Travel AdvisorTravel Advisor

Colfosco gdje sunce najduže traje

Colfosco je malo selo na sunčanoj strani Alta Badije. Dio je većeg mjesta Corvare. Selo se smjestilo na 1645 m nadmorske visine i najduže ima sunca u dolini. Ispod prijevoja Passo Gardena iz sela se pruža pogled na Corvaru i dolinu. Selo je okruženo impozantnim planinama. S jedne je strane Gruppo di Sella, a točno iznad Sasongher.

Colfosco je idealno mjesto za alpske sportove. Ljeti za planinarenje, alpinizam, bicikle i razne druge aktivnosti, a zimi je idealno smješteno za skijanje. Staze su oko samog sela baš kao i moderna gondola. Većina smještaja se nalazi uz staze pa nije potrebno voziti.

tanya_cherniy

Stanovnici Colfosca su potomci plemena iz brončanog doba. Kada je regija bila okupirana od strane Rimljana, stanovništvo je počelo upotrebljavati “vulgarnu” varijantu latinskog jezika.

Taj se jezik razvio paralelno s talijanskim i ostalim romanskim jezicima. Tako je nastao Ladinski jezik. Ladini su vrlo ponosni na svoje kulturno nasljeđe. Jezik se uči u školama zajedno s Talijanskim i Njemačkim. Postoje i radijski TV programi na tom jeziku. Sve službene oznake u dolini su trojezične. U regiji se Ladinski govori u pet različitih dolina.

Skijaški gledano Alta Badija je dolina superlativa. Staze se nalaze između 1300m i 2778 m. Sezona traje od kraja studenog do kraja travnja. Skijaške su staze uvijek savršeno pripremljene bez obzira na količinu snijega. Bilo je godina kada sa strane nije bilo ni jednog centimetra snijega, a staze su bile u odličnom stanju. Možda nije izgledalo najljepše, no skijanje je bilo fantastično.

Sunca je s ove južne strane Alpa više nego drugdje Alpama. Veličanstveno okruženje vrhova Dolomita u svakom momentu i pogledu nudi nove vizure. Kako se skijaši kreću otvaraju se novi pogledi na stijene i prolaze među njima. Jednim dijelom Dolomiti su zaštićeni kao UNESCO World Heritage site.

U dolini je više od 130 km skijaških staza raznih strmina pa svi mogu biti zadovoljni izborom terena. Oko planine Sella skijaške staze i žičare tvore jedinstven sistem Sella Ronda poznat u svijetu kao jedan od najljepših skijaških izleta. U nekoliko se sati može obići više skijališta koja su zajedno povezana u jedno : Alta Badia, Val Gardena, Canazei i Arabba.

Također postoji i skijaška ruta koja prati bojišnicu iz prvog svjetskog rata. Uz staze se nalaze brojni restorani s ponudom koja nema premca u Alpama. Alta Badija je gurmanski raj u kojeg se mnogi vraćaju ne samo zbog skijanja, nego zbog gastronomske ponude. Čak tri restorana s Michelinovim zvjezdicama rade u dolini. Planinske kuće nemaju zvjezdice, ali vjerujte da hrana nimalo ne zaostaje. Jimmy Hütte, Col Alo, Punta Trieste, Trausines, Arlara, Las Vegas, Moritzino… da nabrojim samo najbolje. Uz njih je još desetak manje poznatih brdskih restorana.

Ukratko Alta Badia je – Place to be.

Travel AdvisorYouTube kanal.

Alta Badia – ekskluzivno skijalište u srcu Dolomita

 

Kako odabrati opremu za skijanje ?

Seminar učitelja skijanja – Sexten 2017

 

Previous articleBangkok – gdje odabrati smještaj
Next articleMedellin ili “Neću se više nikad vratiti u ovu Kolumbiju – reče netko tko je tamo bio nikad!”