Travel AdvisorTravel Advisor

Cinque terre ili cinque teror?

Kako talijansku idiličnu destinaciju pretvoriti u noćnu moru? Samo dodajte turiste.

Talijanski dužnosnici odlučili su da japanke više neće biti dobrodošle na stazama koje povezuju pet brdašca na talijanskoj rivijeri koja su poznate kao Cinque Terre. Svatko tko pokuša prekršiti ovo pravilo i prošeta u službenim cipelama za  odmor mogao bi se suočiti s novčanim kaznama do 2826 dolara.

Vlastima koje nadziru Cinque Terre – nacionalni park i UNESCO-ovu svjetsku baštinu – dosadilo je spašavati loše opremljene turiste s uskih staza, ponekad i helikopterom, koji košta oko 5.000 eura na sat .

Izletnici u sandalama samo su jedna od mnogih nuspojava prekomjernog turizma u regiji gdje dolazi više od 2,5 milijuna godišnjih putnika – od kojih su većina iz Europe, SAD-a i Azije. Nekada davno ne tako natrpana destinacija, Cinque Terre je tijekom godina dobila sve veći publicitet i ne može se obraniti od turista.

Tijekom cijele godine brodovi za krstarenje iskrcavaju stotine tisuća turista u obližnjem lučkom gradu La Spezia. Oni se zatim ukrcavaju u autobuse i prevoze u malene gradove. Drugi stižu željeznicom koja povezuje sela, a često postaje toliko prekrcana da putnici čekaju i po nekoliko sati da se ukrcaju.

Travel Advisor – Alpe Adria

Posjetite naš YouTube kanal

Zašto mi se nije svidio Cinque Terre ?

Krstarenje rijekama i kanalima Italije

48 SATI – Italija , a možda i shopping manija ?

Previous articleBeč je najbolji grad za život
Next articleČine li nas putovanja sretnijim od bilo kojeg materijalnog bogatstva?