Travel AdvisorTravel Advisor

Egipat – arheolozi otkrili drevnu radionicu za mumifikaciju

Pored toga što se u Egiptu nalazi jedno od sedam svjetskih čuda, Egipat je sam po sebi sinonim za misteriju.

Arheološka nalazišta su svakodnevno aktivna tema kao i nova saznanja do kojih se dolazi.

Prije nekoliko dana, Egipatski arheolozi objavili su detalje o jami za sahrane i radionici za mumifikaciju koji se nalaze 30m ispod zemlje. Smatra se da ove jame datiraju od prije 2500 godina, a možda i više.  U jami se nalaze komore za sahranjivanje ukopane u stjeni, duž dva hodnika. Ono što je posebno interesantno je njihova lokacija, nalaze se blizu čuvenih piramida i drevnog groblja južno od Kaira.

U radionici za mumufikaciju pronađeno je skrovište sa sredstvima za balsamovanje, za koje arheolozi vjeruju da će otkriti više o uljima koja su korišćena u procesu mumufikacije.  Smatra se da ovo otkriće datira iz perioda od 664. do 404. godine prije nove ere, na tom mjestu iskopavanja su poslednji put sprovedena 1900. godine od kada je prošlo više od 100 godina.

Arheolog Ramadan Husein, vođa egipatsko-njemačke misije smatra da se nalaze ispred zlatnog rudnika informacija o hemijskom sastavu ulja koja su korištena za mumifikaciju.  Egipatski ministar za antikvitete Haled al-Anani izjavio je da će na ovoj lokaciji vjerovatno biti zabilježeno još otkrića nakon daljih iskopavanja.

Među pronađenim artefaktima su pozlaćeno-srebrna maska mumije, djelovi sanduka za mumije, cilindrični ćupovi i glinene posude. Mnoge od ovih znamenitosti  biće izložene u Velikom egipatskom muzeju, čija je izgradnja u toku, a koji će biti otvoren u toku ove godine.

Egipatski ministar Al-Anani zaključio je danas da je pozlaćeno-srebrna maska, druga takva koja je ikada pronađena, veoma rijedak predmet i značajno otkriće.

Ako se vratimo godinama unazad na proučavanje njemačke naučnice Balabanov, koja je proučavala munificirane ostatke dame Henut Taui, člana vladajuće klase i došla do iznenađujućeg otkrića da je mumija sadržala ostatke kokaina i nikotina. Sigurna sam da će nam nova otkirića pomoći da saznamo, kako su Egipatske mumije zavšile sa tragovima egzotičnih biljaka u svome sistemu, ako znamo da su se u to vrijeme egzotične biljke mogle naći samo u Americi.

Da li je došlo vrijeme  da saznamo istinu o našim dalekim precima?  Oni su tada mijenjali svijet, a mi se trudimo da ga danas promijenimo na bolje. Šta ako u istoriji postoji još mnogo toga što nam nije rečeno?

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal

Egipat – Hurghada je sigurna

Zašto barem jednom u životu morate posjetiti Egipatski muzej u Kairu?

Renesansa egipatskog turizma – povratak velikih igrača

 

 

Previous articleŠto nudi Varaždin ?
Next articleAplikacije koje u telefonu treba imati svaki ozbiljan putnik