Bili išli u ove zemlje na putovanje ?

Autor članka:
Podijeli:

Turizam je vrlo moćna industrija koja je u stanju zemlju „dići iz mrtvih“ u svega par godina. To se već mnogo puta dogoilo i bili smo svjedoci ekonomskog oporavka brojnih zemalja Europe, bliskog istoka i pogotovo Azije.
Tome se nadaju i neke zemlje koje su na glasu kao nesigurne pa donosim nekoliko primjera.

Pakistan

Nesigurne zemlje
Zemlja se nalazi na većini popisa zemalja koje savjetuju svojim državljanima da ne putuju u ovu zemlju. To ne sprečava Pakistan da izjavi kako želi biti jedna od glavnih turističkih meka u tom dijelu svijeta. Ima zato i razloga. Pakistan je zemlja iznimnih prirodnih ljepota. Brdska je zemlja pa obiluje netaknutim planinama, jezerima i rijekama, a veliki je i potencijal za razvoj skijaškog sporta. Također ima i vrlo povijesno zanimljive gradove i kulturu. Ono što nema je turistička infrastruktura, dobre ceste, puno hotela i svih ostalih „sitnica“ koje čine putovanja lakšim.

Nesigurne zemlje
Ipak, nešto se kreće. Vlasti su bitno pojednostavile izdavanje viza pa je od svibnja 2019 moguće za stanovnike 178 zemalja sve obaviti elektronskim putem. Avio kompanije otvaraju nove letove pa tako i British nakon više od deset ponovo leti iz Londona za Islamabad. Vjeruju da se sigurnosna situacija bitno popravila.

Afganistan

Image result for afghanistan nature beauty
Zemlja utonula u sukobe koji kao da nikad neće prestati. Talibani i vladine snage su u stanju rata. Možda je to jedna od zemalja za koju bi zadnju pomislili da stavite na svoju „bucket listu“. Izgleda se i tu nešto mijenja. Prije nešto više od godinu dana je osnovano ministarstvo turizma. Je li to samo još jedno uljebničko ministarstvo kao i u mnogim drugim zemljama u tranziciji ostaje da se vidi. U Afganistanu ima što za vidjeti. Dolina Bamyian te jezera Band e Amir sjeverno od Kabula su prije rata bila poznati po prirodnim ljepotama.

Sirija

Nesigurne zemlje
Većina grupnih putovanja u tu regiju prije rata su bila Jordan – Sirija. Lako je zaključiti kako je Jordan najviše profitirao u turističkom smislu u ovoj regiji, no Sirija se želi vratiti. Iz većine zemalja svijeta i dalje stižu upozorenja potencijalnim putnicima u ovu zemlju da ne odlaze na putu u krajeve zahvaćene vihorom rata. Jednako kao i susjedni Irak, Sirija kreće u kampanje za povratak turista. Slogan „Syria Always Beautiful“ tvrdi istinu. Iako su mnogi gradovi teško stradali, prirodne ljepote su i dalje iste. Plaže na Mediteranu oko Latakije i dalje oplakuje toplo more. Prije rata je Siriju posjećivalo više od 2 milijuna turista samo iz Europe. Lokalne vlasti se nadaju povratku te se ubrzano uređuju dijelovi zemlje koji nisu bili zahvaćeni ratom.

Sjeverna Koreja

nesigurne zemlje
Za ovu bi se zemlju teško moglo tvrditi da je nesigurna ii opasna. Barem za strance. Istina je da je režim bio zatvoren i da nije s pretjeranim oduševljenjem gledao na želju stranaca za dolazak jer bi lako svojim idejama, izgledom i ponašanjem mogli remetiti uspostavljani mir i jednoumlje. Država se još uvijek smatra jednom od najizoliranijih na svijetu, no i kod njih se mnogo toga mijenja.
Sagrađen je veliki turistički kompleks u dijelu Wonsan – Kalma na istočnoj obali. U njemu se nalaze kina, trgovine, hoteli i restorani. Otvara se kraje ove godine. Lani je Sjevernu Koreju posjetilo više od 100.000 stranaca pa više i nije toliko egzotična kao prije. Najveći problem je teški pristup, no očekuje se veći broj letova preko Kine koja ostaje glavni ulaz za ovu zemlju.

Posjetite naš YouTube kanal

Travel Advisorputovanja

https://www.travel-advisor.eu/kako-ustedjeti-na-putovanju/

Jahanje u NP Torres del Paine – ostavreni san

Znate li gdje su Zim i Zam ?   

 

 

Nove objave