Sigurno skijanje: važno je znati prava u slučaju nezgode

Autor članka:
Podijeli:

Sigurno skijanje

Razbolite li se iznenada tijekom privremenog boravka u drugoj zemlji EU-a, bilo da ste na odmoru, poslovnom putovanju ili studiju, kao građanin EU-a imate pravo na liječenje ako se ono ne može odgoditi do vašeg povratka kući. Imate jednaka prava na liječenje kao osobe osigurane u zemlji u kojoj boravite.

Svaki put kad putujete u inozemstvo trebali biste sa sobom ponijeti svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO). Ta je kartica dokaz da ste osigurani u jednoj od zemalja EU-a.

Food on snow
© Alta Badia

Ako nemate europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) ili je ne možete upotrijebiti (na primjer, za privatne zdravstvene usluge), liječenje vam ne smije biti uskraćeno, ali ćete ga možda morati platiti unaprijed i tražiti povrat troškova kad se vratite kući.

  Skijanjem protiv depresije

Sigurno skijanje
Alta Badia je veliko skijalište na kojem ima mjesta za sve, a bez gužvi. Više od 130 km perfektno uređenih staza koje su povezane s još 500 km onih oko Sella Ronde je dovoljno za socijalno distanciranje. Na skijalištu je 41 brzih ski sjedećih i otvorenih brzih ski liftova. Zatvorene gondole će biti pod posebnim mjerama. Skijaši će morati pokriti nos i usta. U kabinu će ulaziti strogo određen broj ljudi. Gondolske žičare su vrlo brze tako da će skijaši što je moguće kraće boraviti u zatvorenom prostoru.

  Kako odabrati najbolje skijalište

Najmodernije žičare

Zahvaljujući najmodernijim ski liftovima s vrlo visokim kapacitetom skijaša na sat, ne očekuje se velika gužva. Svaki od pet gradića Alta Badie: St.Cassian, Pedraces, La Villa, Corvara i Colfosco imaju svoje žičare kojima se ulazi u sistem. Većina smještaja se nalazi u zoni pješačenja do žičara pa nije potrebno koristiti javni prijevoz.

On line kupovina skijaških karata

 The Gourmet Skisafari Alta Badia

 

Možda najvažnija novost je da će se karte za žičare moguće kupiti on line. Na web stranici Dolomiti SuperSki je ponuđena opcija kupovine ski passa za bilo koji broj dana. Nakon kupnje se dobije vaučer koji se na automatima pored žičara mogu zamijeniti za ski pass. Automati su u funkciji 24 sata tako da će se maksimalno smanjiti redovi i čekanje na blagajnama.

Obavezno osiguranje

Italija je prva zemlja u svijetu koja je uvela da skijaši moraju imati posebno osiguranje. Oni koji se ne budu pridržavali bit će kažnjeni između 100 i 150 eura (85 do 125 funti) i bit će im oduzete ski karte.

Od skijaša se traži da imaju osigurano pokriće od odgovornosti prema ‘trećoj strani’ – to jest, policu koja isplaćuje štetu drugim osobama i njihovoj imovini – na mjestu.

Zakon glasi: “Skijaš koji koristi alpske skijaške staze mora imati važeći plan osiguranja koji pokriva njegovu građansku odgovornost za štete ili ozljede prouzročene trećim osobama.”

Službenici skijališta i lokalna policija bit će odgovorni za provjeru ima li posjetitelja potrebnog pokrivača i izdavanje kazni onima koji ga nemaju.

Police koje prodaju skijališta koštaju oko 2 do 3 eura po danu po osobi.

skijanje

Alta Badia Tourist Information Officeswww.altabadia.org

Tel.: +39 0471/836176-847037 – Email: info@altabadia.org

Travel Advisor : skijanje

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

 

Nove objave