Conde Nast izabrao: Koje su najbolje stvari za raditi u Dubaiju?

Autor članka:
Podijeli:

Saznajte koje su najbolje stvari za raditi u Dubaiju

Ovaj grad ne posustaje ni u 2021. godini i zato je pravo vrijeme da saznate koje su najbolje stvari za raditi u Dubaiju prema Conde Nastu. Svoja vrata upravo je otvorio Expo 2020 Dubai, a tu je i proslava Zlatnog jubileja Ujedinjenih Arapskih Emirata u prosincu. Njime obilježavaju 50 godina od osnivanja zemlje u sadašnjem stanju. Čak i ako mislite da ste već sve doživjeli u Dubaiju, ovaj grad nastavlja sanjati velike snove te posjetiteljima nudi nove stvari. Zbog toga nastavite čitati i otkrijte najbolje novije, ali i one starije atrakcije u Dubaiju.

Osnovne atrakcije

Popnite se na Burj Khalifu

Neboder Burj Khalifa u Dubaiju
© Jeff Tumale

Burj Khalifa je veličanstven prizor. Izvana izgleda kao tanka igla, a na pustinjskom suncu svjetluca zahvaljujući staklu kojim je građevina prekrivena. Visoka 828 metara, ova zgrada najviša je na svijetu. Tolika je ikona Dubaija da je Emirates 2021. godine na vrh zgrade postavio “stjuardesu” (zapravo padobranku i kaskaderku) kako bi najavio dodavanje UAE na britansku žutu listu putovanja. Ne morate ići na tolike visine kako biste uživali u pogledu, ali postoji nekoliko načina da to učinite. Posjetite promatračnicu At The Top koja uključuje vanjsku terasu na 148. katu ili se uputite u salon i restoran Atmosphere na 122. katu. Savjetuje se da vrijeme zalaska sunca sačuvate za plažu, a da ovdje dođete na doručak kako biste ispod sebe vidjeli buđenje grada.

Uđite u Burj Al Arab

Palme i neboder Burj Al Arab u Dubaiju
© Andreas M

Svoj 22. rođendan Burj Al Arab proslavit će u prosincu 2021. godine, a i dalje je jedna od najomiljenijih zgrada u gradu. Do sada je ulazak za slučajne posjetitelje bio je zabranjen, tj. niste mogli ući u zgradu ako niste gost hotela ili večerate u nekom od restorana. Međutim, pokrenuto je novo iskustvo Inside Burj Al Arab. Goste se poziva na obilazak najvišeg atrija na svijetu, zatim Royal Suitea prekrivenog 24 karatnim zlatom te novog Experience Suitea koji prikazuje povijest zgrade, dizajn i neobične trivijalnosti. Ako obilazak ipak nije vaša stvar, unutrašnjost zgrade ipak možete vidjeti ako rezervirate obrok. Kako biste kušali finu francusku hranu posjetite restoran Al Muntaha na 27. katu kojeg krasi njegova nejasna svemirska estetika.

Večerajte u pustinji

Izbjegnite veće turističke pustinjske kampove i krenite u Sonaru kako biste doživjeli intimnu večeru u dinama. Kokteli i burrata pizza ravno iz krušne peći čekaju vas pri dolasku u salon gdje možete uživati u zalasku sunca, a večera se poslužuje u udubini isklesanoj u dinama i sve je ukrašeno vilinskim svjetlom. Do svog stola možete doći i sandboardom. Zabava uključuje derviš, balansirajuće predstave i vatreni show. Međutim, gledanje kako se mjesec diže nad dinama najmagičnija je izvedba od svih.

Otkrijte Bur Dubai

Bur Dubai, jedan od najstarijih dijelova grada, prepun je energije. Najbolje je ići navečer kada je najprometniji ili petkom ujutro ako ipak želite mirnu šetnju. Petak je u Dubaiju prvi dan vikenda pa je do ručka sve tiho. Okrug Al Fahidi dom je galerija, malih muzeja i kafića smještenih u obnovljenim kućama trgovaca. Vidjet ćete i arhitekturu iz sredine stoljeća, prodavače koji prodaju vijence jasmina i cvjetove lotosa koji se nude za obližnji hinduistički hram, a na ulici možete kušati sok od šećerne trske, karak čaj i svježe samose koji će potaknuti vaše lutanje. Bliže Creeku je Old Souk gdje ćete morati proći pored često pretjerano entuzijastičnih prodavača pašmine.

Kuća s tornjem za hvatanje vjetra
© Zosia Korcz

Uzmi abru na Dubai Creeku

Dubai nije jeftin, ali ako imate jedan dirham u džepu, možete ga potrošiti na abru da prijeđete na Dubai Creek, jednu od najljepših atrakcija u cijelom gradu. Ovi mali drveni čamci plove godinama, prevoze putnike, trgovce i turiste između tržnica sa svake strane. Za ležernije krstarenje, unajmite vlastitu abru kako biste imali kružni obilazak. Putovanje traje oko sat vremena i košta 120 AED. Cijene su fiksne, pa samo otiđite na jedan od šaltera na abra postajama.

Drveni brodovi abru u Dubai Creeku
© Karthik Thoguluva

Lokalni savjeti i nova otvaranja

Ronjenje u Dubaiju

Bogatstvo Dubaija prije nafte uglavnom je ležalo u trgovini biserima. Prije nego što su kultivirani biseri izumljeni u Japanu, svake se godine iz voda Arapskog zaljeva izvozilo oko 40 do 50 milijuna bisera. Ovom baštinom djelomično je inspiriran Deep Dive Dubai koji je otvoren 2021. godine. Smješten je u zgradi u obliku kamenice, dubine 60 metara i time je najdublji ronilački bazen na svijetu. No, tu sličnosti prestaju. Bazen je dizajniran kao potopljeni grad ispunjen distopijskim prizorima, poput napuštenog stana, arkadnih igara i stabla s dalekosežnim zamršenim korijenjem. Početnici se mogu pridružiti Discover Scuba sesiji i istražiti one pliće znamenitosti, dok napredni ronioci mogu krenuti u istraživanje dalekih dubina.

Doživite plutajući noćni klub

Ljubav Dubaija prema rušenju Guinnessovih svjetskih rekorda ne poznaje granice. Posljednji koji je srušen je najveći plutajući noćni klub na svijetu. Novi noćni klub Float nalazi se na palubi QE2, koja je sama po sebi malo tajno skrivena. Iznenađujuće mali broj ljudi zna da je prekooceanski brod grande dame stalno usidren u Dubaiju te da radi kao hotel. Oni koji bi radije vidjeli ovaj dio putničke povijesti na malo mirniji način, QE2 nudi izvrsne obilaske koje vodi Peter Warwick, bivši direktor krstarenja broda.

Upijajte umjetnost i još mnogo toga u Alserkal Avenue

Siva i plava skladišta Alserkal Avenuea nagrađuju one koji odvoje vrijeme da ih istraže. Prije je bilo poznato kao jedno od vrhunskih mjesta za otkrivanje regionalne suvremene umjetnosti, no ovo je područje naraslo i sada uključuje mnogo više. Gledajte filmove u Cinema Akil, jedinom arthouse kinu u UAE. Pokupite izuzetno elegantne kožne sandale u stilu Arabijskog zaljeva u Tamasheeju ili vinil u prvoj neovisnoj prodavaonici ploča u Dubaiju, The Flip Side. Pauzu za kavu napravite u Nightjaru, a hamburgere kušajte u futurističkom kamionu s hranom Fomo. Ovi novi dodaci ne znače da je zaboravljeno njegovo umjetničko srce – globalno poznati umjetnik kaligrafita eLSeed ovdje ima svoj studio, a u galeriji Ayyam i The Third Line ćete uvijek pronaći nešto uzbudljivo i što potiče na razmišljanje.

Pješačenje u planine

Pogled na jezero i planine u regiji Hatta u UAE
© Malek Irshaidat

Dubai i planine sigurno nisu nešto što vam prvo pada na pamet. Međutim, ako tražite dašak svježeg zraka, dan u emiratskoj krševitoj regiji Hatta otkriva sasvim drugu stranu. Staze za pješačenje ili brdski biciklizam u rasponu od “lakih” do “teških” staza, vožnja kajakom na brani te posjet farmi Hatta Honey gdje će se “Bee Suit Attendant” pobrinuti da zakopčate svoja pčelarska odijela prekrivena crtanim pčelama, a zatim će vas poslati u vrt. Što se tiče smještaja, možete birati od kupolastih šatora do Airstream kamp prikolica, farmi i lijepog, prilično retro hotela Hatta Fort. Ovo nije Dubai koji ste mislili da poznajete.

Pogledajte blistavost divljih flamingosa

Još jedan neočekivani prizor Dubaija je kolonija velikih flamingosa koji žive u srcu grada u rezervatu za divlje životinje Ras Al Khor. Dok su neki od njih migracijski posjetitelji, mnogi ovdje žive tijekom cijele godine. Ako dođete ljeti vidjet ćete nekoliko stotina stalnih stanovnika, no ako dođete zimi tada će im se pridružiti još tisuće, neprestano se glasajući.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave