Deset razloga za posjetiti Nacionalni park “Krka”

Autor članka:
Podijeli:

Rijeka Krka, prirodna oaza vode i zelenila u stjenovitom području središnje Dalmacije, učinila je Nacionalni park “Krka” svjetski poznatom atrakcijom. Boravak u zaštićenoj prirodi ima toliko prednosti da vas uopće ne bismo trebali uvjeravati u to. Jedno od najljepših mjesta u Dalmaciji i Hrvatskoj vas zove. Sada, prije sezone je najljepše. Nema gužvi, priroda se probudila i boje su najljepše. Radost života je svuda oko nas, a u prirodi se to najbolje doživi.

Međutim, ako vam nedostaje motivacije, u nastavku donosimo deset razloga zašto biste trebali posjetiti NP “Krka” ovog proljeća.

1. Dostupnost

S prvim danima proljeća, svi objekti u Nacionalnom parku “Krka” su otvoreni. Postoji deset službenih ulaza u Park, a putovi do njih su vrlo pristupačni bez obzira iz kojeg smjera dolazite. Nacionalni park “Krka” nalazi se u središtu Šibensko-kninske županije, u blizini autoceste A1.

2. Osunčanost

Nacionalni park Krka

Ne bi vas trebala previše brinuti ni vremenska prognoza jer je ovo područje jedno od najsunčanijih u Hrvatskoj. To je svakako olakotna okolnost i prilika za vožnju brodom kroz kanjon rijeke Krke. Na raspolaganju su vam različiti brodski izleti, za koje je potrebna dodatna karta, dok je vožnja brodom iz Skradina do Skradinskog buka uključena u cijenu ulaznice, kao i prijevoz autobusom s Lozovca, glavnog ulaza u Park.

3. Pješačke staze

Opremljene detaljnim informacijama o biljnom i životinjskom svijetu i o kulturnim i povijesnim znamenitostima, dvadeset dvije poučno-pješačke staze, duge ukupno 47 km, omogućuju istinski doživljaj prirode i njezinih očaravajućih krajolika svim osjetilima. Poučno pješačke staze su zanimljive djeci, ali i starijima.

Krka

4. Biciklističke rute

Dvanaest biciklističkih ruta, dugih ukupno 388 km, čine NP “Krka” jednom od najpoželjnijih “ciklo” destinacija u ovom dijelu Hrvatske. Osim kao polazišna točka biciklističkih ruta u sjevernom dijelu Parka, Eko kampus “Krka” u Puljanima veliki je posjetiteljski centar edukativnog karaktera sa zbirkama koje prikazuju prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu Parka, brojnim interaktivnim sadržajima za djecu i smještajnim kapacitetima.

5. Sedam veličanstvenih slapova

Slapovi

Na području izrazito siromašnom vodom, 72,5 km toka rijeke Krke prirodno je čudo. Slapovi su najljepši upravo u proljeće jer su tada bogati vodom pa čine savršenu vizuru za atraktivne fotografije. Najveći među njima, Skradinski buk, najduža je sedrena barijera u Europi, jedna od najpoznatijih hrvatskih prirodnih znamenitosti općenito.

6. Antička i srednjovjekovna baština

Barnum

Biser antičke arhitekture u našim krajevima, rimski vojni logor Burnum sagrađen je na prijelazu iz stare u novu eru. Danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojne bazilike (sudnice) i dobro sačuvan amfiteatar. U iskopavanjima su pronađeni brojni nalazi, koji su izloženi u Arheološkoj zbirci u Eko kampusu “Krka” u Puljanima. Uz rijeku Krku nalaze se ostaci čak pet srednjovjekovnih utvrda koje su podignuli hrvatski velmože i knezovi.

7. Pećina prapovijesnog čovjeka

Oziđana pećina, skrivena atrakcija na brdu iznad Roškog slapa, mjesto je izuzetne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Arheološka istraživanja u njoj potvrdila su nazočnost svih neolitičkih kultura jadranskoga prostora, potom eneolitičkih i onih ranoga i srednjega brončanog doba.

NP Krka

8. Dvije oaze mira i duhovnosti na rijeci Krki

Izdignuta sedrena barijera Skradinskog buka ujezerila je vodu rijeke Krke sve do Roškoga slapa stvorivši tako jezero na kojemu se smjestio Visovac, otok mira i molitve, s crkvom i franjevačkim samostanom. U okruženju pet slapova, u krševitom uzvodnom dijelu Krke smješteno je duhovno središte pravoslavnih vjernika – manastir Krka (sv. Arhanđela).

9. Etno zbirka

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija “NP Krka” njezine su vodenice i stupe, koje svjedoče o drevnoj prisutnosti čovjeka na ovom prostoru i načinu na koji je koristio snagu vodenog toka rijeke. Obnovljene vodenice danas su dio etno sela na Skradinskom buku i Roškome slapu.

10. HE Krka

Ostaci nekadašnje hidroelektrane Krka na Skradinskom buku, prve u Europi, a druge u svijetu hidroelektrane za proizvodnju izmjenične struje, najznačajniji su spomenik industrijske arhitekture na ovom prostoru.

U Nacionalnom parku “Krka” je očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti tog područja na prvom mjestu. To pruža mogućnosti posjetiteljima da uživaju u prirodi, rekreaciji i obrazovnim aktivnostima. U proljeće je posebno privlačno prošetati uz rijeku, poslušati slapove i spojiti se u harmoniju s prirodom. Vožnja brodom mirnom rijekom je poseban užitak.

Naučite nešto novo u edukativnom centru Eko kampus “Krka”

Proljeće vas zove u Šibensko-kninsku županiju

Nove objave