlično pripremljene, žičare vrlo moderne i udobne, a okoliš kojim dominiraju okomite dolomitske stijene je fascinantan. Alta Badia se smatra jednim od najekskluzivnijih skijališta Dolomita i Italije te jednim od najljepših u Alpama.

Iz pravca Hrvatske se do Alta Badie stiže na dva načina. Jedan vodi kroz tunel Karavanke i kroz Austriju, a drugi nizinskom cestom preko Trsta i Vittoria Veneta, te Cortine kroz Italiju.

 

 

Nove objave