Tanzanija od safarija do mora

Autor članka:
Podijeli:

 

“Jambo” – “Mambo Poa” je uobicajeni pozdrav u Tanzaniji.

Tanzanija je jedna od zemlja na svijetu koju nažalost lomi teško siromaštvo. Prirodne ljepote su jedinstvene. Raznolikost između savane i morske obale privlači sve više turista te se vidi napredak i poboljšanje standarda stanovništva. Safari na kojem imaš privilegiju biti blizu divlje životinje i pitati se sanjaš li te nepregledne plaže Zanzibara učinit će da shvatiš da ti se Tanzanija uvukla pod kožu.

Tanzanija od safarija do mora

Uzimajući u obzir da se turizam u Tanzaniji počeo razvijati tek prije desetak godina lokalno stanovništvo se još uvijek navikava na najezdu “muzungu-a”, u prijevodu “bijeli narod/čovjek”

Tanzanija od safarija do mora

Najbolje iskustvo koje si mozeš pružiti jest odlazak tamo. Mnogi tvrde da je put u Tanzaniju jedno od najljepših iskustava. Svako je putovanje škola pa treba svjedočiti životu i kulturi te njihovom životu u skladu s prirodom i pomoći koliko možeš.

Tanzanija od safarija do mora

Turisti brzo shvate koliko su privilegirani jer su rođeni na nekom drugom kraju svijeta i nikada nisu osjetili ono što oni osjećaju svakog dana. Shvatiš koliko im se diviš i koliku snagu ti ljudi imaju.

Zbog toga, Asanta Sana Tanzanija!

Tanzanija od safarija do mora

Putovanje je trajalo 13 dana, a započelo je sedmodnevnim safarijem. Posjetili smo različite safari lokacije, boat safari, bushwalk te posjetili Massai selo. Sve navedene lokacije su sjajne, ali ako bih morala izdvojiti samo jednu to bi bio Ruaha National Park. Kamp je smješten u nacionalnom parku i životinje se nesmetano kreću. Imali smo priliku biti u društvu hipposa, lavova, majmuna i slonova.

Tanzanija od safarija do mora

 

7 intenzivnih dana u domu divljih životinja je osjećaj koji se pamti. Dok ovo pišem , vrtim po glavi situaciju kada je slonica krenula na nas da zaštiti svoje mladuče, lava koji nas je isprepadao skočivši iz svog popodnevnog odmora u bushu jer smo mu tada već očigledno smetali.

Tanzanija od safarija do mora

Nakon toliko intenzivnih dana zaputili smo se na Zanzibar. Dani na Zanzibaru su ono sto odlučite od njih napraviti. Mogu biti prepuni aktivnosti na oceanu ili potpuna relaksacija uz koktele. Pregršt je izbora, a na svakome je da odabere prema svojim afinitetima.

Tanzanija od safarija do mora

Mi smo tako snorklali na Mnemba Island-u, ali valja napomenuti da zapravo idete samo u neposrednu blizinu otoka jer je u privatnom vlasništvu. Po pitanju plaža nećete pogriješiti u bilo kojem odabiru iako su najpoznatije Nungwi i Kendwa zbog plime i oseke. Moj odabir za slijedeći put bila bi Kendwa . Cijene za turiste su i više nego prihvatljive pa se tako cijena uobičajenog obroka kreće od $7do $15.

Tanzanija od safarija do mora

Za kraj mogu reći da mi možemo naučiti više od Tanzanije nego Tanzanija od nas. Potrebno je potpuno otvoriti um da vas preplavi čista ljubav prema toj zemlji. Tanzanija od safarija do mora je putovanje otkrića života.

Tanzanija od safarija do mora

Travel Advisorlifestyle

Pratite naš YouTube kanal.

Kada na safari?

https://www.travel-advisor.eu/3978/

Moja Afrika

 

Nove objave