Search
Close this search box.

Čarobni gradić na otoku

Autor članka:
Podijeli:

Trogir se smjestio između otoka Čiova i kopna, u uskom morskom prolazu  na zapadnom ulazu u Kaštelanski zaljev. Jedan je od najljepših hrvatskih malih gradova. Pravi  grad-muzej, mjesto gdje iza svakog ugla čeka nova ljepota.

trogir

Trogir je pod zaštitom UNESCO-a od 1997. godine, a zašto je dospio na taj popis najbolje će vam  ispričati grad sam za sebe. Osnovali su ga stari Grci, a kroz  stoljeća postao je najbolje očuvani romaničko-gotički grad Europe.

Osim dobro očuvanih zidina, kula i gradskih vrata, ovdje se može vidjeti i predivne gradske palače, brojne crkve i samostane, kao i katedralu s jedinstvenim portalom. National Geographic proglasio ga je najljepšim gradom-otokom 2014. godine.

trogir

Je li Trogir otok ili  kopanjem kanala odvojen od okolnog kopna? Ne postoje nikakvi zapisi o tome. Arheološka istraživanja pokazala su da je čovjek na ovom području živio od prapovijesti. U  špilji nadomak grada pronađeni su ostaci kamenog oruđa koji stari 45 tisuća godina.

trogir

Kao grad utemeljili su ga grčki trgovci s otoka Visa. Zanimljivo je da se život u to doba nije odvijao samo u gradu nego su se ljudi naseljavali u poljima u vilama. Car Klaudije na ovo područje naselio je svoje ratne veterane u vile koje je dao izgraditi  za njih.

Najzanimljivije iz povijesti Trogira je da je ovo prvi gradu u Europi koji je imao  ljekarnu koja je otvorena 1271. godine.

Brojne crkve, kule i palače svjedoče o bogatoj i značajnoj prošlosti Trogira. Kula sv. Marka iz 15. stoljeća branila je grad od turskih napadača. Nekada je bila spojena s tvrđavom Kamerlengo visokim obrambenim zidinama.
trogir

Kružna kolonada Glorijet spomenik je kratkotrajnoj francuskoj vlasti nad Trogirom. Sagrađena je 1809. godin i jedan je od rijetkih sačuvanih spomenika francuske vlasti u Dalmaciji. Tvrđava Kamerlengo veličanstveno je zdanje iz 15. stoljeća, a zidine dobivaju današnji oblik nakon dolaska mletačkih vlasti. Glavna namjena bila joj je smještaj mletačke posade koja je branila grad. S vrha se pruža prekrasan pogled na Trogir i okolicu.

Najimpozantnija građevina je svakako Katedrala sv. Lovre. Nastajala je od 13. do 17. stoljeća pa su u njenoj arhitekturi vidljivi razni utjecaji i stilovi. Na ulazu u katedralu nalazi se portal Majstora Radovana iz 1240. godine, najznačajniji srednjovjekovni portal u ovom dijelu Europe.

trogir

Palača Čipiko nastala je spajanjem više zgrada iz 13. stoljeća u jedinstvenu cjelinu. Najveće promjene doživjela je u 15. stoljeću kada su za njezinu obnovu angažirani neki od najistaknutijih umjetnika tog doba.

Samostanu Sv. Nikole nalazi se glasovita zbirka Kairos. Ovdje se čuva reljef s prikazom Kairosa, božanstva sretnog trenutka iz 3. stoljeća prije Krista. Ovdje je i najstarija trogirska svetačka slika – Bogorodica s djetetom iz 13. stoljeća.

Trogir nije klasična turistička destinacija za cjelodnevno izležavanje na plaži. Razgledavanje starog grada i njegovih prekrasnih povijesnih građevina prava je poslastica za goste istančanog ukusa kroz cijelu godinu.
trogir
Osim kulturnih ljepota, u Trogiru možete uživati na lijepim plažama. Svakako posjetite Čiovo i uživajte na nekoj od plaža Okruga. Za one željne aktivnog odmora zanimljiva će biti ponuda lokalnih ronilačkih centara i druge aktivnosti koje se nude na plažama. Ima tu za svakog ponešto, a opet i dovoljno skrivenih mjesta uz more na kojima ćete uživati u odmoru.
trogir

 

Danas je Trogir grad koji jako dobro kombinira bogatu povijest, prelijepe plaže i plavo more koje ga okružuje. Čarobni gradić na otoku s poviješću bogatom gradskom jezgrom gdje svaki kamen ugrađen u zidove i uske kalete priča svoju priču iz vremena Grka, Rimljana i Mlečana. Trogir je definitvno grad koji bi se trebao naći na popisu svakog svjetskog putnika. 

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Čiovo motorom – u potrazi za tajnim plažama

Morski psi u Jadranu: ima li straha?

Fjaka – životni trend koji je isprika za ne raditi apsolutno ništa

Nove objave