Search
Close this search box.

Gdje turisti troše najviše novca?

Autor članka:
Podijeli:

Mark Twain je davno rekao  “Putovanje je fatalno za predrasude, fanatizam i ograničenost.”

Ali što ako ljudi uvijek putuju na ista mjesta, i uvijek troše na istim destinacijama? Na karti su istaknuta mjesta koja posjećuju turisti i vidljiva je velika razlika među onima gdje je zarada od turizma velika i onih na kojima gosti ne troše gotovo ništa. Gdje turisti troše najviše novca?

Gdje turisti troše najviše novca

Podatke je prikupila Svijetska Turistička Organizacija koja postoji pri UN-u. Zemlje svakog pojedinog kontinenta imaju svoju boju, a veličinu zemalja na ovoj karti odredila je potrošnja turista. U obzir se uzima svaka potrošnja stranih gostiju, bilo na prijevoz, hranu, usugle ili nešto drugo. Drugim riječima radi se o potrošnji stranih gostiju na destinaciji, dok su domaći gosti isključeni iz ovog istraživanja.

10 zemalja sa najvećom zaradom od turizma u 2017.

1. SAD: $211B

2. Španjolska: $68B

3. Francuska: $61B

4. Tajland: $57B

5. Velika Britanija: $51B

6. Italija: $44B

7. Australija: $42B

8. Germany: $40B

9. Macao (Kina): $36B

10. Japan: $34B

Hrvatska s 10 milijardi prihoda stoji sasvim dobro na ovoj ljestvici.

2017. okarakterizirana je konstantnim brojem rasta turističkih dolazaka. Izvrsne rezultate pokazuju destinacije u cijelom svijetu. Čak su se neke destinacije koje su zadnjih par godina imale teškoća, u prvom dijelu ove godine pomalo oporavile, što potvrđuju primjerice bolji rezultati Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Ovako snažan rast turizma očekuje se i u 2018.

Nekoliko je zanimljivosti vidiljivo na ovoj karti svjetske turističke potrošnje. Odmah je jasno koje zemlje imaju najveće, a koje najmanje prihode od turizma. Primjerice samo nekoliko zemalja u Africi i na Bliskom Istoku dovoljno su zaradile od turizma da bi bile vidljive na našoj karti. Suprotnost je Amerika koja je na karti dvostruko veća od ova dva spomenuta područja zajedno.

Zaključak je da je turistički sektor najprofitabilniji na nekoilko ključnih mjesta. Goste najviše privlače zemlje zapada uz nekoiko azijskih nezbježnih destinacija poput Japana, Tajlanda i Macaa u Kini. Ističu se i Australija i Novi Zeland, međutim radi se o razvijenim zemljama engleskog govornog područja.

Ovo istraživanje nameće pitanje o globalnoj turističkoj industriji. Avioni lete u svaki kutak svijeta, a koncentracija potrošnje je ipak neravnomjerna i usmjerena na pojedna mjesta. Kako bi i manje razvikane destinacije mogle doći do svog dijela kolača turističke zarade?

Preneseno iz Howmuch.net

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/unwto-rezultati-turizma-u-2017/

Aplikacije koje u telefonu treba imati svaki ozbiljan putnik

Najbolje povezane zračne luke

 

 

Nove objave