Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru

Autor članka:
Podijeli:

Nema puno mjesta na svijetu na kojima se može uroniti u tirkizne boje oceana, bijeli pijesak poput pudera i hlad ispod zelenih palmi. Ta kombinacija boja i sindroma „neću ništa raditi“ lako doprinese zaboravu svega i svakoga. Otoci su svijet za sebe.

Gdje odabrati smještaj na ZanzibaruZanzibar je poluautonomna pokrajina u Tanzaniji. To znači da će vam prilikom dolaska biti pregledani putovnica i viza i ako dolazite iz kopnenog dijela Tanzanije.

Zanzibar je arhipelag koji se sastoji od dva velika i mnogo manjih otoka.

Glavni se otok zove Unguja (na Swahiliju) i kad se kaže Zanzibar misli se na njega. Drugi veliki otok je Pemba na sjeveru. Mali otok Mafija je treći naseljeni u arhipelagu.

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru
Unguja je slabo razvijeni otok. Pet glavnih cesta vode iz glavnog rada prema drugim krajevima otoka. Veličine je 40 puta 100 kilometara. Sva glavna događanje se odvijaju na Unguji, a za one koji su željni mira i samoće Pemba i Mafia su pravi izbor.

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru
Najpopularnije vrijeme su zimski mjeseci siječanj i veljača. To je i najbolje vrijeme za kombinaciju odmora na otoku, sa safarijem u kopnenom dijelu. Ljeti od lipnja do rujna je top sezona i najviše je stranih turista. Neki kažu da su najbolji listopad i studeni. Do Zanzibara se stiže dvadesetominutnim letom iz Dar Es Salaama ili dvosatnom vožnjom trajektom. Iz Arusha Kilimanjaro aerodroma let traje jedan sat.

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru
Stone Town je glavni grad arhipelaga, a službeno se zove Zanzibar City. Malo povijesno središte je dio većeg grada. Tržnice i bazari u zavojitim ulicama su život otoka kojeg žele vidjeti turisti. Začini su najznačajniji produkt kojim se trguje. U gradu se nalazi rodna kuća pjevača grupe Queen Freddia Mercurya.

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru
Gdje odabrati smještaj?

Sjeverna obala – što dalje odete na sjever to je manja gužva i manje turista. Na toj su strani manje mijene plime i oseke. Obje glavne plaže imaju odvojen partijanerski i mirniji dio.

Popularne plaže su:

Nungwi na samom sjevernom vrhu. Dobre lokacije za ronjenje. Ima dosta hotela pa je popularna plaža među turistima. Velik izbor restorana i barova.

Kendwa je poznata po partijima posebno za punog mjeseca. Manje je hotela i veća je bekpekerska zajednica. Najljepši di o je onaj koji gleda na tok Tumbatu. Kendwa Rocks hotel je poznat po full moon partijima.

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru
Sjeveroistok – Na laži Matemwe još nema toliko hotela. Preko puta se nalazi otok Mnemba. U vrijeme oseke treba prošetati do mora.

Južna obala – Što južnije to je napučenije. Domicilno stanovništvo najviše živi u ovom djelu. Poluotok Fumba je nešto mirniji. Blizu je i otok Chumbe na kojem se nalazi eko resort. Plaža Kizimkazi je slabo posjećena pa kad je plima možete je imati samo za sebe.

Jugozapad – Bwejuu i Dongwe su možda najpopularnije plaže na otoku. Najveći je izbor hotela – od najboljih poput Baraze i Breezesa do jeftinijih. Veći dio dana je plima, pa je ugodno za kupanje.

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru
Zapadna obala je dio gdje se nalazi Stone Town. Prison Island (Changuu) je poznat po velikim kornjačama i odličnim lokacijama za ronjenje.

Istočna obala – najizraženije mijene plime i oseke. Vjetrovito je, što vole ljubitelji kajtanja. Ponekad treba duže hodati da bi došli do mora.

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru

Plaže Kiwengwa i Pongwe nisu toliko pune turista pa su za neke najbolji izbor na otoku. Restoran The Rock je atrakcija za sebe.

Preporuka za posjetiti su plantaže začina kako bi naučili zašto je Zanzibar bio važno trgovačko središte u osamnaestom stoljeću.  Nacionalni park Jozani bogat je raznim vrstama majmuna od kojih je crveni Colobus endemski. Nekada je bilo i leoparda, ali je zadnji viđen prije petnaestak godina.

Gdje odabrati smještaj na Zanzibaru
Ako zamislite more, pijesak i palme onda je to prvo Zanzibar pa tek onda svi ostali otoci. Ako vam je to ono što želite onda je putovanje do ovog otoka ostvarenje sna.

Travel Advisor – lifestyle

Pratite naš YouTube kanal.

Zanzibar – jer nam jednostavno treba odmor

Tanzanija od safarija do mora

https://www.travel-advisor.eu/3978/

Nove objave